Keluarga

Kenali Tanda-tanda Anda Tergantung pada Rakan Anda

Adakah anda sering menyerah untuk mengelakkan perbalahan dengan pasangan anda? Atau lebih mengorbankan kebahagiaan pasangan anda tanpa timbal balik yang sama? Sekiranya demikian, mungkin anda terlalu bergantung pada pasangan anda yang tidak sihat atau saling bergantung.

Bergantung terlalu banyak pada pasangan anda adalah tanda hubungan yang tidak sihat. Menurut ahli psikologi, hubungan seperti ini terjalin apabila seseorang merasa tidak mencukupi, tidak mampu, dan perlu bergantung pada orang lain untuk merasa lengkap.

Kenali hubungan Saling bergantung

Setiap orang boleh berisiko menjadi saling bergantung. Namun, penyelidikan mendedahkan bahawa risiko mengalami bebas akan menjadi lebih besar pada orang yang semasa kecil atau semasa remaja kurang mendapat perhatian daripada ibu bapa mereka.

Ini menjadikan pelakunya saling bergantung Jangan menjadi diri sendiri semasa anda menjalin hubungan. Mereka merasa terpaksa mengorbankan keperluan mereka sendiri untuk menyenangkan orang lain. Hubungan seperti ini sebenarnya tidak menimbulkan perasaan bahagia, malah mencetuskan perasaan cemas.

Anda ingin tahu apa hubungan sebenarnya bebas? Berikut adalah ciri-cirinya:

1. Anda takut membuat keputusan untuk diri sendiri

Anda tidak merasa selesa dengan pertimbangan anda sendiri, walaupun untuk perkara yang paling mudah. Anda merasa terdorong untuk mengikuti apa yang dikatakan oleh pasangan anda dan perlu meminta izin semasa anda hendak melakukan sesuatu.

Contohnya, anda selalu merasa perlu mendapatkan persetujuan daripada pasangan anda mengenai perkara yang paling kecil, termasuk berjumpa dengan rakan terdekat anda pada hujung minggu.

2. Anda ingin melakukan perkara yang anda suka untuk menggembirakan pasangan anda

Anda benar-benar ingin menunjukkan bahawa anda adalah pasangan yang tepat, yang dapat melakukan semua yang dia suka bersama, walaupun anda tidak menyukainya.

Contohnya, anda bersedia menonton permainan bola sepak atau menonton persembahan muzik batu, walaupun anda sebenarnya tidak berminat.

3. Anda sanggup melakukan apa sahaja atau memilih diam untuk mengelakkan perbahasan

Pelaku saling bergantung akan memilih untuk mengikuti apa sahaja yang dikatakan oleh pasangan mereka kerana mereka tidak mahu berdebat dan takut bahawa perselisihan yang dinyatakan dapat mencetuskan pergaduhan. Sekiranya anda selalu mengalami keadaan ini, anda boleh kehilangan identiti anda.

Sebenarnya, wujudnya perbezaan pendapat dalam suatu hubungan bukanlah sesuatu yang perlu ditakutkan kerana boleh menjadi cara untuk menyelesaikan masalah atau memperbaiki hubungan.

4. Anda memberikan pertolongan yang membuat anda tidak selesa

Anda merasa perlu memberi pasangan anda apa sahaja yang mereka perlukan walaupun anda tidak dapat menunaikannya. Contohnya ialah anda sanggup meminjamkan lebih banyak wang daripada yang anda mampu.

Anda mengubah standard dan batasan anda untuk membantu atau hanya untuk menyenangkan pasangan anda. Anda juga meyakinkan diri anda bahawa itu adalah ungkapan cinta anda kepadanya, walaupun merasa tidak selesa untuk melakukannya.

5. Anda mudah cemburu

Pelaku saling bergantung merasa rendah diri sehingga mudah cemburu dengan orang lain yang dekat dengan pasangannya, walaupun dengan keluarga atau rakan. Mereka juga cenderung menyimpan perasaan ini kerana takut hubungan itu berakhir jika ia terungkap.

Pelaku saling bergantung akan berfikir bahawa, "Sekiranya dia mempunyai hubungan dekat dengan orang lain, maka dia mungkin tidak benar-benar memerlukan saya."

6. Anda selalu ingin tahu di mana pasangan anda berada

Tanda bahawa anda terlalu bergantung pada pasangan anda yang seterusnya ialah anda terus "mengganas" pasangan anda untuk mengetahui keberadaannya. Anda akan selalu menghantar SMS atau menelefonnya ketika dia keluar dengan rakan dan kesal apabila dia tidak segera menjawab pesanan atau panggilan anda.

Menanyakan keberadaan pasangan adalah perkara yang wajar dilakukan. Namun, jika anda sering berkelakuan seperti ini, anda menjalin hubungan saling bergantung.

Sebabnya, dalam hubungan yang sihat, seseorang akan memberi ruang kepada pasangan untuk bergaul dengan orang lain dan tidak merasa risau atau curiga ketika pasangannya tidak bersamanya.

7. Anda mahu pasangan anda berubah mengikut kehendak anda

Tambahan pula, anda merasakan perlunya pasangan anda berubah mengikut kehendak anda, dan mengawal tindakan pasangan anda sehingga anda merasa tenang. Anda kelihatan seperti bos yang ingin membuatnya patuh, dan anda akan merasa sangat kecewa atau marah jika anda tidak dapat mengawalnya.

Sekiranya Saya Putus?

Sekiranya hubungan ini tidak ditangani, akibatnya jangka panjang adalah anda akan merasa letih dan mula mengabaikan perkara lain yang sebenarnya lebih penting untuk diberi perhatian dalam hubungan. Pasangan anda juga mungkin tidak mengetahui apa yang harus dia sedar.

Anda tidak perlu memutuskan hubungan dengan segera. Macam mana boleh jadi. Tetapi cuba berjumpa dengan ahli psikologi terlebih dahulu untuk memperbaikinya. Konsultasi ini dapat membantu anda atau pasangan anda menggali masa lalu, terutama jika ada rasa sakit, sakit hati, atau kemarahan yang tidak dapat diselesaikan.

Inilah asas yang akan membantu anda membina hubungan yang sihat dengan pasangan anda.

Sekiranya anda berjaya keluar dari hubungan saling bergantung, anda akan berasa selesa dan yakin dengan keputusan anda sendiri. Tanda-tanda bahawa anda telah dibebaskan dari keadaan ini termasuk:

  • Anda sedar bahawa anda tidak bertanggungjawab atas kebahagiaan orang lain, termasuk kebahagiaan pasangan anda.
  • Anda dapat mengenali kehendak dan keperluan anda sendiri, jadi anda dapat melihat diri anda sebagai seorang yang mampu, sukar, dan pintar.
  • Anda boleh bertindak balas dengan baik terhadap tindakan pasangan anda dan orang lain.
  • Anda tidak lagi menerima tindakan kekerasan. Anda dan pasangan sedar, berubah, dan berkembang untuk menjalin hubungan yang sihat.

Selain itu, untuk membantu anda mendapatkan kembali keyakinan anda, cubalah okey cari hobi yang anda sukai dan kerjakan secara bebas, tidak bersendirian dengan pasangan. Juga jangan lupa menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan, saudara dan ahli keluarga yang lain.

Pada akhirnya, tidak kira seberapa banyak anda mencintai pasangan anda, penting untuk tidak terlalu bergantung pada mereka untuk kebahagiaan anda. Ingat, kebahagiaan anda adalah tanggungjawab anda sendiri, bukan tanggungjawab pasangan anda.