Kesihatan

Kelebihan dan Kekurangan Mencukur Rambut Kemaluan Wanita

Banyak orang mencukur rambut kemaluan dengan alasan untuk menjaga kebersihan kawasan intim. Sebenarnya, mencukur atau mencabut rambut kemaluan dapat menjadikan vagina lebih rentan terhadap kerengsaan dan jangkitan. Jadi, apa yang harus dilakukan?

Pada masa kini, rawatan rambut kemaluan dan kawasan intim tidak lagi menjadi subjek pantang larang. Walau bagaimanapun, mungkin masih ada yang tertanya-tanya apa faedah dan kekurangannya. Sekarang,lihat penjelasan berikut supaya anda dapat mempertimbangkan rawatan untuk rambut kemaluan.

Kelebihan dan Kekurangan Mencukur Rambut Kemaluan

Salah satu rawatan rambut kemaluan yang sering dilakukan adalah mencukurnya. Satu kajian menyatakan bahawa sekitar 83 peratus wanita mencukur rambut kemaluan mereka. Sebabnya agak berbeza, mulai dari menjaga kebersihan, merasa lebih seksi dengan vagina yang bersih tanpa rambut, bagian dari rutin, hingga permintaan dari pasangan.

Selain itu, alasan lain adalah untuk meningkatkan keyakinan ketika melakukan hubungan seks atau memakai bikini. Ini juga mungkin kerana ada alasan kesihatan yang memerlukan mencukur rambut kemaluan.

Sebab-sebab ini terdengar wajar, tetapi anda harus tahu, merawat rambut kemaluan tidak bermaksud mencukur bersih atau menghilangkannya sepenuhnya. Ini kerana kehadiran rambut kemaluan mempunyai kebaikan. Salah satunya adalah sebagai bantal atau pelindung yang dapat mencegah geseran, kerengsaan, kecederaan, bahkan jangkitan pada organ intim.

Selain itu, alasan untuk merawat rambut kemaluan dengan mencukurnya juga belum terbukti. Sebaliknya, dengan adanya rambut kemaluan, kebersihan dan kesihatan organ intim lebih terjaga.

Kelebihan dan Kekurangan Kaedah Mencukur Rambut Kemaluan

Sebilangan orang melakukan rawatan rambut kemaluan mereka sendiri atau di salon kecantikan yang pakar dalam menyediakan perkhidmatan waxing. Sebelum memutuskan untuk mencukur rambut kemaluan, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apakah pilihan rawatannya, termasuk kelebihan dan kekurangan rawatan ini:

1. Mencukur diri

Sebilangan orang memilih untuk mencukur rambut kemaluan mereka menggunakan pisau cukur dan krim pencukur. Selain agak murah, rawatan ini boleh dilakukan sendiri di rumah.

Walau bagaimanapun, mencukur rambut kemaluan dengan pisau cukur mempunyai kekurangannya. Anda perlu melakukan ini setiap beberapa hari, kerana rambut kemaluan akan tumbuh semula dengan cepat. Di samping itu, kaedah ini akan menyebabkan gatal di kawasan intim, terutama ketika rambut kemaluan mula tumbuh.

2. Waxing

Waxing adalah kaedah mencabut rambut di kawasan kulit tertentu, termasuk rambut di kawasan kemaluan. Waxing Rambut kemaluan boleh didapati di pelbagai salun atau spa kecantikan, tetapi pastikan mereka mempunyai sijil rasmi untuk melakukannya waxing.

Kaedah waxing mempunyai kelebihan kerana dapat menghilangkan rambut kemaluan ke akarnya, sehingga rambut kemaluan tidak tumbuh dengan cepat. Walau bagaimanapun, kaedah ini juga mempunyai kelemahan, iaitu menyebabkan kesakitan di kawasan intim.

3. Elektrolisis

Elektrolisis adalah satu-satunya kaedah penyingkiran rambut kemaluan kekal. Walau bagaimanapun, kaedah ini memerlukan sedikit masa. Satu rawatan boleh memakan masa hingga 25 sesi untuk menghilangkan akar rambut sepenuhnya. Kos satu rawatan juga lebih mahal daripada kaedah lain.

4. Laser dan cahaya berdenyut yang kuat (IPL)

Kaedah laser dan IPL boleh digunakan untuk menghilangkan rambut kemaluan dengan menembakkan sinar ke permukaan kulit yang akan membakar rambut dan akar rambut. Kedua-dua kaedah ini dapat menghilangkan rambut kemaluan dengan serta-merta, dan proses pertumbuhan semula rambut kemaluan juga relatif lebih lama.

Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk pembengkakan dan kemerahan pada kulit. Di samping itu, harganya juga agak mahal, jadi mungkin ada yang berfikir dua kali untuk melakukan rawatan ini.

Beberapa kaedah untuk menghilangkan rambut kemaluan di atas boleh menjadi pilihan. Walau bagaimanapun, anda juga perlu mengetahui risiko mencukur rambut kemaluan, mulai dari ruam kulit, jangkitan pada akar rambut kemaluan (folikulitis), kerengsaan akibat kesan sampingan ubat penipisan, hingga luka dan lecet.

Pertimbangkan semula fungsi rambut kemaluan sebelum mencukurnya. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk menentukan cara yang paling sesuai untuk menghilangkan rambut kemaluan untuk anda. Juga berjumpa doktor jika anda mempunyai sebarang aduan setelah mencukur rambut kemaluan anda.