Keluarga

Adakah Selamat Memberi Kalung Teether kepada Bayi?

Sebilangan ibu percaya bahawa memakai kalunganak mataketika bayi sedang tumbuh gigi dapat menghilangkan rasa sakit yang dialaminya dan menjadikannya kurang cerewet. Jadi, apa gunanya kalung?anak mataadakah ini selamat untuk bayi?

Secara amnya, gigi pertama bayi akan mula tumbuh pada usia 6-12 bulan. Semasa tumbuh gigi, bayi sering merasa sakit dan bengkak di gigi mereka. Oleh itu, jangan terkejut jika anda keliru dengan tingkah laku anak kecil anda - bermula dari air liur, sukar tidur, menangis dengan mudah, sering menggigit objek di tangannya, hingga enggan makan.

Kelakuan anak kecil anda mungkin membuat anda ingin melakukan apa sahaja untuk meredakan kesakitan, dan sebilangan kecil ibu memilih untuk memberikan kalung kepada bayi mereka.anak mata. Kalung yang diperbuat daripada batuambar, marmar, kayu, atau silikon dikatakan dapat melegakan keluhan sakit gigi pada kanak-kanak. Adakah betul?

Apakah Penggunaan KalungTeether Selamat untuk bayi?

Jawapannya adalah tidak, ya. Walaupun mereka diperbuat dari manik-manik yang menggemaskan dan kelihatan comel pada bayi, kalunganak matasebenarnya boleh membahayakan bayi. Di samping itu, tidak ada hasil penyelidikan yang membuktikan bahawa kalung ini berkesan untuk menghilangkan rasa sakit pada bayi.

Bahaya yang boleh berlaku jika memakai kalung ini cukup dahsyat. Sekiranya tali kalung itu pecah tanpa anda sedari, si kecil yang tidak memahami apa-apa boleh memasukkan manik dari kalung ituanak matamulutnya dan tersedak.

Kalunganak mata Ia juga boleh mencekik si kecil jika tersangkut di dalam buaian atau ketika si kecil sedang tidur. Daripada menghilangkan rasa sakit ketika bayi sedang tumbuh gigi, kalunganak matasebenarnya boleh membunuh bayi. Selain itu, manik pada kalung ini juga berisiko mencederakan mulut atau gusi bayi.

memakai kalunganak mata sangat tidak digalakkan. Namun, jika anda masih mahukan si kecil menggunakan kalung ini, pastikan anda selalu memerhatikannya semasa dia memakai kalung itu. Tanggalkan kalung dari leher si kecil ketika dia tidur atau ketika ibu tidak memerhatikannya, walaupun hanya sebentar.

Petua Meringankan Sakit Semasa Anak Kecil Anda Gigi

Terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa sakit ketika anak kecil anda sedang tumbuh gigi, iaitu:

  • Urut lembut gusi si kecil.
  • Berikan si kecil mainan khas yang selamat untuk digigit.
  • Beri makanan ringan sepertimakanan jari yang telah disejukkan.
  • Terus menyusukan bayi atau memberi susu formula kepada si kecil sebanyak yang dia mahukan.

Mengurut gusi dan memberi rawatan sejuk dapat mengurangkan bengkak gusi ketika gigi bayi tumbuh. Selain lebih selamat, kaedah ini sebenarnya lebih berkesan daripada memberikan kalunganak matakamu tahu, Roti.

Sekiranya anak kecil anda masih cerewet dan kelihatan kesakitan walaupun anda telah menggunakan kaedah di atas untuk menangani aduan gigi bayi, anda harus berjumpa doktor supaya ubat penahan sakit yang selamat untuk bayi dapat diberikan.