Keluarga

6 Cara Meningkatkan Semangat Setelah Bercuti Panjang

Ramai orang sukar untuk kembali bekerja setelah bercuti panjang. Adakah anda berasa begitu? Jangan cepat putus asa, kerana ada sebilangan cara anda boleh melakukannya, supaya semangat bekerja selepas cuti membara lagi.

Percutian dapat menghilangkan keletihan dan tekanan sehingga dapat meningkatkan lagi produktiviti dan kreativiti kerja. Cuma, menaikkan semangat bekerja setelah bercuti lama tidak dapat dilakukan, kerana kebahagiaan yang anda capai semasa bercuti sepertinya tidak dapat dilupakan, kerana anda harus kembali ke realiti hidup anda.

Keadaan ini sebenarnya wajar berlaku. Namun, anda masih harus meningkatkan semangat untuk bekerja semula, agar semua kerja yang anda lakukan dapat diselesaikan dengan baik.

Petua Kembali Produktif Selepas Percutian

Setelah bercuti panjang, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membiarkan diri anda berehat di rumah sekurang-kurangnya 1 hari sebelum kembali bekerja. Ini dilakukan agar badan anda kembali bertenaga dan mengelakkan tekanan selepas bercuti.

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mendorong semangat setelah bercuti panjang adalah:

1. Mengsediakan barang dari malam sebelumnya

Bagi sebilangan orang, satu kesalahan kecil pada waktu pagi boleh membinasakan mood sepanjang hari. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menyiapkan semua barang keperluan atau barang anda pada waktu malam, sehingga pada waktu pagi semuanya dalam keadaan teratur, sehingga anda dapat pergi bekerja dengan lebih santai.

2. Mellakukan senaman ringan

Sekiranya boleh, anda juga boleh bangun pagi untuk melakukan senaman ringan. Senaman ringan selama kira-kira 10-30 minit pada waktu pagi bukan sahaja sihat, tetapi juga dapat mengembalikan semangat anda untuk bekerja. Ini kerana senaman dapat membantu melepaskan hormon stres.

Tidak perlu melakukan senaman yang berat, anda boleh berjalan atau berlari santai di sekitar tempat tinggal anda.

3. Mengpengambilan makanan berkhasiat

Jangan lupa makan makanan berkhasiat untuk mengembalikan semangat anda. Makanan yang dapat meningkatkan semangat termasuk kacang, ikan, gandum, coklat gelap, yogurt, dan pisang.

Pastikan anda memakannya secara sederhana. Sebabnya, makan berlebihan sebenarnya akan membuat anda letih dan mengantuk sehingga menurunkan semangat.

4. Memfikirkan perkara yang menggembirakan anda

Untuk menjaga suasana hati yang baik, sebelum berangkat ke pejabat, bayangkan perkara-perkara yang menggembirakan anda, seperti sembang yang menyenangkan dengan rakan sekerja, makan siang yang enak, dan suasana kerja yang selesa.

5. Merkemas meja

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ketika sampai di pejabat adalah membersihkan meja anda. Meja kerja yang rapi akan membuat anda berada dalam suasana yang baik, sehingga anda dapat lebih teruja dengan hari pertama anda kembali bekerja.

6. Menglakukannya Kewajipandari paling senang

Setelah merapikan meja pejabat anda, anda boleh mula menyusun senarai perkara yang harus dilakukan. Lakukan kerja paling mudah atau mendesak terlebih dahulu.

Pada hari pertama bekerja, fokus untuk kembali bekerja. Jangan memaksakan diri untuk melakukan semuanya, jadi anda perlu mengutamakan pekerjaan anda.

Lakukan cara di atas, supaya anda tetap bersemangat untuk bekerja setelah bercuti panjang. Anda benar-benar dapat mengenangkan cuti yang telah dilalui. Namun, anda juga harus bersikap realistik bahawa ada kerja yang menunggu untuk diselesaikan.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah di atas, tetapi semangat kerja masih belum ada sehingga hal itu menghalang pekerjaan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.