Kehidupan yang sihat

Tentukan Kaedah Anda Sendiri untuk Mengekalkan Semangat Pembelajaran

Harus diakui, semangat belajar kadang-kadang boleh menurun sehingga membuat kami sukar untuk diberi tumpuan. Tetapi jingin menyerah, ada banyak cara untuk pengawal semangatbelajar, yang boleh anda cuba.

Minat belajar yang menurun mungkin terjadi apabila anda merasa tidak sabar untuk mengekalkan pencapaian anda, mula merasa bosan dengan malas, atau takut menghadapi kegagalan. Sebenarnya, semangat itu akan membuat anda terus maju sehingga anda berjaya.

Buat Suasana Pembelajaran yang Menyeronokkan

Agar semangat belajar berterusan, ciptakan suasana belajar yang selesa. Berikut adalah beberapa cara untuk mengekalkan keseronokan belajar:

 • Sediakan makanan ringan dan minuman yang sihat

  Sediakan makanan ringan yang sihat seperti buah-buahan atau kacang supaya anda tidak kekurangan tenaga semasa belajar. Elakkan makanan segera, makanan goreng, donat, pizza dan kek manis, kerana ia dapat menjadikan tenaga yang dihasilkan berubah menjadi mengantuk. Akibatnya, badan menjadi lembap dan semangat untuk belajar semakin pudar.

 • Bilik yang selesa

  Cuba wujudkan ruang belajar yang menyeronokkan di rumah. Sekiranya anda lebih suka belajar di persekitaran yang tenang, elakkan meletakkan TV di ruang belajar. Pilih kerusi dan meja yang tidak membuat punggung anda sakit.

 • Siapkan semua keperluan kajian

  Siapkan semua keperluan dan peralatan sebelum pembelajaran bermula agar anda tidak perlu pergi dan balik mencarinya dan tumpuan anda tidak terganggu.

 • Berehatlah Semasa 10 menit

  Antusiasme semasa belajar memang bagus, tetapi jangan lupa untuk berehat. Luangkan masa beberapa minit untuk menenangkan fikiran, misalnya dengan berjalan-jalan di teras rumah sambil menghirup udara segar. Otak juga perlu berehat setelah mendapat beberapa maklumat. Selain itu, berehat dapat meningkatkan ingatan.

 • Belajar bbersama teman

  Belajar dengan rakan akan meningkatkan semangat anda untuk belajar. Anda boleh membincangkan dan menimbang isu dari perspektif yang berbeza. Tetapi perlu diingat bahawa rakan di sini bukan rakan karib yang biasanya melepak setiap hari. Daripada belajar, anda akan tergoda untuk membincangkan perkara lain yang tidak ada kaitan dengan pelajaran.

 • memberi hlmpenghargaan untuk ddengki sdiri sendiri

  Walaupun kedengarannya agak pelik, memberi penghargaan kepada diri sendiri cukup berkesan dalam meningkatkan semangat belajar. Cubalah berikan penghargaan kepada diri anda setiap kali kita cemerlang berkat kajian yang serius. Ia tidak perlu menjadi sesuatu yang mahal atau sukar diperoleh. Cukup untuk bermain permainan video, makan makanan kegemaran anda, atau menonton filem kegemaran anda di pawagam.

 • Pakai pakaian yang selesa

  Pakai pakaian yang selesa, iaitu pakaian yang sesuai dengan badan anda, tidak terlalu ketat, dan tidak terlalu longgar. Juga, pastikan rambut anda tidak mengganggu pandangan anda atau menutup mata anda.

 • Matikan telefon dan komputer anda

  Matikan telefon bimbit dan peranti elektronik lain agar tidak mengalihkan perhatian, tumpuan, dan pemikiran anda. Sekiranya anda memerlukan internet, ingatlah untuk fokus pada tujuan pembelajaran, jangan menggunakannya untuk tujuan lain, seperti bermain permainan atau menonton filem.

Kesungguhan untuk belajar kadang-kadang boleh berkurang. Walau bagaimanapun, anda sendiri boleh menjadikannya tinggi lagi. Cuba pelbagai cara di atas untuk mengekalkan minat anda untuk belajar, dan cari yang paling sesuai dengan keperibadian dan keadaan anda.