Kehidupan yang sihat

Cara Menghilangkan Kutu Kepala Dengan Mudah

Kutu kepala tidak hanya membuat kulit kepala gatal, tetapi juga dapat menjadikan rambut kelihatan tidak sihat. Ketahui cara menghilangkan kutu kepala dengan cara yang betul supaya kutu kepala tidak lagi mengganggu.

Selain menggunakan penghilang kutu kepala, ada pelbagai cara untuk menghilangkan kutu kepala yang boleh menjadi pilihan. Anda bahkan boleh menggunakan bahan semula jadi untuk menghilangkan kutu kepala.

Sebab dan Gejala Kutu Kepala

Kutu kepala adalah parasit kecil yang menghisap darah di kulit kepala, untuk hidup dan berkembang biak. Walaupun lebih biasa pada kanak-kanak, orang dewasa juga boleh mendapat kutu kepala.

Penularan berlaku apabila rambut anda bersentuhan dengan rambut seseorang yang mengalami kutu kepala. Selain itu, penularan kutu kepala juga berlaku kerana menggunakan objek yang sama, seperti sisir, jepit rambut, atau topi.

Beberapa keluhan yang sering dirasakan ketika terdapat kutu kepala, termasuk gatal pada kulit kepala, telinga, dan leher. Gatal akibat kutu kepala biasanya hanya terasa setelah kutu kepala berada di kepala selama 2-6 minggu. Gatal yang dialami adalah tindak balas terhadap gigitan kutu dan reaksi alergi terhadap air liur kutu kepala.

Selain gatal, anda mungkin merasa ada sesuatu yang bergerak di kepala anda, serta kehadiran nits yang muncul sebagai benda putih kecil yang menempel pada rambut anda.

Cara Mengatasi Kutu Kepala

Untuk bebas dari gatal akibat kutu kepala, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan kutu kepala yang boleh anda lakukan dengan mudah:

 • sisir sikat

  Cara menghilangkan kutu kepala cukup murah. Anda hanya memerlukan sisir yang pas, seperti sisir dengan jarak gigi sekitar 0.2 mm. Tujuannya adalah untuk membuang lebih banyak kutu dan nits, bahkan yang berada di dekat kulit kepala.

  Sebaiknya gunakan sisir ketika rambut basah, kerana kutu akan bergerak lebih perlahan dan juga lebih mudah dilihat.

 • Minyak zaitun

  Cara menghilangkan kutu kepala dengan minyak zaitun cukup mudah, iaitu dengan menyapukan minyak zaitun pada rambut secara merata. Selepas itu, tutup rambut menggunakan topi mandi dan biarkan semalaman. Keesokan paginya, sikat rambut sehingga kutu yang melekat pada kulit kepala dapat dikeluarkan.

 • Jeli petroleum

  Anda boleh menyingkirkan kutu kepala dengan Jeli petroleum. Sama seperti penggunaan minyak zaitun, anda hanya menggunakan Jeli petroleum merata ke rambut. Kemudian, tutup rambut menggunakan topi mandi dan biarkan semalaman.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa Jeli petroleum dapat merawat kutu kepala, walaupun kajian lebih lanjut diperlukan untuk menilai keberkesanannya.

Sekiranya kaedah menghilangkan kutu kepala di atas tidak berkesan, anda boleh menggunakan ubat kutu kepala atau resep kutu. Ubat kutu kepala biasanya mengandungi permetrin, alkohol benzil, ivermektin, atau malathion.

Jangan biarkan masalah kutu kepala mengganggu anda untuk masa yang lama, kerana semakin lama anda membiarkannya duduk, semakin banyak masalah yang timbul. Gunakan bahan semula jadi atau ubat kutu kepala untuk mengatasinya, agar kulit kepala dan rambut kembali sihat. Sekiranya masih tidak berfungsi, segera berjumpa doktor.