Keluarga

Ibu dan Ayah, ini adalah tanda bahawa bayi anda berlebihan

Bermain peekaboo atau hanya memegang bayi berjalan-jalan adalah rangsangan yang diperlukan untuk perkembangan bayi. Sangat seronok bermain dengan si kecil, jangan biarkan rangsangan yang diberikan berlebihan (overstimulation) dan memberi kesan yang tidak baik.

Perkembangan otak bayi sangat dipengaruhi oleh rangsangan yang diterimanya, ia boleh berupa aktiviti rangsangan suara, sentuhan, atau bermain. Namun, jangan biarkan rangsangan yang diberikan oleh Ibu dan Ayah berlebihan, sehingga akan memberi kesan negatif kepada Si Kecil. Ayuh, kenali apakah tanda-tanda yang berlebihan pada bayi.

Tanda-TAnda LebihsRangsangan pada Bayi

Stimulasi berlebihan pada bayi akan sangat membebankan dan membuatnya letih. Keadaan ini akan meningkatkan pengeluaran hormon kortisol, yang merupakan hormon stres yang dapat mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh, termasuk fungsi otak.

Oleh itu, ibu dan bapa perlu menyedari tanda-tanda ovulasi yang berlebihan pada bayi, agar tidak terlalu banyak merangsang si kecil. Beberapa tanda adalah:

  • Bayi menjadi cerewet dan mudah menangis.
  • Tangisannya menjadi lebih kuat dari biasa.
  • Memusingkan wajahnya apabila diucapkan atau bergurau.
  • Mengetuk kaki mereka atau mengepalkan penumbuk mereka.

Terdapat beberapa keadaan yang sering membuat bayi berlebihan. Salah satunya adalah acara keluarga di mana terdapat banyak orang yang ingin bermain dengan Little One.

Cara Mengatasi Lebihsrangsangan hlmada bayi

Sekiranya Ibu dan Ayah melihat tanda-tanda terlalu banyak rangsangan pada anak kecil anda, ambil tindakan segera untuk menenangkannya.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah segera membawa si kecil ke biliknya dan redupkan lampu, jika dia ada di rumah. Tetapi jika anda berada di luar rumah, Ibu dan Ayah boleh meletakkan anak kecil anda di dalam kereta dorong kemudian berikan selimut kepadanya. Selimut ini akan menjadikannya lebih tenang.

Cara lain yang boleh dilakukan adalah dengan memegang Si Kecil dengan kedudukan badannya yang melekat pada badan Ibu atau Bapa, seperti memeluk.

Pelbagai Cara untuk MencegahLebihsrangsangan hlmada bayi

Kadang kala ibu bapa secara tidak sengaja dapat membesar-besarkan bayi secara berlebihan. Ini boleh berlaku sekiranya Ibu atau Ayah sangat teruja dengan tawa si kecil dan ingin bermain atau bergurau dengannya lebih lama.

Cuba lebih peka terhadap tanda-tanda ovulasi yang berlebihan pada bayi. Jangan biarkan kasih sayang Ibu dan Ayah membuat si kecil tidak selesa. Untuk mengelakkan ini, cubalah kaedah berikut:

  • Jangan melakukan rangsangan ketika bayi akan tidur atau ketika bayi sedang tidur.
  • Elakkan menggunakan alat atau mainan yang mengeluarkan bunyi kuat dan cahaya terang untuk merangsang bayi.
  • Cuba jaga masa rangsangan dan waktu rehat bayi

Merangsang bayi adalah perlu untuk merangsang perkembangan otak. Namun, Ibu dan Bapa perlu segera menghentikan rangsangan jika Si Kecil menunjukkan tanda-tanda berlebihan, dan segera menenangkannya.

Lebih baik jika rangsangan dihentikan sebelum bayi menunjukkan tanda-tanda ovulasi berlebihan. Kerana daya tahan setiap bayi terhadap rangsangan adalah berbeza. Ibu dan Bapa perlu menyedari had daya tahan anak anda terhadap rangsangan, dan cuba untuk tidak merangsang lebih daripada had itu, OK.

Tetapi jangan risau, ketika mereka semakin tua, bayi akan lebih pintar untuk menyesuaikan diri dengan rangsangan dari persekitaran di sekitarnya, Macam mana boleh jadi. Jadi, nanti Ibu dan Ayah dapat bermain dan bergurau dengan Si Kecil lebih lama.