Kesihatan

Lindungi Diri Anda, Waspadalah terhadap Gejala Awal Kanser Payudara

Gejala awal barah payudara sering sukar dikenal pasti. Ini kerana barah payudara pada peringkat awal jarang menyebabkan gejalasekata. Untuk mengenali barah payudara, penting untuk pengesanan awal kanser dengan lakukan BSE (hlmperiksa hlmtetek sdiri) dan pemeriksaan payudara rutin di kemudahan kesihatan.

Seperti barah pada umumnya, barah payudara adalah penyakit yang sukar dikesan pada peringkat awal. Gejala awal barah payudara hanya akan muncul ketika sel barah mulai tumbuh. Memahami gejala awal barah payudara dapat membuat anda lebih waspada, jadi anda boleh mendapatkan rawatan lebih awal dengan kadar kejayaan yang lebih besar.

Menyedari Gejala Awal Kanser Payudara

Terdapat pelbagai ciri yang merupakan gejala awal barah payudara, salah satunya adalah perubahan pada puting, baik permukaan, tekstur, atau suhu. Perubahan ini biasanya disertai dengan rasa sakit, keputihan, atau gatal.

Sekiranya permukaan kulit payudara kelihatan kasar dan berwarna kemerahan seperti kulit jeruk, maka itu adalah tanda barah payudara lanjut.

Di samping itu, tanda-tanda lain yang berikut dapat dikenali dari gejala awal barah payudara:

 • Ketulan di payudara atau ketiak

  Ketulan ini tidak hilang selepas haid. Ciri-ciri ketumbuhan barah payudara cenderung terasa keras, tidak menyakitkan dengan bahagian tepi yang tidak rata. Tetapi ada juga benjolan barah yang menyakitkan, lembut, dan dengan tepi rata. Selain itu, walaupun mungkin tidak dirasakan ketika berdebar, benjolan ini dapat dikesan sejak dulu lagi melalui mamogram.

 • Rasa payudara kesakitan berterusan

  Walaupun sakit payudara juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti penggunaan pil kontraseptif, program kesuburan, penggunaan bra, kista, atau tekanan yang tidak sesuai. Namun, yang pasti, disarankan untuk segera berjumpa doktor.

 • Terdapat ruam bersisik pada puting dan atau di sekitar puting.

  Keadaan ini adalah gejala penyakit Paget, yang berkaitan dengan barah payudara.

 • Cecair yang keluar dari puting susu

  Cairan yang muncul dapat berwarna, jernih, atau berdarah. Selain sel barah, pembuangan payudara juga dapat disebabkan oleh jangkitan.

 • Perubahan pada permukaan payudara

  Kulit di permukaan payudara kelihatan berbeza dengan kulit di sekelilingnya.

Pemeriksaan Rutinawakn Payudara aadalah Pencegahan Utama

Ada kalanya sel barah tidak muncul sebagai benjolan besar di payudara, tetapi menyebar melalui kelenjar getah bening ke tulang leher atau ketiak, dan menyebabkan benjolan di kawasan itu.

Sebenarnya 90% ketulan pada payudara wanita tidak bersifat barah. Tetapi yang pasti, lebih baik segera berjumpa doktor. Bukan hanya pada wanita, barah payudara juga boleh berlaku pada lelaki dengan gejala yang kurang lebih serupa.

Sebagai langkah pertama, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan memeriksa permukaan payudara, puting, dan ketiak. Doktor akan menanyakan soalan umum, seperti sama ada anda pernah mempunyai anak dan sedang menyusui, sebarang ubat yang anda ambil atau sedang ambil, dan gaya hidup anda. Di samping itu, doktor juga akan bertanya mengenai sejarah barah dalam keluarga, kerana beberapa barah payudara boleh dikaitkan dengan faktor genetik.

Pemeriksaan pemeriksaan dengan mamografi umumnya digunakan untuk mencari kelainan pada payudara, dan mengesan sama ada benjolan di payudara jinak atau ganas. Selain mamografi, ultrasound mamalia juga dapat digunakan untuk mengesahkan hasilnya.

Sebagai pemeriksaan awal di rumah, anda boleh melakukan pemeriksaan BSE sendiri untuk mengesan benjolan yang tidak biasa. Sekiranya anda merasakan benjolan di payudara anda, jangan terlalu risau. Tidak semestinya benjolan adalah gejala awal barah payudara. Lakukan pemeriksaan lebih lanjut kepada doktor, sehingga dapat didiagnosis dan diberi rawatan yang tepat.