Keluarga

Pelbagai Khasiat Brokoli untuk Wanita Hamil Yang Terlalu Rindu

Terdapat banyak faedah brokoli untuk wanita hamil. Selain dapat meningkatkan daya tahan, pengambilan brokoli semasa kehamilan juga baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Ayuh, ketahui kelebihan brokoli lain untuk wanita hamil di sini!

Manfaat brokoli untuk wanita hamil berasal dari nutrien yang terdapat di dalamnya. Brokoli mengandungi banyak serat, vitamin A, vitamin C, vitamin K, zat besi, folat, kalium, dan kalsium. Nutrien ini tentunya sangat baik untuk wanita hamil dan janin yang dikandungnya.

Khasiat Brokoli untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai khasiat brokoli untuk wanita hamil. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Meningkatkan daya tahan

Pengambilan brokoli semasa mengandung dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh. Manfaat ini dapat diperoleh kerana brokoli mengandungi vitamin C yang cukup tinggi. Selain itu, vitamin yang dapat bertindak sebagai antioksidan juga dapat melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

2. Mencegah sembelit

Kandungan serat dan antioksidan yang tinggi dalam brokoli dapat menyokong kesihatan pencernaan. Mengonsumsi brokoli secara sederhana dapat membantu mencegah sembelit yang cenderung terjadi semasa kehamilan.

3. Mencegah anemia

Manfaat pengambilan brokoli untuk wanita hamil seterusnya adalah mencegah anemia yang dicirikan oleh tahap rendah hemoglobin dalam badan. Brokoli mengandungi zat besi yang cukup tinggi, sehingga bermanfaat dalam pembentukan hemoglobin pada wanita hamil.

4. Menyokong perkembangan janin di dalam rahim

Kandungan asid folik yang tinggi dalam brokoli sangat penting dalam pembentukan bahan genetik dan pertumbuhan sel. Makan sayur-sayuran hijau juga mampu menyokong perkembangan janin di dalam rahim.

Oleh itu, sangat penting untuk memenuhi keperluan asid folik semasa mengandung. Salah satu kebaikannya ialah mencegah kerosakan saluran saraf, seperti spina bifida atau anencephaly.

5. Mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan

Brokoli juga mengandungi banyak kalium. Kandungan ini mempunyai peranan penting dalam menjaga keseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan. Di samping itu, pengambilan kalium yang mencukupi semasa mengandung dapat mengurangkan risiko kekejangan kaki yang dialami oleh beberapa wanita hamil.

6. Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan

Kandungan kalsium yang tinggi dalam brokoli dapat memenuhi keperluan kalsium harian ibu hamil. Sekiranya keperluan kalsium dipenuhi dengan betul, risiko wanita hamil mengalami komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia dan eklampsia, dapat dikurangkan.

Supaya manfaat brokoli untuk wanita hamil dapat diperoleh secara maksimum, penting untuk memperhatikan cara memprosesnya. Sebelum menumis atau memasak brokoli, pastikan anda mencucinya dengan betul.

Mencuci sayur harus dilakukan dengan air yang mengalir. Tujuannya adalah agar kotoran dan bakteria yang terdapat pada sayur-sayuran dapat dihanyutkan oleh air, sehingga anda menghindari keracunan makanan.

Perlu diingat bahawa brokoli adalah salah satu sayuran yang sering membuat anda merasa kenyang kerana mengandungi raffinose, yang merupakan sejenis gula yang akan menghasilkan gas apabila dicerna oleh bakteria usus. Ini tentu boleh menyebabkan ketidakselesaan perut, terutama pada wanita hamil. Oleh itu, perhatikan juga sebahagian besar brokoli yang anda makan, ya.

Manfaat brokoli untuk wanita hamil adalah pelbagai, tetapi itu tidak bermakna anda hanya perlu makan brokoli. Terdapat banyak makanan sihat lain yang boleh anda makan untuk menjaga kesihatan janin dan diri anda semasa mengandung. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mengetahui nutrien apa yang diperlukan semasa kehamilan.