Keluarga

Bahaya Obesiti pada Wanita Hamil

semasa mengandung,Wanita digalakkan untuk menambah berat badan. Tujuannya agar janin mendapat nutrien yang cukup untuk tumbuh. Namun, bagaimana jika ia sebenarnya menyebabkan kegemukan? Apa bahaya yang bersembunyi?

Sekiranya disesuaikan dengan ukuran badan purata bagi penduduk Asia, wanita hamil sudah boleh dipanggil gemuk jika mereka mempunyai indeks jisim badan (BMI) 25 atau lebih. Keadaan ini perlu diperhatikan, kerana kegemukan tidak hanya berbahaya bagi wanita hamil sendiri, tetapi juga untuk janin di dalam rahim.

Risiko Mengandung dengan Obesiti

Selain menyukarkan wanita hamil untuk bergerak, kegemukan juga meningkatkan risiko wanita hamil mengalami:

  • Tenaga kerja yang sukar atau panjang
  • Kencing manis semasa mengandung
  • Pendarahan selepas bersalin
  • Gangguan jantung dan buah pinggang
  • Apnea tidur
  • Melahirkan secara pembedahan caesar
  • Pembekuan darah
  • Preeklampsia
  • Keguguran atau bayi dilahirkan mati

Bukan hanya wanita hamil, janin juga dapat merasakan kesan buruknya, seperti kecacatan atau dilahirkan dengan berat badan berlebihan. Lahir dengan berat badan berlebihan dapat meningkatkan risiko bayi menjadi gemuk ketika dia mencapai usia kanak-kanak, serta mengembangkan diabetes dan penyakit jantung ketika dewasa.

Cara Mengekalkan Berat Semasa Kehamilan

Walaupun kegemukan pada wanita hamil mempunyai pelbagai kesan buruk pada kehamilan, itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil sama sekali tidak mengalami kenaikan berat badan.

Bagi wanita hamil yang sebelumnya mempunyai berat badan berlebihan, disarankan untuk mengekalkan kenaikan berat badan sebanyak 7-11 kg selama kehamilan.

Mengekalkan berat badan, seperti dengan melakukan senaman secara teratur, adalah salah satu cara yang dapat dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan risiko terjadinya masalah kegemukan semasa hamil. Beberapa jenis latihan yang disyorkan untuk wanita hamil adalah yoga, berjalan santai, latihan kehamilan, dan berenang.

Selain melakukan senaman secara teratur, wanita hamil juga harus memperhatikan makanan yang mereka makan, kerana pengambilan nutrisi wanita hamil sangat mempengaruhi perkembangan janin.

Wanita hamil harus mengetahui jenis makanan yang perlu dimakan dan jenis makanan yang harus dielakkan. Di samping itu, untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung, wanita hamil juga disarankan untuk mengambil makanan tambahan kehamilan.

Rujuk lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda jika anda gemuk semasa mengandung. Doktor akan menentukan cara yang tepat untuk mengurangkan risiko terkena obesiti, sesuai dengan keadaan kesihatan anda. Elakkan melakukan program atau diet penurunan berat badan anda sendiri tanpa nasihat dan pemantauan doktor.