Keluarga

Melihat Kebaikan Pilates untuk Wanita Hamil

Untuk mengekalkan kehamilan yang sihat, wanita hamil perlu melakukan senaman secara teratur. Salah satu pilihan sukan apa yang boleh dibuat Pilates adalah untuk wanita hamil. OLatihan ini berguna untuk menguatkan otot perut dan pelvis, meningkatkan stamina agar badan tidak mudah letih, dan memudahkan kelahiran anak.

Persiapan untuk hari bersalin sangat penting. Selain makan makanan sihat dan mengambil vitamin pranatal, wanita hamil diminta untuk tetap aktif dan bersenam.

Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 15-30 minit sehari akan memastikan tubuh wanita hamil aktif, meningkatkan kekuatan otot dan sendi, dan meningkatkan peredaran darah. Ini tentunya akan membantu ibu hamil untuk lebih bersedia untuk melahirkan anak.

Satu siri Faedah Pilates untuk Wanita Hamil

Perubahan yang dirasakan semasa kehamilan, seperti: sakit pagi dan sakit belakang, akan menyebabkan rasa tidak selesa yang membuat ibu hamil malas bersenam.

Sebenarnya, senaman semasa hamil dapat menjadikan kehamilan selesa dan mengurangkan risiko komplikasi yang boleh terjadi. Salah satu latihan yang disyorkan semasa kehamilan adalah Pilates.

Berikut adalah beberapa faedah Pilates untuk wanita hamil:

1. Menguatkan otot perut dan pelvis

Otot perut yang kuat semasa hamil dapat mengelakkan wanita hamil mengalami sakit belakang dan memudahkan wanita hamil untuk menolak semasa melahirkan. Selain itu, otot pelvis yang kuat akan menyokong rahim, pundi kencing, dan usus ketika janin berada di rahim bawah dan bersedia memasuki saluran kelahiran.

Otot pelvis yang kuat juga dapat mengelakkan air kencing bocor ketika anda batuk atau bersin. Untuk menguatkan otot perut dan pelvis, wanita hamil disyorkan melakukan sukan, seperti latihan Pilates dan Kegel.

2. Meningkatkan mood

Semasa mengandung, wanita hamil terdedah kepada perubahan mood atau perubahan emosi. Keadaan ini boleh disebabkan oleh perubahan fizikal, hormon yang tidak stabil, dan keletihan.

Untuk mengatasinya, wanita hamil disarankan untuk bersenam secara teratur, seperti yoga atau Pilates. Kedua-dua jenis senaman ini dipercayai meningkat mood dan menjadikan wanita hamil lebih santai.

3. Mengatasi keletihan

Lama kelamaan, berat janin akan terus meningkat. Ini dapat membuat pergerakan atau langkah tubuh wanita hamil terasa berat, badan cepat letih, dan malas untuk bergerak. Sebagai penyelesaian, wanita hamil boleh melakukan Pilates secara berkala yang berguna untuk meningkatkan stamina dan mengatasi keletihan.

4. Memudahkan proses penghantaran

Teknik pernafasan yang baik dan betul semasa melahirkan sangat bermanfaat bagi wanita hamil. Selain membantu mengurangkan kesakitan semasa melahirkan, teknik ini menjadikan otot lebih rileks, menenangkan fikiran, dan membantu melancarkan proses kelahiran.

Dengan Pilates, wanita hamil akan dilatih untuk mengatur corak pernafasan mereka dengan lebih baik, sehingga mereka dapat bertahan hidup ketika bersalin nanti.

Setelah mengetahui kelebihan Pilates untuk wanita hamil, adakah wanita hamil berminat untuk mencuba sukan ini? Latihan pilates untuk wanita hamil cukup selamat dan baik dilakukan setiap 2-4 minggu.

Selain Pilates, sukan baik dan selamat lain untuk wanita hamil adalah berjalan, berenang, dan juga latihan kehamilan. Walau bagaimanapun, hentikan senaman dengan segera sekiranya anda mengalami pendarahan, sakit perut, sesak nafas, merasa lemah, atau kontraksi kuat.

Sekiranya anda merasakan keluhan di atas semasa atau selepas bersenam, termasuk Pilates untuk wanita hamil, segera berjumpa pakar sakit puan supaya rawatan dapat diberikan.