Kehidupan yang sihat

Makan tengah hari di Pejabat, Bolehkah Anda Terus Bekerja?

Setelah bergelut dengan timbunan kerja, semestinya berjam-jam rehat andaboleh jadimenggunakan terbaik untuk makan tengah hari di kafeteria atau di ruang makan pejabat. Walaupun begitu, tidak sedikit orang yang memilih untuk makan tengah hari di meja pejabat dengan alasan mereka masih mahu membayar balik tugas.

Walaupun anda mempunyai banyak pekerjaan dan kerja yang memakan masa, makan tengah hari semasa bekerja bukanlah pilihan yang baik. Walaupun kelihatan remeh, ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, kamu tahu.

Sering Makan Tengahari di Meja Pejabat? Ini Boleh Berlaku

Berikut adalah perkara-perkara negatif yang boleh berlaku sekiranya anda makan terlalu kerap sambil terus bekerja:

1. Otak tidak berehat

Bekerja selama lebih kurang 8 jam setiap hari pastinya dapat membuat otak anda merasa letih dan kenyang. Waktu makan tengah hari adalah masa yang tepat untuk memberi rehat kepada otak anda. sekarang, walaupun semasa makan tengah hari anda masih terus melakukan kerja, otak boleh letih kerana tidak sempat berehat.

2. Makanan menjadi tidak kebersihan

Sekiranya anda makan tengah hari di meja pejabat semasa bekerja, tangan anda bukan sahaja memegang makanan, tetapi juga memegang papan kekunci, tetikus, pen, atau alat kerja lain.

Akibatnya, kuman yang mungkin ada di meja pejabat atau peralatan kerja anda boleh masuk dengan makanan, terutamanya jika anda sering lupa membersihkan meja pejabat anda. Ini boleh membuat anda mudah terkena masalah pencernaan, terutamanya cirit-birit.

3. Berisiko menghidap diabetes dan penyakit jantung

Kebiasaan duduk terlalu lama tidak baik kamu tahu untuk kesihatan. Selain dapat memperlambat proses metabolik, kebiasaan ini juga dapat meningkatkan risiko terkena diabetes dan penyakit jantung karena kemampuan tubuh yang berkurang untuk memecahkan lemak, mengatur tekanan darah, dan mengendalikan kadar gula darah.

Untuk mengurangkan tempoh duduk di pejabat, anda perlu bangun dari meja anda lebih kerap dan bergerak-gerak. Sekarang, Waktu makan tengah hari adalah masa yang tepat untuk membuat masa ini.

Anda boleh memilih tempat makan tengah hari yang agak jauh, tetapi masih boleh dikunjungi dengan berjalan kaki. Anda juga dapat berjalan-jalan santai di pejabat selepas makan tengah hari, dan juga untuk menyegarkan fikiran.

4. Mata Menjadi penat

Sekiranya anda makan semasa bekerja di meja pejabat, ini bermakna masa anda melihat skrin komputer akan memakan masa lebih lama. Sebenarnya, terlalu lama menatap skrin komputer tidak baik untuk kesihatan mata anda kerana boleh menyebabkan mata letih dan mata kering.

Anda dinasihatkan untuk merehatkan mata sekurang-kurangnya 15 minit setelah melihat komputer selama 2 jam. Sekarang, Waktu makan tengah hari boleh menjadi saat yang tepat untuk merehatkan mata anda dari cahaya komputer.

5. Berisiko mengalami kegemukan

Makan tengah hari semasa bekerja mungkin kelihatan seperti perkara biasa. Walau bagaimanapun, makan sambil melakukan perkara lain, seperti bekerja, dapat mengalihkan perhatian anda dari makanan anda, sehingga anda secara tidak sedar cenderung untuk makan lebih banyak. Sekiranya anda selalu terbiasa, ini boleh menyebabkan berat badan berlebihan atau gemuk.

6. Tidak ada masa bersosial

Adakah anda mahu sepanjang masa anda hanya digunakan untuk bekerja? Dengan makan tengah hari di meja pejabat, anda mengehadkan ruang anda untuk bersosial dengan rakan sekerja anda. Sebenarnya, meluangkan masa untuk hanya berbual dengan rakan-rakan dapat membantu menghilangkan tekanan daripada bekerja.

Mulai sekarang, manfaatkan waktu makan tengah hari anda sepenuhnya. Mulakan makan tengah hari di kantin atau di ruang makan pejabat dengan rakan sekerja anda. Dengan cara itu, minda dan badan anda akan segar dan bertenaga untuk kembali bekerja selepas makan tengah hari.

Sekiranya anda merasa gelisah dan menghadapi masalah untuk meninggalkan pekerjaan anda walaupun untuk waktu yang singkat, misalnya untuk makan tengah hari, adalah idea yang baik untuk berunding dengan ahli psikologi.