Kehidupan yang sihat

Ingin Lebih Ramping? Kurangkan Penggunaan Makanan Yang Diproses

Adakah anda ingin menjadi lebih langsing atau ingin mempunyai berat badan yang ideal? Ayuh, mengurangkan pengambilan makanan telah di proses, sebagai nugget, sosej, biskut atau kerepek. Walaupun menggoda dan mempunyai rasa yang enak, makanan ini tidak hanya dapat memicu kenaikan berat badan, tetapi juga tidak baik untuk kesihatan.

Makanan yang diproses menjadi "musuh" pemakanan kerana makanan ini sebenarnya boleh mencetuskan kenaikan berat badan. Ini kerana kebanyakan makanan yang diproses tinggi gula, garam, minyak, atau lemak.

Sebenarnya, bukan itu sahaja. Makanan yang diproses juga cenderung mengandung bahan kimia tertentu, seperti pengembang, perisa, pengawet, atau pewarna makanan, yang dapat memudaratkan kesihatan anda.

Apakah Makanan Yang Diproses?

Makanan yang diproses adalah makanan yang telah diproses dan dibungkus dalam tin atau plastik, dibekukan, dibakar, atau dikeringkan. Secara amnya, makanan yang diproses terdapat di rak pasar raya.

Makanan yang diproses terdiri daripada pelbagai jenis. Berikut adalah beberapa jenis makanan olahan yang sering dimakan oleh banyak orang kerana dianggap praktikal dan mempunyai rasa yang enak:

1. Bijirin

Tidak semua bijirin sihat kerana banyak bijirin mengandungi gula berlebihan. Jumlah gula dalam bijirin yang dianggap selamat untuk dimakan adalah kira-kira 5 gram setiap 1 hidangan atau 100 gram bijirin.

2. Nugget ayam

Walaupun senang dihidangkan, nuget ayam termasuk makanan dengan garam tinggi yang penggunaannya harus terhad atau dielakkan. Sebabnya, dalam satu hidangan (184 gram) nuget ayam, mengandungi 1410 mg garam. Kandungan ini melebihi separuh daripada penggunaan garam harian yang disyorkan, iaitu sekitar 2.300 mg.

3. Sosej

Sosej masuk ke makanan yang mengandungi kalori, lemak, dan garam yang tinggi. Satu sosej bersaiz sederhana (75 gram) mengandungi 557 mg garam.

4. Kerepek Kentang

Makanan ringan kegemaran ini memang mempunyai selera. Namun, satu hidangan kerepek kentang atau 18 keping kentang mengandungi 150-200 kalori. Kandungan garam berkisar antara 120-170 mg setiap hidangan.

5. Biskut

Walaupun tidak semanis gula-gula, biskut termasuk makanan ringan tinggi gula. Dalam 100 gram biskut, mengandungi sekitar 20-36 gram gula. Jumlah ini hampir atau boleh melebihi tahap pengambilan gula yang disyorkan, iaitu hanya sekitar 30 gram sehari untuk orang dewasa.

6. mi segera

Pengambilan mi segera sekali sekala tidak mengapa. Walau bagaimanapun, jika anda menjalani diet, pertimbangkan semula pengambilannya. Sebabnya, 1 hidangan mi segera mengandungi sekitar 14 mg lemak dan 1.500 mg garam.

Selain keempat makanan ini, makanan olahan lain yang perlu dibatasi kerana mengandungi kalori, garam, atau gula yang tinggi adalah gula-gula, kek, sayur-sayuran dalam tin, dan buah kalengan.

Kesan Mengonsumsi Makanan Yang Diproses Terlalu Banyak

Sekiranya anda ingin memiliki tubuh langsing, pengambilan makanan yang diproses tidak digalakkan. Sebabnya kerana makanan jenis ini mengandungi kalori, lemak, garam, dan gula yang tinggi sehingga boleh mencetuskan kenaikan berat badan.

Selain itu, nutrien yang terdapat di dalamnya juga cenderung rendah, menjadikannya kurang berkhasiat. Penambahan bahan kimia tertentu seperti pengembang, penambah rasa, pengawet, dan pewarna makanan di dalamnya juga menjadikan makanan yang diproses cenderung tidak sihat.

Walaupun anda mengambilnya secara berlebihan, anda berisiko tinggi untuk pelbagai penyakit, mulai dari darah tinggi, diabetes, strok, penyakit jantung, kolitis, hingga penyakit autoimun.

Pilih dan Hadkan Penggunaan Makanan Yang Diproses dengan berhati-hati

Makanan segar lebih sihat, tetapi itu tidak bermakna semua makanan yang diproses buruk untuk dimakan.

Anda masih boleh makan makanan yang diproses, selagi jumlah gula, garam, atau lemak yang terkandung di dalamnya masih dalam had yang munasabah. Oleh itu, perhatikan label pembungkusan, supaya anda makan makanan olahan yang lebih sihat.

Untuk mengetahui had selamat untuk gula, garam, atau lemak dalam produk makanan, berikut adalah garis panduan:

  • Jumlah lemak: kurang daripada 1750 mg lemak setiap 100 gram.
  • Gula: kurang daripada 2250 mg setiap 100 gram.
  • Lemak tepu: kurang dari 500 mg setiap 100 gram.
  • Garam: kurang daripada 1500 mg setiap 100 gram.

Selain memperhatikan ramuan ini, anda juga disarankan untuk menggabungkan makanan yang diproses dengan makanan segar untuk menjadikannya lebih berkhasiat dan lebih sihat.

Sebagai contoh, anda boleh menambah salad salad botol ke sayur atau salad buah yang anda buat sendiri, campurkan yogurt bungkus dengan buah segar, atau makan bijirin gandum yang dicampur dengan buah.

Hadkan pengambilan makanan yang diproses, dan pastikan anda mempunyai makanan seimbang untuk mengekalkan berat badan anda. Di samping itu, jangan lupa untuk meningkatkan pengambilan air dan bersenam secara teratur.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mencari diet yang tepat supaya anda dapat memiliki tubuh langsing, tetapi tetap sihat.