Kesihatan

Ayuh, ikuti petua ini untuk hidup dengan HIV / AIDS

Orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA) rentan terhadap penyakit berjangkit, tekanan, dan pelbagai masalah kesihatan yang dapat mengganggu kualiti hidup mereka. Namun, ini seharusnya tidak menjadi halangan bagi ODHA untuk menjalani kehidupan yang produktif dan sihat.

HIV adalah virus yang merosakkan sistem imun. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan HIV dapat berkembang menjadi AIDS yang sangat berbahaya.

Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2018, ada sekitar 640 ribu orang dengan HIV / AIDS di Indonesia. Walaupun tidak dapat disembuhkan, ada beberapa langkah sederhana yang dapat diambil oleh orang yang hidup dengan HIV untuk memperpanjang jangka hayat dan meningkatkan kualitas hidup mereka.

Pelbagai Petua Hidup dengan HIV / AIDS

Gaya hidup sihat adalah sesuatu yang harus selalu diutamakan, tidak kira seberapa teruk penghidap HIV / AIDS. Atas sebab ini, orang yang hidup dengan HIV disarankan untuk mengikuti beberapa petua berikut untuk hidup dengan HIV / AIDS:

1. Ambil ubat antiretroviral secara berkala

Rawatan HIV / AIDS setakat ini belum sepenuhnya dapat menyembuhkan dan membunuh virus HIV. Walau bagaimanapun, rawatan ini penting untuk menekan jumlah virus dan mencegah virus HIV daripada melemahkan sistem imun pesakit. Dadah yang digunakan untuk mengobati HIV / AIDS disebut sebagai ubat antiretroviral (ART).

Walaupun terdapat banyak jenis ubat antiretroviral yang dapat digunakan, tujuannya tetap sama, iaitu untuk membantu sistem kekebalan tubuh mencegah dan melawan jangkitan, dan mengurangkan risiko penyebaran virus HIV kepada orang lain.

Oleh itu, untuk menjalani kehidupan yang sihat dan mencegah penularan virus kepada orang lain, orang dengan HIV / AIDS perlu mengambil ubat ART secara berkala mengikut dos dan arahan yang disyorkan oleh doktor.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Setiap orang yang hidup dengan HIV / AIDS perlu menjaga berat badan mereka. Ini kerana badan yang terlalu gemuk atau terlalu kurus dapat memperburuk keadaan penyakit dan berpotensi menyebabkan masalah kesihatan lain, mulai dari osteoporosis, penyakit ginjal, strok, hingga penyakit jantung.

Untuk mengetahui berat badan yang ideal, orang yang hidup dengan HIV perlu mengira indeks jisim badan (BMI). Sekiranya BMI menunjukkan bahawa PLWHA mempunyai berat badan berlebihan atau kurang berat badan, doktor akan membantu menentukan langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencapai berat badan yang ideal.

3. Makan makanan yang tinggi nutrien

Penggunaan makanan kaya nutrien, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, telur, dan susu, mempunyai pelbagai manfaat, termasuk memperkuat sistem kekebalan tubuh, membantu tubuh mendapatkan nutrien dan tenaga, dan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Selain mengkonsumsi makanan yang mengandung nutrien tinggi, ODHA juga harus memiliki asupan cairan yang cukup dengan mengkonsumsi 8 gelas air sehari, dan membatasi pengambilan gula, garam, dan makanan berlemak.

Bukan itu sahaja, pastikan makanan telah dibersihkan dan dimasak dengan teliti sebelum dimakan. Oleh kerana sistem kekebalan tubuh yang lemah, orang dengan HIV / AIDS lebih mudah terkena jangkitan jika mereka makan makanan yang tidak bersih, kurang matang, atau mentah.

4. Bersenam secara berkala

Senaman dapat meningkatkan kekuatan, daya tahan, dan kecergasan anda, sambil membantu sistem kekebalan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik dalam memerangi jangkitan. Berjalan-jalan santai, menaiki basikal, atau berjoging selama 20-30 minit, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, boleh menjadi pilihan senaman yang baik untuk penghidap HIV / AIDS.

Walau bagaimanapun, PLWHA masih harus berjumpa doktor untuk menentukan jenis senaman yang selamat untuk dilakukan. Doktor akan menentukan jenis dan tempoh latihan mengikut keadaan kesihatan pesakit.

