Kesihatan

Chlorambucil - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Chlorambucil atau chlorambucil adalah ubat yang digunakan untuk merawat leukemia limfositik dan limfoma kronik, termasuk limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti sesuai dengan preskripsi doktor.

Chlorambucil adalah ubat kemoterapi jenis agen alkylating. Ubat ini berfungsi dengan mengganggu perkembangan DNA dan pembentukan RNA dari sel barah. Dengan begitu, sel barah akan berhenti tumbuh.

Tanda dagangan Chlorambucil: -

Apa itu Chlorambucil

kumpulanUbat preskripsi
KategoriUbat kemoterapi atau antikanker
ManfaatMerawat leukemia limfositik dan limfoma kronik.
Dimakan olehMatang
Chlorambucil untuk wanita hamil dan menyusuiKategori D: Terdapat bukti positif risiko terhadap janin manusia, tetapi manfaatnya dapat mengatasi risiko tersebut, misalnya dalam menangani situasi yang mengancam nyawa. Tidak diketahui apakah chlorambucil diserap ke dalam susu ibu atau tidak, jadi tidak boleh diambil selama penyusuan susu ibu.
Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Chlorambucil

Chlorambucil hanya boleh diambil mengikut preskripsi doktor. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menjalani rawatan dengan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Chlorambucil tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alergi terhadap ubat ini, busulfan, bendamustine, atau siklofosfamid.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau mengalami sawan, kecederaan kepala, tumor otak, gout, penyakit hati, gangguan darah, atau penyakit ginjal, termasuk batu ginjal.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Gunakan kontraseptif yang berkesan semasa menjalani rawatan dengan chlorambucil.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau baru menjalani radioterapi atau kemoterapi dengan ubat lain.
 • Seboleh-bolehnya, elakkan berada dekat dengan orang-orang dengan penyakit berjangkit yang mudah menular, seperti selesema atau campak, ketika menjalani rawatan dengan chlorambucil, kerana ubat ini dapat mempermudah anda menangkap penyakit berjangkit ini.
 • Rujuk doktor anda jika anda merancang untuk membuat vaksinasi semasa menjalani rawatan dengan chlorambucil.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil chlorambucil.

Dos dan Arahan Penggunaan Chlorambucil

Tablet Chlorambucil akan diberikan oleh doktor. Dos dan jangka masa rawatan akan ditentukan berdasarkan berat badan pesakit, jenis kanser yang diderita, dan tindak balas pesakit terhadap rawatan. Inilah penjelasannya:

Keadaan: Kanser darah leukemia limfositik kronik

 • Dos awal ialah 0.15 mg / kg berat badan, sehari. Dos harian tidak boleh melebihi 0.1 mg / kgBW jika tahap leukosit rendah. Dos penyelenggaraan adalah 0.03-0.1 mg / kgBW sehari.

Keadaan: Limfoma Hodgkin

 • Dosnya ialah 0.2 mg / kg berat badan, sehari, selama 4-8 minggu. Dos tidak boleh melebihi 0.1 mg / kgBW jika tahap leukosit rendah. Dos pemeliharaan adalah 0.03-0.1 mg / kg, sehari.

Keadaan: Limfoma Bukan Hodgkin

 • Dos awal ialah 0.1 mg / kg, sehari, selama 4-8 minggu. Dos tidak boleh melebihi 0.1 mg / kgBW jika tahap leukosit rendah. Dos pemeliharaan adalah 0.03-0.1 mg / kg, sehari.

Keadaan: Makroglobulinemia penyakit Waldenstrom atau limfoma limfoplasmacytic

 • Dos awal adalah 6-12 mg, diambil setiap hari untuk jumlah leukosit rendah. Dos penyelenggaraan 2-8 mg, diambil setiap hari.

Cara Mengambil Chlorambucil dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mengambil chlorambucil. Jangan mengurangkan atau meningkatkan dos anda, atau minum ubat anda lebih kerap daripada yang disarankan oleh doktor anda.

Tablet Chlorambucil boleh diambil sebelum makan atau 3 jam selepas makan. Telan keseluruhan ubat dengan segelas air, jangan mengunyah atau menghancurkan tablet.

Semasa rawatan dengan chlorambucil, pesakit disarankan minum banyak air untuk mengelakkan kesan sampingan.

Pengambilan chlorambucil secara berkala pada waktu yang sama setiap hari untuk kesan rawatan maksimum. Jangan berhenti mengambil ubat, kecuali atas arahan doktor.

Sekiranya anda terlupa mengambil chlorambucil, segera ambil ubatnya jika waktu rehat dengan jadual pengambilan seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Penggunaan chlorambucil dapat melemahkan sistem imun dan menjadikan pesakit lebih mudah terkena penyakit berjangkit. Lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda agar kemajuan keadaan dan keberkesanan ubat dapat dipantau.

Simpan tablet chlorambucil dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Chlorambucil dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan chlorambucil dengan ubat lain boleh menyebabkan beberapa interaksi ubat, seperti:

 • Peningkatan risiko kesan toksik setiap ubat jika digunakan dengan ubat antikanker lain, seperti cisplatin, busulfan, atau carboplatin
 • Peningkatan risiko penyakit berjangkit yang serius dan membawa maut apabila digunakan dengan ubat imunosupresan, seperti baricitinib, certolizumab, atau fingolimod
 • Berkurangnya keberkesanan vaksin hidup, seperti vaksin BCG atau vaksin influenza

Kesan Sampingan dan Bahaya Chlorambucil

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil chlorambucil adalah mual, muntah, cirit-birit, atau sakit perut. Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk.

Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Lebam, najis berdarah, atau kencing berdarah
 • Gangguan kitaran haid, salah satunya tidak mengalami haid
 • Sariawan yang teruk
 • Penyakit berjangkit, yang dapat dicirikan oleh gejala seperti demam, menggigil, kelenjar getah bening, atau sakit tekak yang tidak membaik
 • Jaundis, sakit perut yang teruk, hilang selera makan, atau mual dan muntah yang teruk
 • Kejang
 • Kekakuan otot, kelemahan otot, atau berkedut
 • Halusinasi, kekeliruan, atau gangguan mood
 • Kerosakan sumsum tulang yang boleh menyebabkan anemia, jumlah sel darah putih rendah (leukopenia), atau jumlah platelet rendah (trombositopenia)