Keluarga

Sejenis minuman berkafein yang harus dielakkan semasa mengandung

Wanita hamil disarankan untuk menghindari minuman yang mengandung kafein, kerana terlalu banyak minum kafein selama kehamilan dapat menyebabkan komplikasi kehamilan. Kemudian, jenis minuman berkafein apa yang harus dielakkan semasa mengandung?

Kafein adalah perangsang semula jadi yang terdapat dalam teh, kopi, dan coklat. Perangsang ini berfungsi dengan merangsang otak dan sistem saraf pusat agar badan tetap terjaga dan melegakan keletihan.

Mengapa Kafein Berbahaya untuk Wanita Hamil?

Wanita hamil tidak digalakkan meminum minuman yang mengandungi kafein. Sebabnya adalah kerana kafein boleh dibawa ke janin melalui plasenta. Sekiranya terlalu banyak, kafein boleh menyebabkan keguguran atau bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah.

Kafein juga dapat meningkatkan tekanan darah dan degup jantung, keduanya tidak baik untuk kehamilan. Selain itu, kafein akan meningkatkan kekerapan membuang air kecil (BAK) yang menyebabkan cairan dalam badan menurun, sehingga wanita hamil berisiko mengalami dehidrasi.

Ini adalah senarai minuman berkafein

Kafein boleh didapati dalam jenis minuman berikut:

1. Kopi

Satu cawan kopi hitam mengandungi sekurang-kurangnya 95 mg kafein. Manakala dalam satu cawan kopi segera, terdapat 30-90 mg kafein. Berbagai jenis minuman kopi, jumlah kafein yang berlainan terkandung di dalamnya.

2. Coklat

Dalam satu cawan coklat panas (kira-kira 450 ml), terdapat sekurang-kurangnya 25 mg. Namun, seperti kopi, pelbagai jenis minuman coklat, jumlah kafein yang berlainan terkandung di dalamnya. Selain minum, coklat juga boleh dijadikan makanan ringan.

Dari pelbagai jenis coklat, coklat gelap lebih digalakkan kerana tidak mengandungi banyak gula. Walaupun begitu, wanita hamil yang mengalami kesukaran untuk mengawal gula darah, menderita diabetes kehamilan, atau berat badan berlebihan tidak disarankan untuk sama sekali mengonsumsi coklat.

3. Teh

Adakah anda tahu bahawa teh juga mengandungi kafein? Kandungan kafein dalam teh bergantung pada jenis teh. Dalam 200 ml teh hitam, berisi 25-48 mg kafein. Manakala dalam teh hijau, kandungan kafein hanya 25-29 mg.

4. Minuman Fizzy

Minuman ringan juga mengandungi kafein. Dalam 350 ml kok, rata-rata terdapat sekitar 70 mg kafein. Minuman jenis ini harus dielakkan oleh ibu hamil kerana selain mengandungi kafein, minuman ringan juga tinggi gula dan kalori. Mengonsumsi minuman ringan terlalu kerap atau terlalu banyak boleh menyebabkan wanita hamil dan janin berlebihan berat badan.

5. Minuman tenaga

Minuman tenaga tidak digalakkan untuk diminum oleh wanita hamil. Minuman ini mempunyai kandungan kafein dan gula yang sangat tinggi. Selain itu, sebilangan minuman tenaga juga mengandungi sodium dan ginseng.

Mengonsumsi terlalu banyak natrium semasa mengandung boleh menyebabkan wanita hamil mengalami bengkak di tangan dan kaki. Ginseng juga tidak disarankan untuk wanita hamil kerana dapat menyebabkan masalah pencernaan, sakit kepala, dan gangguan tidur.

Pelbagai minuman berkafein di atas harus dielakkan oleh ibu hamil kerana boleh menyebabkan masalah atau komplikasi pada kehamilan dan janin. Walaupun begitu, jika tidak ada masalah dengan kehamilan atau kesihatan, wanita hamil masih diizinkan Macam mana boleh jadi mengambil minuman yang mengandungi kafein, tetapi hanya kira-kira 200 mg sehari atau bersamaan dengan dua cawan kecil.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar kandungan anda jika wanita hamil boleh mengambil minuman berkafein dan berapa banyak minuman berkafein yang boleh diminum oleh wanita hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found