5. Elakkan merokok dan minuman beralkohol

Orang dengan HIV / AIDS yang mempunyai kebiasaan merokok berisiko tinggi mengalami masalah kesihatan akibat merokok, seperti barah paru-paru, penyakit jantung, dan penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Begitu juga jika PLWHA mengambil minuman beralkohol. Kebiasaan minum minuman beralkohol boleh menyebabkan sistem ketahanan badan melemah dan merosakkan hati.

6. Imunisasi lengkap

Memandangkan virus HIV dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh dan membuat penderita rentan terhadap penyakit berjangkit, imunisasi adalah salah satu langkah penting yang perlu diambil oleh orang yang hidup dengan HIV / AIDS.

Imunisasi tidak dapat menghilangkan virus HIV atau merawat penyakit berjangkit. Walau bagaimanapun, imunisasi dapat mencegah jangkitan virus dan bakteria yang dapat menyebabkan penyakit serius pada orang yang hidup dengan HIV, seperti meningitis, radang paru-paru, dan hepatitis B.

Walau bagaimanapun, pemberian imunisasi kepada PLWHA mempunyai syarat. Sebilangan jenis imunisasi tidak boleh diberikan sekiranya keadaan imunisasi PLWHA lemah. Untuk menentukan sama ada keadaan badan mereka sesuai untuk imunisasi, orang yang hidup dengan HIV / AIDS perlu melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala dengan doktor.

7. Mengurangkan tekanan

Hidup dengan HIV / AIDS tidak mudah. Selain rentan terhadap penyakit, penghidap HIV / AIDS sering mengalami tekanan jiwa dan tekanan yang teruk. Tidak sedikit pun PLWHA hidup dengan gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan. Oleh itu, adalah penting bagi PLWHA untuk mempunyai rakan, saudara, atau komuniti yang dapat memberikan sokongan emosi.

Selain itu, penderita HIV / AIDS juga perlu mengurangi tekanan dan tidur yang cukup, untuk mencegah sistem kekebalan tubuh yang lemah. Sekiranya perlu, PLWHA selalu berjumpa doktor untuk menjalani sesi kaunseling (VCT).

Untuk memastikan keadaan kesihatan mereka terjaga, orang yang hidup dengan HIV memerlukan pemeriksaan berkala dengan doktor. Dengan cara itu, doktor dapat mengetahui apakah langkah-langkah rawatan yang diambil telah berkesan, dan mengesan jika ada masalah kesihatan yang lain, sehingga dapat segera dirawat.

Bolehkah Orang dengan HIV / AIDS Berhubungan Seks?

HIV / AIDS bukanlah halangan bagi penderita untuk menjalani kehidupan seksual yang normal. Cuma PLWHA benar-benar harus lebih berhati-hati ketika melakukan hubungan seks, untuk mencegah risiko penularan virus HIV kepada pasangannya. Sebelum melakukan hubungan seks, PLWHA harus jujur ​​dan terbuka dengan pasangan mereka mengenai status mereka sebagai PLWHA.

Harap maklum bahawa virus HIV tidak disebarkan melalui ciuman, jabat tangan, atau pelukan, kecuali ada sariawan atau luka di mulut, di tangan, atau luka pada kulit. Sekiranya anda mempunyai luka atau sariawan di mulut anda, orang dengan HIV / AIDS tidak boleh mencium sebentar sehingga luka sembuh sepenuhnya. Sekiranya tidak, dikhuatiri virus HIV dapat merebak melalui sariawan atau sariawan.

Semasa melakukan hubungan seks, sama ada seks penetratif (kopulasi), seks dubur, atau seks oral, PLWHA dapat mencegah penyebaran virus dengan memakai kondom.

Walau bagaimanapun, jika hubungan seks dilakukan untuk mendapatkan bayi, PLWHA disyorkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu. Tanpa pengendalian dan pengawasan yang ketat oleh doktor, virus HIV sangat berisiko menular ke janin.

Sesiapa sahaja boleh menjalani kehidupan yang sihat, termasuk ODHA. Dengan kesihatan yang terjaga, orang yang menderita HIV / AIDS dapat tetap produktif dan mempunyai kualiti hidup yang baik.