Kehidupan yang sihat

Jangan Menyerah dengan Bau Ketiak Buruk!

Peluh sebenarnya tidak berbau. Sekiranya berbau,apatah lagi menyebabkan bau ketiak, ia bermaksudpeluh sudah dicampurkan dengan bakteria pada kulit. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan. Mari lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Tubuh mempunyai kelenjar peluh yang disebut kelenjar apokrin di kulit ketiak, dada, dan kawasan kemaluan. Pada masa baligh, kelenjar ini akan menjadi lebih aktif sehingga pengeluaran peluh meningkat.

Lelaki mempunyai kecenderungan yang lebih tinggi untuk mengalami bau ketiak yang teruk yang dikenali sebagai bromhidrosis, tetapi keadaan ini juga boleh berlaku pada wanita. Beberapa kemungkinan penyebabnya adalah kebersihan badan yang lemah, kegemukan, diabetes, dan masalah kulit.

Bau ketiak dapat mengurangkan keyakinan diri seseorang, dan sering mengganggu hubungan sosial. Tetapi jangan risau, ada beberapa cara untuk menghilangkan bau ketiak. Gaya hidup dan penjagaan yang betul dapat menjauhkan anda dari bau badan yang tidak sedap.

Cara mengurangkan bau ketiak

Untuk mengurangkan atau mengatasi bau ketiak yang menjengkelkan, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan:

1. Menggunakan deodoran

deodoran atau antiperspirant Mengandungi aluminium yang berfungsi untuk menutup pori-pori kulit buat sementara waktu. Semasa menggunakan deodoran, peluh sebenarnya masih dihasilkan, tetapi jumlahnya berkurang. Semakin kurang peluh yang datang ke permukaan kulit, semakin kurang bau yang dihasilkannya.

2. Menjaga kebersihan badan

Kebersihan badan yang tidak dijaga dapat membuat kuman berkembang pada kulit ketiak. Mandi setiap hari secara berkala dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria pada kulit. Jangan lupa mandi sebaik sahaja bersenam atau berpeluh.

3. Mencukur rambut ketiak

Satu kajian mendapati bahawa mencukur bulu ketiak, diikuti dengan mencuci ketiak dengan sabun dan air bersih, dapat mengurangkan bau ketiak dengan ketara. Ini berlaku kerana ketiak yang telah dicukur atau dipetik lebih senang dibersihkan.

4. Pakai pakaian yang selesa

Untuk mengurangkan berpeluh berlebihan, seboleh-bolehnya elakkan berada di tempat yang panas dan tersumbat. Pakai pakaian longgar yang terbuat dari bahan yang selesa seperti kapas dan linen, sehingga peluh dapat diserap dengan mudah.

Tukar pakaian kotor dengan pakaian bersih setiap hari, terutamanya jika mereka terdedah kepada peluh. Memakai baju dalam juga dapat membantu menjaga bau badan daripada melekat pada pakaian.

5. Hadkan makanan yang menyebabkan bau dan berpeluh berlebihan

Makanan dan minuman tertentu boleh membuat bau peluh berbau, seperti bawang putih, bawang, brokoli, kubis, bok choy, asparagus, daging merah, dan alkohol.

Elakkan juga minuman berkafein dan makanan pedas yang boleh membuat anda berpeluh lebih banyak. Jangan lupa minum air secukupnya untuk membantu tubuh menyingkirkan bahan yang boleh mencetuskan bau ketiak.

6. Jauhi keadaan yang mencetuskan kilat panas

Kilatan panas adalah sensasi hangat secara tiba-tiba di wajah, leher, dan dada. Keadaan yang mencetuskan berpeluh biasanya berlaku pada wanita yang mengalami menopaus. Kilatan panas Ia juga boleh muncul ketika tertekan atau setelah makan makanan yang tidak sihat.

7. Periksa dengan doktor

Beberapa penyakit boleh menyebabkan badan berpeluh secara berlebihan, seperti diabetes, penyakit jantung, gangguan kecemasan, limfoma, hiperhidrosis, hipertiroidisme, dan penyakit Parkinson. Sebaiknya berjumpa doktor agar dia dapat mengetahui sebab berpeluh berlebihan dengan pasti.

Bau ketiak yang teruk berkait rapat dengan kekurangan kebersihan diri dan gaya hidup yang tidak sihat. Sekiranya bau ketiak anda masih mengganggu anda walaupun anda telah melakukan beberapa cara di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor.