Keluarga

Wanita hamil, ini adalah cara untuk mengurangkan risiko merkuri pada ikan

Makan makanan yang tinggi protein dan asid lemak omega-3, seperti ikan, penting untuk wanita hamil. Walaupun ikan berisiko mengandung merkuri yang boleh membahayakan janin,Wanita hamil tidak memerlukan risaukerana terdapat pelbagai panduan untuk makan ikan dengan selamat semasa hamil.

Ikan kaya dengan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh wanita hamil dan janin, mulai dari protein, vitamin B12, dan vitamin D, hingga asid docosahexaenoic (DHA) yang bermanfaat untuk perkembangan otak bayi. Itulah sebabnya wanita hamil masih disarankan untuk mengambil 2-3 hidangan ikan setiap minggu.

Bahaya Merkuri dari Ikan untuk Kehamilan

Walaupun mengandungi banyak nutrien yang bermanfaat, ikan juga berisiko mengandungi merkuri yang dapat membahayakan janin, terutama jika dimakan dalam jangka panjang. Beberapa bahaya yang boleh disebabkan oleh pendedahan merkuri kepada wanita hamil adalah:

  • Gangguan perkembangan otak bayi
  • Gangguan dalam proses perkembangan kemampuan bayi, seperti kemampuan berjalan, bercakap, mengingat, dan memberi perhatian
  • Peningkatan risiko kanak-kanak mengalami gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)

Dari pelbagai jenis ikan yang tersebar, ikan laut yang lebih besar dan tahan lama cenderung mempunyai kandungan merkuri tertinggi. Ikan besar memakan banyak ikan kecil, jadi merkuri pada ikan kecil akan terbentuk di dalam badan ikan besar. Proses ini juga dikenali sebagai bioakumulasi

Ikan dalam kumpulan ini harus dielakkan oleh wanita hamil. Ikan ini termasuk ikan yu, ikan todak, marlin, ikan kod, ikan tenggiri (ikan tenggiri), tuna sirip biru, dan baramundi.

Petua Makan Ikan dengan Selamat

Untuk mengelakkan risiko merkuri berbahaya dari ikan, berikut adalah beberapa panduan untuk memakan ikan semasa kehamilan yang perlu dipertimbangkan:

1. Hadkan jumlah pengambilan ikan

Makanan laut, termasuk ikan, adalah jenis makanan yang paling mudah terkena merkuri. Jadi, pengambilan makanan laut pada wanita hamil perlu dibatasi. Had penggunaan yang disyorkan adalah kira-kira 350 gram atau kira-kira 2-3 hidangan ikan merkuri rendah dalam 1 minggu.

2. Pilih jenis ikan yang betul

Pilih ikan yang tidak terlalu besar dan bukan pemangsa (ikan pemangsa). Beberapa jenis ikan yang selamat dan rendah merkuri adalah sardin, salmon, nila, ikan keli, ikan teri, dan tuna kalengan.

3. HaiElakkan memakan ikan mentah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ikan mentah akan memberi kesan yang lebih besar pada merkuri daripada ikan yang dimasak.

Selain itu, pengambilan ikan mentah, termasuk sushi, sashimi, ikan asap, dan ikan jerk, juga tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana risiko menyebabkan jangkitan bakteria atau virus berbahaya.

4. Masak ikan hingga masak

Pastikan ikan yang dimakan oleh ibu hamil telah dimasak hingga masak atau dengan suhu sekurang-kurangnya 65 darjah celcius. Ciri-ciri ikan yang dimasak adalah bahawa dagingnya lembut, putih keabu-abuan, dan mudah dikeluarkan.

Pada hakikatnya, wanita hamil tidak perlu terlalu risau. Selagi anda memperhatikan jenis, bahagian, dan kaedah memasak, wanita hamil boleh, Macam mana boleh jadi, makan ikan. Selain itu, tubuh manusia sebenarnya dapat menyingkirkan merkuri secara semula jadi, asalkan tidak berlebihan.

Masalah kesihatan kerana merkuri hanya akan berlaku apabila seseorang memakan ikan atau makanan yang tinggi kandungan merkuri secara berterusan selama berbulan-bulan atau dalam jumlah yang berlebihan.

Wanita hamil juga dapat menggunakan makanan lain sebagai sumber asam lemak omega-3, seperti biji bunga matahari, sotong, edamame, badam, biji chia, dan telur diperkaya omega-3. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor anda mengenai jenis makanan yang baik untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan.