Kesihatan

Mengenal Beberapa Kesan Sampingan Vaksin COVID-19

Pada masa ini, tahap pengembangan vaksin COVID-19 sedang berjalan. Kesan sampingan vaksin COVID-19 masih dipantau untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya pada manusia. Apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku?

Setiap ubat, vaksin atau suplemen boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang timbul boleh menjadi ringan atau teruk. Kerana masih dalam tahap pengembangan, tidak ada penelitian yang membuktikan bahawa vaksin COVID-19 benar-benar aman.

Beberapa laporan bahkan menyebutkan bahawa vaksin COVID-19, seperti vaksin pada umumnya, berpotensi menyebabkan kesan sampingan, walaupun kesan sampingan yang muncul adalah ringan dan tidak jauh berbeza dengan kesan sampingan vaksin lain.

Perkembangan Vaksin COVID-19 di Indonesia

Hingga kini, vaksin COVID-19 masih dikembangkan dan diteliti oleh pelbagai syarikat farmasi dan institusi kesihatan, mengenai keberkesanan dan keselamatannya. Untuk mendapatkan kebenaran pemasaran, vaksin mesti melalui 3 fasa ujian klinikal.

Di Indonesia sendiri, ujian klinikal fasa III sedang dilakukan terhadap vaksin SINOVAC yang dikembangkan oleh Sinovac Life Science, China. Vaksin ini diuji melalui PT. Bio Farma dan melibatkan 1,620 sukarelawan. Penyelidikan mengenai vaksin ini sedang dijalankan dan dirancang untuk berakhir pada Februari 2021.

Tidak hanya itu, Indonesia juga mengembangkan vaksin yang disebut vaksin Merah dan Putih. Vaksin ini dikembangkan oleh Eijkman Institute for Molecular Biology yang merupakan sebahagian daripada Konsortium Penyelidikan dan Inovasi COVID-19 di bawah penyelarasan Kementerian Penyelidikan dan Teknologi / Badan Penyelidikan dan Inovasi Nasional.

Pembangunan vaksin ini dijangka selesai pada akhir tahun 2020 dan kemudian akan diedarkan kepada orang ramai setelah melalui ujian praklinikal dan ujian klinikal.

Kesan Sampingan Vaksin COVID-19

Sama seperti ubat dan vaksin lain, vaksin COVID-19 dapat memberikan banyak faedah, tetapi juga diketahui menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Setakat ini, beberapa laporan menyatakan bahawa terdapat beberapa kesan sampingan vaksin COVID-19 yang boleh muncul, termasuk:

  • Demam ringan
  • Sakit atau kemerahan di tempat suntikan
  • Keletihan
  • Sakit kepala
  • Sakit otot dan sendi di sekitar kawasan suntikan

Walaupun sebenarnya beberapa kesan sampingan di atas adalah kesan sampingan ringan yang umumnya sembuh sendiri, kesan ini sering mengganggu aktiviti, terutamanya jika anda mempunyai lengan COVID. Kemunculan kesan sampingan ini sebenarnya menunjukkan bahawa tubuh penerima vaksin membentuk kekebalan atau kekebalan terhadap penyakit COVID-19.

Sekiranya anda menjalani ujian klinikal vaksin COVID-19 dan mengalami kesan sampingan setelah mendapat vaksin, atau anda ragu-ragu dan ingin memastikan sama ada aduan yang anda alami adalah kejadian susulan selepas imunisasi (AEFI) atau simptom COVID-19, berikut adalah beberapa petua yang dapat membantu anda: Anda boleh lakukan untuk melegakan kesan sampingan ini:

  • Minum lebih banyak air dan makan dengan kerap
  • Beri kompres sejuk pada sakit
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, seperti yang diarahkan oleh doktor anda
  • Dapatkan rehat yang cukup, dengan tidur sekitar 7-9 jam setiap malam

Walaupun jarang berlaku, pemberian vaksin, vaksin COVID-19 dan vaksin lain, boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih serius, seperti reaksi alergi atau anafilaksis yang teruk. Reaksi ini boleh menyebabkan sesak nafas, lemah, dan pingsan.

Sekiranya reaksi anafilaksis berlaku setelah menerima vaksin COVID-19, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

Adakah Vaksin COVID-19 Ada?

Sehingga kini, masih terlalu awal untuk menentukan keberkesanan dan keselamatan vaksin COVID-19. Tahap pengembangan vaksin dan ubat-ubatan biasanya memerlukan masa yang lama, bahkan bertahun-tahun.

Ini kerana pengembangan vaksin mesti melalui beberapa peringkat ujian klinikal untuk memastikan sama ada vaksin itu berkesan dan selamat digunakan pada manusia, sebelum akhirnya mendapat izin pemasaran dari pemerintah.

Oleh itu, kerana masih relatif baru, vaksin COVID-19 masih diuji dan diteliti oleh pemerintah dan pelbagai institusi kesihatan sebelum dapat diberikan dan digunakan oleh masyarakat luas.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapat vaksin COVID-19 dan mengalami kesan sampingan selepas itu, segera berjumpa doktor. Anda juga boleh melapor kepada BPOM melalui Perkhidmatan Pusat Perhubungan Halo BPOM dan aplikasi BPOM Mobile.

Pengembangan vaksin COVID-19 adalah salah satu usaha pemerintah untuk menekan jumlah kes positif COVID-19 yang masih meningkat. Dengan vaksin ini, diharapkan masyarakat Indonesia dapat dilindungi dari jangkitan virus Corona. Vaksin melindungi diri dan negara dari wabak.