Keluarga

Kafein Boleh Mengurangkan Kesuburan, Mitos atau Fakta?

Penggunaan kafein telah menjadi rutin bagi kebanyakan orang Indonesia, baik dalam bentuk kopi, teh, atau coklat. Walau bagaimanapun, terdapat anggapan bahawa kafein dapat mengurangkan tahap kesuburan. Adakah betul?

Kafein adalah sebatian yang dapat merangsang otak dan sistem saraf pusat sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah mood dan keupayaan untuk menumpukan perhatian. Selain itu, kafein juga dapat menghilangkan keletihan, membuat badan berasa bertenaga, dan menjaga tubuh dan minda terjaga.

Fakta mengenai Kesan Penggunaan Kafein pada Tahap Kesuburan

Dengan khasiatnya, tidak hairanlah minuman berkafein menjadi kegemaran ramai orang. Namun, tidak sedikit orang yang mempersoalkan kesan sampingan minuman ini terhadap kesuburan.

Sebenarnya, kesan pengambilan kafein terhadap kesuburan masih menjadi perbahasan hangat di kalangan pakar. Sehingga kini, belum ada kajian yang secara signifikan membuktikan bahawa kafein dapat mengurangkan kadar kesuburan pada lelaki dan wanita.

Namun, ada kajian yang menyatakan bahawa pengambilan kafein dalam jumlah yang berlebihan dapat menyukarkan wanita hamil.

Dalam kajian itu, dinyatakan bahawa wanita yang minum lebih dari 1 cawan kopi sehari mempunyai peluang lebih rendah untuk hamil daripada wanita yang hanya minum 1 cawan kopi sehari atau sama sekali tidak meminumnya.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa pengambilan kafein dalam dos yang tinggi dapat mengurangkan kemungkinan program IVF berjaya. Dari dua kajian ini, para penyelidik masih belum mengetahui pasti kaitan antara pengambilan kafein yang berlebihan dan penurunan tahap kesuburan.

Secara umum, minum terlalu banyak minuman berkafein diketahui menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti kegelisahan, kegelisahan, insomnia, kencing berlebihan, dehidrasi, masalah dengan sistem pencernaan, kekejangan otot, dan aritmia.

Tidak kira sama ada kafein dapat mengurangkan kesuburan atau tidak, pengambilan kafein tidak boleh terlalu banyak kerana kesan sampingan di atas. Sekiranya anda sangat menginginkan kehadiran bayi, sudah tentu kesihatan anda perlu dijaga, bukan?

Oleh itu, pastikan anda dan pasangan tidak minum lebih daripada 200 ml atau 1 cawan minuman berkafein sehari, okey? Sebagai pengganti, cubalah minuman tanpa kafein yang baik untuk kesihatan, misalnya susu keemasan, halia, atau teh daun raspberi Merah.

Di samping itu, anda dan pasangan anda juga perlu menyesuaikan diet anda dan mengubah gaya hidup anda agar dapat segera melahirkan bayi. Namun, jika usaha yang dilakukan setelah sekian lama tidak membuahkan hasil, anda dan pasangan dinasihatkan untuk berjumpa doktor.