Kehidupan yang sihat

8 Cara Pemula Yoga Mesti Tahu

Sebilangan orang berpendapat bahawa mereka bukan jenis yang tepat untuk berlatih yoga kerana pelbagai alasan, seperti tidak fleksibel atau tidak cukup sabar. Ini mungkin kerana tidak banyak orang yang tahu bagaimana melakukan yoga tepat untuk pemula.

Sebenarnya yoga boleh dilakukan untuk semua peringkat umur dengan watak tubuh apa pun. Selain membina kekuatan dan fleksibiliti, latihan ini juga merupakan kaedah yang baik untuk menghilangkan tekanan.

Pelbagai Teknik Yoga untuk Pemula

Berikut adalah beberapa postur asas atau cara yoga yang boleh dilakukan untuk pemula.

  • sikap gunung (Tadasana)

Berdiri dengan jari kaki anda yang menyentuh, tetapi anda boleh berjalan kaki. Kedua-dua tangan di sisi badan. Tarik bahu ke bawah sambil menjauhkannya dari belakang dan melebarkan tulang selangka anda. Kepala lurus dengan belakang lurus. Pegang kedudukan ini sekurang-kurangnya setengah minit hingga satu minit. Sekiranya digunakan secara berkala, kedudukan ini bermanfaat untuk memperbaiki postur.

  • Menghadap ke bawah (Adho Mukha Svanasana)

Letakkan diri anda dengan tangan dan lutut menyentuh lantai. Kemudian angkat punggung dan lutut anda dari lantai, tetapi letakkan telapak tangan dan kaki anda rata di atas lantai. Tarik nafas dan buka kaki dengan kaki lurus. Pastikan punggung dan lengan anda lurus juga dengan kepala di antara tangan anda. Tahan selama 1-3 minit. Posisi ini berguna untuk melatih bahagian belakang, badan atas, dada, lengan, dan kaki.

  • Papan (Utihita Chaturangga Dandasana)

Dari kedudukan sebelumnya, turunkan bahagian atas badan sehingga badan berada dalam kedudukan yang menyerupai a tolakan. Tapak tangan anda berada tepat di bawah bahu anda dengan siku anda lurus. Muka menghadap ke bawah. Kedudukan ini akan membantu membentuk lengan, pergelangan tangan, dan otot perut anda untuk menjadi lebih kuat. Pegang postur ini maksimum satu minit.

  • Ksatria satu (Virabhadrasana I)

Dari kedudukan gunung, anda boleh memanjangkan kaki kanan anda dari kiri. Posisikan badan dan kaki serong ke kanan, kemudian angkat kedua tangan ke atas dengan lengan di telinga kanan dan kiri dalam garis lurus. Palma digenggam bersama. Bengkokkan kaki kanan sehingga lutut sedikit di hadapan pergelangan kaki anda. Kembangkan dada anda perlahan-lahan sehingga punggung anda melengkung ke belakang, tetapi teruskan kepala anda lurus. Tahan selama 30-60 saat. Tukar ke bahagian badan yang lain. Kedudukan ini berguna untuk melatih keseimbangan dan menurunkan otot badan.

  • Ksatria dua (Virabhadrasana II)

Dengan mengambil kedudukan kaki dan badan yang sama dengan kesatria pertama, lihat ke kanan / kiri mengikut arah kedudukan badan dan rentangkan kedua-dua lengan. Mata ke jari. Tahan selama minimum 30 saat dan maksimum hingga 60 saat.

  • Pokok (Vriksasana)

Dari kedudukan gunung, anda juga dapat menaikkan kaki kanan anda dengan meletakkan telapak kaki kanan anda di bahagian dalam paha kiri anda. Letakkan kedua telapak tangan anda dan letakkan di hadapan dada anda. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 30-60 saat. Selepas itu, lakukan pergerakan yang sama dengan kaki yang lain.

  • Kedudukan amahu (Pose kanak-kanak/ Balas)

Duduk bersila di lantai dengan jari kaki bersama di belakang punggung dan paha anda selari. Lutut terpisah. Punggung berada di atas kedua tumit. Bengkokkan bahagian atas badan anda ke hadapan, sehingga perut anda memenuhi paha anda dan dahi anda memenuhi tikar / lantai. Letakkan kedua tangan di bahagian kanan dan kiri badan di belakang, di sebelah pelvis, dengan telapak tangan terbuka. Pegang kedudukan ini selama 30 saat hingga 3 minit untuk meregangkan leher, pelvis, dan otot punggung bawah.

  • Kedudukan Mayat (Savasana)

Posisi ini biasanya dilakukan pada akhir latihan yoga. Posisi savasana dilakukan dengan berbaring santai dengan kaki dan telapak tangan menghadap ke atas. Kedudukan ini membantu badan dan minda anda berehat, menjadikannya lebih mudah untuk menghilangkan tekanan. Kedudukan ini dianggap sebagai meditasi penting pada akhir latihan.

Dalam mempraktikkan cara yoga di atas, jangan memaksakan diri, terutama jika anda merasa sakit ketika melakukan pose tertentu. Seorang pemula dinasihatkan untuk berlatih dengan tenaga pengajar. Jangan lupa untuk memeriksa diri anda dan beri tahu pelatih anda jika anda mempunyai masalah dengan anggota badan tertentu, seperti sakit sendi atau saraf yang terjepit.

Terdapat banyak jenis yoga yang boleh anda cuba mengikut keperluan anda. Sekiranya anda ingin membentuk badan anda dan tetap cergas, anda boleh memilih yoga kuasa, Yoga Bikram, dan yoga Ashtanga. Sementara itu, untuk membantu merawat keadaan perubatan tertentu, anda boleh menggunakan: Yoga Iyengar, Yoga Kripalu, atau Viniyoga. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan.