Keluarga

Cara Membersihkan Rumah Anda Semasa Hamil Dengan Selamat

Sebilangan wanita hamil mungkin masih perlu membersihkan rumah. Walaupun tidak dilarang, wanita hamil perlu berhati-hati. Agar tetap selamat dan tidak mengganggu kesihatan, ada beberapa cara yang perlu dipertimbangkan ketika membersihkan rumah semasa kehamilan.

Menjaga kebersihan rumah adalah perkara penting yang harus dilakukan untuk mewujudkan keluarga yang sihat dan dilindungi dari pelbagai penyakit. Namun, tahap keselamatan ketika membersihkan rumah, terutama bagi wanita hamil, juga tidak boleh diabaikan.

Sebabnya, pendedahan kepada debu yang terbang di udara dan bahan kimia yang digunakan dalam agen pembersih tertentu boleh menyebabkan beberapa wanita hamil merasa lebih mual dan meningkatkan risiko jangkitan parasit yang berbahaya bagi kesihatan kehamilan.

Cara membersihkan rumah semasa hamil adalah selamat

Berikut adalah beberapa cara selamat membersihkan rumah semasa mengandung, agar kesihatan wanita hamil terjaga:

1. Gunakan sarung tangan dan topeng

Untuk melindungi kulit wanita hamil daripada terkena bahan kimia semasa membersihkan rumah, anda harus selalu menggunakan sarung tangan yang terbuat dari getah atau sekurang-kurangnya plastik dan menggunakan topeng muka. Setelah selesai, jangan lupa untuk selalu mencuci tangan dengan air suam dan sabun.

2. Buka pintu dan tingkap

Penting untuk selalu menjaga pintu dan tingkap terbuka semasa membersihkan rumah. Ini dilakukan agar pertukaran udara lancar dan debu dapat keluar, sehingga kualiti udara dalaman terjaga dengan baik.

3. Perhatikan kandungan bahan kimia

Salah satu tugas rumah tangga yang harus dihindari oleh wanita hamil adalah membersihkan rumah dengan menggunakan bahan kimia yang keras, seperti glikol eter, phthalates, parabens, EDCs, dan aerosol spray. Biasanya bahan-bahan ini terdapat di banyak pembersih ketuhar, pembersih kaca, detergen, dan penyegar udara.

Wanita hamil perlu lebih waspada, kerana pendedahan kepada bahan kimia yang keras dapat meningkatkan risiko asma pada bayi, masalah pernafasan, kecacatan kelahiran, gangguan pembiakan, dan keguguran.

Oleh itu, cubalah menggunakan agen pembersih yang dilabel mesra alam dan bebas minyak wangi. Sebagai alternatif, wanita hamil boleh menggunakan pembersih semula jadi, seperti cuka, baking soda, dan lemon.

4. Elakkan membersihkan kotak sampah kucing

Bagi wanita hamil yang memelihara kucing, anda harus mengelakkan membersihkan kotak sampah kucing untuk mengelakkan risiko jangkitan pada parasit Toxoplasma. Sebabnya, jangkitan parasit ini boleh menyebabkan gangguan kehamilan, termasuk keguguran dan kelahiran pramatang.

5. Perhatikan keadaan badan

Penting untuk selalu menjaga keadaan badan, terutama perut, ketika melakukan kerja rumah. Cuba jangan memukul bahagian perut dengan objek dan anda harus mengelakkan membersihkan tempat-tempat sempit yang boleh menekan perut secara tidak sengaja.

Penting juga untuk diingat untuk selalu mengehadkan tempoh membersihkan rumah, agar wanita hamil tidak cepat letih, misalnya, hanya 15 minit sehari. Selepas itu, wanita hamil dapat berehat dengan tenang dan selesa.

6. Jangan ragu untuk meminta pertolongan

Trimester kehamilan pertama dan ketiga adalah masa yang agak berat bagi wanita hamil. Tubuh mudah letih dan mempunyai batasan dalam melakukan pelbagai tugas rumah tangga. Jadi, jangan teragak-agak untuk meminta pertolongan dari orang-orang terdekat anda untuk membersihkan rumah, okey?

Sebenarnya, kehamilan bukanlah alasan untuk mengendurkan dan mengabaikan kebersihan rumah. Wanita hamil juga dapat terus aktif dengan melakukan pelbagai pekerjaan rumah tangga.

Jangan memaksa diri membersihkan rumah ketika anda hamil. Sekiranya wanita hamil merasa letih, berhenti dan berehat sebentar. Sekiranya perlu, wanita hamil boleh berjumpa dengan pakar obstetrik terlebih dahulu mengenai kerja rumah yang selamat dan pekerjaan rumah yang harus dielakkan semasa kehamilan.