Keluarga

Impian Pelik Semasa Mengandung? Ini bermaksud secara psikologi

Wanita hamil mungkin mempunyai mimpi pelik semasa hamil. Perkara unik ini sering dikaitkan dengan mitos tertentu yang tidak semestinya benar. Namun, adakah wanita hamil tahu bahawa mimpi aneh semasa mengandung sebenarnya dapat ditafsirkan secara psikologi?

Semasa mengandung, bukan sahaja keadaan fizikal wanita hamil berubah, tetapi juga corak tidur dan keadaan emosi dan psikologi. Percaya atau tidak, perubahan ini dianggap telah menyumbang kepada fenomena mimpi aneh atau mimpi buruk yang dialami oleh wanita hamil ketika tidur.

Punca Mimpi Pelik Yang Kerap Semasa Kehamilan

Terdapat pelbagai mitos atau takhayul yang berkaitan dengan mimpi aneh semasa mengandung, tetapi hampir semua mitos ini tidak terbukti benar.

Sehingga kini, penyebab mimpi aneh semasa mengandung masih belum diketahui. Namun, ada beberapa perkara yang difikirkan menjadi alasan mengapa wanita hamil dapat mengalami mimpi aneh, iaitu:

Perubahan hormon

Kenaikan tahap hormon kehamilan boleh mempengaruhi keadaan emosi dan mood wanita hamil. Keadaan ini juga diketahui mempengaruhi prestasi otak wanita hamil dalam memproses maklumat dan mengatur kehamilan mood dan emosi.

Semakin kuat emosi yang anda rasakan, semakin tinggi peluang untuk menghasilkan impian yang lebih kuat dan jelas.

Perubahan corak tidur

Semasa mengandung, wanita hamil biasanya akan bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil. Ketika dia bangun, wanita hamil dapat tidur kembali, hanya kualiti tidur yang dapat dikurangkan dan tidur terasa kurang nyenyak. Ini dianggap sebagai alasan mengapa wanita hamil sering dapat mimpi pelik ketika hamil.

Bukan itu sahaja, semasa mengandung, wanita hamil cenderung cepat letih. Kesannya, wanita hamil memerlukan rehat dan tidur yang lebih lama dan lebih lama. Semakin kerap wanita hamil tidur, semakin besar kemungkinan mereka sering bermimpi.

Banyak perkara di fikiran

Adalah wajar bagi wanita hamil untuk memikirkan banyak perkara sepanjang kehamilan, dari keadaan janin hingga persiapan untuk melahirkan anak. Pelbagai fikiran ini dapat dibawa ke dalam impian wanita hamil.

Makna Mimpi Aneh Ketika Hamil

Dari sudut psikologi, mimpi aneh yang dialami wanita hamil pada setiap trimester mungkin mempunyai makna atau makna tertentu, iaitu:

Mimpi pelik pada trimester pertama kehamilan

Mimpi pada tempoh awal atau trimester pertama kehamilan cenderung ditafsirkan sebagai kegelisahan mengenai perubahan badan atau kegelisahan wanita hamil untuk menjadi seorang ibu.

Berikut adalah beberapa mimpi aneh semasa kehamilan yang biasanya berlaku pada trimester pertama dan makna psikologi mereka:

 • Mimpi kebun, buah, atau bunga menggambarkan tubuh yang subur.
 • Mimpi air bermaksud bahawa rahim wanita hamil sedang mengumpulkan cecair ketuban.
 • Impian untuk memandu kenderaan bermaksud bahawa wanita hamil memasuki tahap kehidupan baru.
 • Impian untuk melahirkan anak yang telah dewasa bermaksud bahawa wanita hamil secara tidak sedar akan merasa cemas dengan proses kelahiran.

Mimpi pelik pada trimester kedua kehamilan

Pada trimester kehamilan kedua, tema impian mula berubah. Biasanya, impian yang dialami wanita hamil dalam tempoh pertengahan kehamilan memusatkan perhatian pada hubungan mereka dengan anak dan pasangan masa depan mereka.

Semasa kehamilan ini, wanita hamil mungkin mengalami mimpi berikut:

 • Mimpi haiwan menunjukkan simbol hubungan antara wanita hamil dan janin di dalam rahim.
 • Impian suami untuk membawa banyak beg atau beg berat menggambarkan tanggungjawab ekonomi bersama dengan kehadiran Si Kecil.
 • Mimpi bercinta dengan bekas kekasih mempunyai arti bimbang akan penampilan fizikal berada dalam dua badan, itu tidak bermaksud wanita hamil masih menyukai bekas kekasihnya.

Mimpi pelik pada trimester ketiga kehamilan

Berikut adalah beberapa impian pelik yang mungkin dialami oleh wanita hamil semasa trimester ketiga kehamilan:

 • Mimpi seks bayi atau bayi dapat bercakap dipengaruhi oleh fikiran wanita hamil yang sibuk mencari nama bayi atau ingin tahu mengenai jantina mereka.
 • Impian melancong atau mengemas menunjukkan kegelisahan dalam menghadapi proses kelahiran sehingga menjadi perhatian ibu hamil sama ada mereka boleh menjadi ibu yang baik.
 • Impian bayi telah dilahirkan tetapi memasuki semula rahim dapat menandakan keperihatinan wanita hamil mengenai keadaan janin dan ibu hamil yang diharapkan agar janin dapat dilahirkan dalam keadaan sihat.

Cara Mengatasi Impian Aneh Semasa Kehamilan

Wanita hamil tidak perlu risau sekiranya mereka mempunyai mimpi yang pelik semasa hamil. Namun, jika ini benar-benar menambah beban minda, wanita hamil dapat menyatakan kerisauannya kepada pasangan, keluarga, rakan karib, atau meminta pertolongan dari pakar seperti doktor atau psikologi.

Oleh itu, wanita hamil mungkin lebih tenang dan kekerapan mimpi aneh dapat dikurangkan. Di samping itu, wanita hamil juga boleh mencuba beberapa petua berikut untuk mendapatkan tidur yang lebih nyenyak dan berkualiti:

 • Elakkan minum banyak air sebelum tidur supaya anda tidak kerap bangun untuk membuang air kecil.
 • Matikan semua alat elektronik agar tidur wanita hamil tidak terganggu.
 • Tetapkan suhu bilik sehingga wanita hamil merasa selesa.
 • Elakkan tidur terlalu lama.
 • Lakukan aktiviti santai sebelum tidur, seperti membaca buku, mandi air panas, mendengar muzik, atau menarik nafas lega.

Untuk memantau keadaan kesihatan wanita hamil dan janin mereka semasa hamil, wanita hamil juga perlu memeriksa keadaan kehamilan mereka secara berkala dengan pakar kandungan mengikut jadual. Semasa berunding dengan doktor, wanita hamil boleh meminta beberapa petua agar wanita hamil dapat tidur lebih nyenyak dan mencegah kembalinya mimpi aneh semasa hamil.