Keluarga

Jangan merokok berhampiran wanita hamil. Bahaya!

Rokok dan asapnya mengandungi beribu-ribu bahan kimia berbahaya sekiranya disedut oleh sesiapa sahaja, terutamanya ibu mengandung. Aasap rokok yang mana disedut oleh wanita hamil boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk padajanin yang dikandungmiliknya.

Asap rokok boleh tinggal di udara selama 2-3 jam. Bahan kimia dalam asap rokok bahkan boleh melekat pada dinding atau perabot rumah selama bertahun-tahun. Walaupun tidak kelihatan, asap masih boleh disedut oleh banyak orang, termasuk wanita hamil.

Inilah Kesan Merokok dalam Berhampiran Wanita Hamil

Merokok berhampiran wanita hamil sangat berbahaya. Berikut adalah beberapa risiko yang mungkin berlaku sekiranya wanita hamil menyedut asap rokok:

1. Keguguran

Risiko keguguran pada trimester pertama akan meningkat sekiranya wanita hamil terdedah kepada asap rokok. Bahan kimia yang terkandung dalam rokok akan memasuki aliran darah wanita hamil dan janin.

Ini boleh mengganggu perkembangan janin, menyebabkan kelainan genetik atau kecacatan kelahiran, dan menyebabkan keguguran.

2. Bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah

Berat bayi normal semasa kelahiran berkisar antara 2.9 kilogram hingga 3.5 kilogram. Berat bayi dianggap rendah jika kurang dari 2.5 kilogram semasa lahir.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan berat badan yang lebih rendah, iaitu terdedah kepada asap rokok, gangguan genetik, anemia semasa kehamilan, dan kekurangan pengambilan nutrien yang dikonsumsi oleh wanita hamil.

Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah berisiko lebih tinggi untuk masalah pernafasan, jangkitan, hipotermia, gangguan otak, masalah gastrointestinal, dan gula darah rendah.

3. Bayi dilahirkan sebelum waktunya

Wanita hamil yang sering terdedah kepada asap rokok berisiko tinggi melahirkan bayi pramatang. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya boleh dipengaruhi oleh beberapa masalah kesihatan yang serius, seperti:

  • Gangguan organ tertentu, seperti saluran pencernaan dan pernafasan.
  • Penyakit jantung kongenital.
  • Jangkitan.
  • Jaundis.
  • Kesukaran atau keengganan untuk menyusu.
  • Pendarahan di saluran darah otak.

Selain itu, merokok di dekat ibu hamil juga boleh mengganggu kesihatan paru-paru janin. Ini menjadikannya berisiko mengalami masalah pernafasan, seperti asma, di kemudian hari.

4. Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (sindrom kematian bayi secara tiba-tiba /ANAK-ANAK)

Bayi boleh mendapat sindrom kematian bayi secara tiba-tiba atau SIDS jika ibu hamil sering menyedut asap rokok. SIDS adalah keadaan ketika bayi mati secara tiba-tiba ketika tidur, walaupun sebelumnya dia kelihatan baik-baik saja.

Selain masalah kesihatan di atas, merokok berhampiran wanita hamil juga boleh menyebabkan gangguan pembelajaran atau kelewatan perkembangan pada anak-anak setelah mereka dilahirkan.

Kesan merokok di dekat wanita hamil boleh membahayakan kesihatan bayi yang mereka bawa. Jadi, berhati-hatilah ketika merokok, lebih baik berhenti merokok mulai sekarang. Sekiranya anda tidak boleh, merokok di luar rumah dan jauh dari wanita hamil, kemudian mandi dan ganti pakaian selepas itu.

Bagi wanita hamil, jangan merokok dan elakkan orang yang merokok. Ingatkan juga ahli keluarga agar tidak merokok di rumah.