Keluarga

Susu Payudara sebagai Makanan Bayi untuk 6 Bulan Pertama

Susu ibu adalah makanan terpenting bagi bayi untuk 6 bulan pertama kehidupan. Kandungan nutrien dalam susu ibu sangat baik untuk pertumbuhan dan perkembangan tubuh bayi anda. Oleh itu, Busui disyorkan untuk memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada si Kecil untuk 6 bulan pertama.

Ibu mungkin pernah mendengar nasihat untuk memberi makanan bayi selama 6 bulan pertama selain susu ibu? Ini tidak dibenarkan, kerana susu ibu sahaja mencukupi untuk memenuhi keperluan nutrisi dan tenaga pada 6 bulan pertama usia bayi.

Lalu, apa kebaikan dan berapa banyak susu ibu yang harus anda berikan kepada si kecil?

Keubahagian atas susu ibu bHai sayang

Susu ibu adalah makanan bayi terbaik untuk 6 bulan pertama. Ini kerana susu ibu mempunyai kelebihan berikut:

  • Susu ibu melindungi bayi dari serangan bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit berjangkit, sehingga bayi tidak mudah sakit.
  • Susu ibu mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, seperti protein, lemak, kalori, vitamin, dan bahan pembentuk imun (antibodi).
  • Penyusuan susu ibu mengurangkan risiko jangkitan bayi, cirit-birit, muntah, dan kematian secara tiba-tiba (SIDS). Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu selama 6 bulan pertama kehidupan dapat mengurangkan risiko bayi menjadi gemuk di kemudian hari.
  • Penyusuan susu ibu tanpa formula dalam 6 bulan pertama, dapat mengurangkan risiko jangkitan telinga, saluran gastrousus, dan jangkitan pernafasan.
  • Kajian menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu ibu mempunyai IQ yang lebih tinggi dan kemampuan kognitif yang lebih baik daripada bayi yang diberi susu formula.

Jumlah dan komposisi susu ibu bergantung kepada keperluan bayi semasa menyusu. Kandungan nutrisi juga berbeza untuk bayi baru lahir, susu peralihan, susu ibu yang matang, dan susu ibu pada waktu penyapuan.

Sebagai contoh, susu ibu yang dihasilkan pada 1-5 hari penyusuan susu ibu kaya dengan nutrien, terutama protein, sementara susu peralihan mengandungi banyak lemak dan gula susu (laktosa).

Susu ibu dari ibu yang melahirkan bayi pramatang mengandungi lebih banyak lemak dan protein dan kurang laktosa daripada susu ibu dari ibu yang melahirkan bayi. Kandungan susu ibu disesuaikan secara biologi untuk memenuhi keperluan pemakanan setiap bayi.

Jumlah Susu Payudara yang Diperlukan oleh Bayi

Bayi yang baru lahir hingga 6 bulan tidak memerlukan air, jus, atau cecair lain. Jangan sekali-kali memberi bayi anda makanan pejal pada usia ini, kerana saluran pencernaannya masih dalam tahap perkembangan dan tidak dapat mencerna makanan lain selain susu ibu dan formula.

Bayi yang baru lahir perlu disusui 8-12 kali sehari atau setiap 2-3 jam. Dengan bertambahnya usia, kekerapan menyusui anak kecil anda akan menjadi 7-9 kali sehari, tetapi jumlah susu yang diminumnya akan meningkat.

Sekiranya susu ibu diberikan dalam bentuk susu ibu yang dinyatakan, maka jumlahnya disesuaikan dengan keperluan dan usia bayi. Inilah rujukannya:

Zaman BayiJumlah susu ibu yang dinyatakan

Kekerapan

1 bulan

60 ml - 120 ml6-8 kali sehari

2 bulan

150 ml - 180 ml

5-6 kali sehari

3-5 bulan 180 ml - 210 ml 5-6 kali sehari

Melangkah selama 6 bulan, selain minum susu ibu, si kecil dapat mula diperkenalkan dengan makanan pejal atau makanan pejal.

Sekiranya si kecil mula menggerakkan tangan, kaki, badan, dan mulut mereka, dan mula ribut dan menangis, itu tandanya mereka lapar. Semakin cepat anda menyusukan anak anda, semakin baik.

Sekiranya bayi anda menutup mulutnya, berhenti menghisap, atau berpaling dari puting atau botol, itu adalah tanda bahawa dia sudah kenyang atau ingin berhenti menyusu untuk sementara waktu. Tunggu sebentar sebelum memberinya makan lagi. Akhir sekali, jangan lupa membuat bayi anda bersendawa setelah diberi makan.

Tanda-tanda bahawa bayi anda bersedia untuk pepejal

Ibu dibenarkan memperkenalkan makanan pejal kepada anak kecil mereka setelah berumur 6 bulan. Namun, anda harus memastikan terlebih dahulu bahawa si kecil anda bersedia diberi makanan pejal. Untuk mengetahui sama ada anak anda sudah siap atau tidak, anda dapat melihatnya dari tanda-tanda berikut:

  • Berat anak kecil anda telah mencapai dua kali ganda berat ketika lahir (sekurang-kurangnya 5,8 - 6 kg).
  • Anak kecil anda dapat memegang (menyokong) kepalanya dan duduk tegak di tempat duduk bayi.
  • Anak kecil anda boleh menutup bibirnya ketika dia diberi makanan.
  • Anak kecil anda boleh menggerakkan mulut dan mengunyah makanan dengan baik.

Semasa mula memberi makanan pelengkap kepada bayi, pastikan jumlah dan tekstur makanan pelengkap sesuai dengan tahap pertumbuhan dan perkembangannya.

Kadang kala, bayi mungkin mahu makan atau makan lebih kerap dengan jumlah atau bahagian yang lebih banyak daripada biasa. Ini berlaku semasa bayi mengalami lonjakan pertumbuhan (lonjakan pertumbuhan). Pertumbuhan pertumbuhan biasanya berlaku pada usia 7-14 hari, 3-6 minggu, sekitar 4 bulan, dan sekitar 6 bulan.

Adakah anda tidak pasti adakah keperluan susu ibu anda dipenuhi? Perhatikan tanda-tanda. Sekiranya anak kecil anda membuang air kecil sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari, membuang air besar secara berkala, dan menambah berat badan, ini bermakna keperluan ASInya dipenuhi. Sekiranya anak kecil anda tidak menunjukkan tanda-tanda ini, berjumpa dengan pakar pediatrik.