Kehidupan yang sihat

Panduan Membantu Mangsa Kemalangan Lalu Lintas

Pada masa ini Anda menyaksikan kemalangan jalan raya dalam masa nyata, jangan panik dan terburu-buru dalam memberikan bantuan. Pastikan anda selamat terlebih dahulu, kemudian hperhatikan keadaan di sekitarnya dankemungkinan memberibetul menolong pertama untuk mangsa.

Sebenarnya, pertolongan cemas untuk mangsa kemalangan jalan raya biasanya hanya sementara. Usaha yang anda berikan kepada mangsa semata-mata bertujuan untuk mengelakkan keadaan mangsa bertambah buruk, sementara menunggu ketibaan pegawai perubatan.

Kaedah Membantu Mangsa Kemalangan Lalu Lintas

Penting untuk menolong orang lain yang mengalami kemalangan. Tetapi sebelum memberi pertolongan, perhatikan dahulu keadaan yang dialami oleh mangsa.

Sebagai panduan, ada kaedah untuk membantu mangsa kemalangan jalan raya, yang disebut Dr's ABC, yang merupakan singkatan Bahaya, Tanggapanse, Berteriak (untuk pertolongan) Airway, Bernafas, Peredaran. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • D (bahaya)

  Pastikan anda berada di lokasi dan keadaan yang tidak berbahaya. Bahaya berpotensi yang masih boleh berlaku adalah kebakaran, kebocoran gas beracun, atau rusuhan di masyarakat sekitar kejadian itu. Perhatikan bahawa pertolongan cemas tidak mungkin dilakukan selagi anda berisiko menjadi mangsa kemalangan atau akibatnya.

 • R (tindak balasse)

  Periksa tindak balas mangsa dengan mengetuk bahu dan mengajukan soalan pendek, seperti "Siapa nama anda?" atau "Bolehkah anda membuka mata anda?"

 • S (sminta tolong)

  Anda dinasihatkan untuk segera menghubungi pasukan perubatan agar mangsa dapat diberi bantuan lebih lanjut dengan cepat. Nombor kecemasan yang boleh dihubungi adalah 118 untuk memanggil ambulans dan 112 untuk menghubungi polis. Berikan maklumat mengenai keadaan mangsa, misalnya sama ada mangsa mengalami pendarahan berat atau tidak, mengalami kesukaran bernafas atau tidak, bertindak balas atau tidak ketika diajak bercakap .

Sekiranya boleh, anda boleh meneruskan kaedah ABC untuk membantu mangsa kemalangan jalan raya, yang terdiri daripada:

 • A (jalan udara)

  Anda boleh mendapatkan pertolongan dengan meletakkan tangan anda di bawah dagu mangsa dan mengangkat dagu ke hadapan (angkat dagu) untuk membuka jalan udara. Letakkan tangan anda di dahi mangsa dan tekan ke belakang (kecondongan kepala) jika manuver dagu tidak membantu.

 • B (bernafas)

  Pastikan mangsa benar-benar bernafas sekurang-kurangnya 10 saat. Periksa pernafasan dengan melihat naik dan turunnya dada, pendengaran, dan perasaan untuk bunyi nafas. Sekiranya mangsa tidak sedarkan diri, tetapi masih bernafas, balikkan dia. Namun, pastikan kedudukan kepala, leher dan tulang belakang tetap lurus untuk mengelakkan kecederaan saraf tunjang. Perhatikan pernafasan mangsa sehingga pegawai perubatan tiba.

 • C (memampatkansipada)

  Mampatan dada juga dikenali sebagai CPR (bantuan pernafasan), boleh dilakukan sekiranya tidak ada tanda-tanda pernafasan pada mangsa dan nadi tidak dijumpai. Sekiranya mangsa adalah orang dewasa, tekan tangan anda di bahagian tengah dada mangsa. Tekan hingga kedalaman sekitar 5-6 cm, dengan kuat dan cepat. Sekiranya mangsa adalah bayi, cukup tekan dengan dua jari anda, dengan tekanan yang tidak terlalu banyak. Namun, anda harus melakukan ini jika anda benar-benar memahami caranya, untuk mengelakkan risiko memburukkan keadaan mangsa.

Kemalangan lalu lintas berisiko berlaku pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Pengetahuan mengenai pertolongan cemas sangat penting sebagai persediaan peribadi, baik untuk digunakan sendiri dan untuk menolong orang lain. Juga, sediakan nombor telefon kecemasan dalam buku nota atau simpan di telefon bimbit anda.