Kesihatan

Ini adalah jenis makanan tambahan yang baik untuk menurunkan kolesterol

Terdapat beberapa jenis makanan tambahan yang terbukti baik dalam membantu menurunkan kadar kolesterol. Untuk mengetahui jenis makanan tambahan ini, mari kita lihat perbincangan dalam artikel ini.

Mengawal kolesterol dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung. Prinsip rawatan kolesterol tinggi adalah menjalani gaya hidup sihat; mengurangkan pengambilan makanan berlemak, seperti makanan goreng dan daging; dan menggunakan ubat penurun kolesterol, salah satunya adalah suplemen penurun kolesterol.

Makanan tambahan penurun kolesterol yang dijual tanpa preskripsi doktor berguna untuk pesakit dengan peningkatan kolesterol ringan, atau sebagai alternatif ubat preskripsi yang menyebabkan banyak kesan sampingan.

Makanan Tambahan yang Baik untuk Menurunkan Kolesterol

Berikut adalah beberapa ramuan dan jenis suplemen penurun kolesterol yang telah terbukti berkesan:

1. Minyak ikan

Kandungan Omega-3, termasuk EPA dan DHA, yang terdapat dalam minyak ikan dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida. Penyelidikan lebih lanjut menyatakan bahawa pengambilan minyak ikan sebanyak 250 mg / hari dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan omega-3 sebanyak 2-4 gram sehari untuk pesakit dengan kadar trigliserida yang tinggi. Walau bagaimanapun, penggunaan suplemen ini harus dielakkan pada orang yang mempunyai sejarah alahan ikan atau makanan laut. Di samping itu, suplemen minyak ikan kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit perut dan kerap bersendawa.

2. Serat psyllium

Serat telah terbukti bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida LDL, terutama pada orang dengan diabetes jenis 2. Makanan yang merupakan sumber serat terbaik adalah buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Namun, jika kolesterol masih tinggi walaupun dietnya baik, ambil makanan tambahan psyllium boleh tolong.

3. Makanan tambahan protein soya (protein soya)

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan kacang soya atau suplemen protein soya dapat mengurangkan kadar kolesterol LDL dan total dalam darah.

Ini mungkin kerana kandungan nutrien dalam kacang soya, seperti protein, lemak sayuran (sterol), dan serat, dapat membantu mengurangkan penyerapan lemak di dalam badan.

4. CoenzimeS10 (CoQ10)

Buat masa ini, penyelidikan mengenai faedah makanan tambahan koenzim Q10 pada manusia menunjukkan bahawa suplemen ini dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL. Walaupun jarang berlaku, kesan sampingan jarang penggunaan suplemen ini adalah mual, cirit-birit, sakit kepala, dan ruam kulit.

5. Niacdalam (vitamin B3)

Niacin adalah salah satu jenis vitamin B yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Dos vitamin B3 yang disyorkan adalah 2-3 gram sehari.

Kesan sampingan penggunaan suplemen yang mengandungi niacdalam gangguan pencernaan, sakit otot, dan ruam kulit. Makanan tambahan ini tidak digalakkan untuk digunakan pada orang yang mengalami atau menderita ulser peptik, penyakit hati kronik, dan gout.

6. Barli

Barli atau barli adalah salah satu jenis bijirin dari kumpulan gandum. Keberkesanan barli adalah untuk mengurangkan kadar kolesterol total. Bukan itu sahaja, barli juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah dan menjaga kesihatan saluran pencernaan.

7. Ekstrak teh hijau

Teh ini, yang banyak dikonsumsi di Jepun, mempunyai kesan menurunkan kadar kolesterol. Selain dalam bentuk minuman, teh hijau dalam makanan tambahan juga dapat memberikan manfaat yang serupa. Kesan sampingan yang boleh timbul daripada pengambilan suplemen teh hijau adalah mual, muntah, kembung, atau cirit-birit.

8. Beras perang yang ditapai (nasi yis merah)

Makanan tambahan dengan ramuan beras perang dapat menurunkan kadar kolesterol LDL dan total. Ini kerana kandungan beras perang yang diperam mempunyai cara yang sama untuk bekerja dengan ubat penurun kolesterol dari kelas statin.

9. Bawang putih

Terdapat banyak kontroversi mengenai keberkesanan suplemen bawang putih dalam menurunkan kolesterol. Beberapa kajian mengatakan bahawa bawang putih dapat membantu mengurangkan kolesterol, tetapi tidak sedikit kajian yang menyimpulkan sebaliknya, terutama dalam hal menurunkan kadar LDL.

10. Probiotik

Selain terbukti bermanfaat bagi kesehatan usus dan daya tahan, penggunaan probiotik juga dapat menurunkan kadar kolesterol. Produk ini terdapat dalam yogurt, kimchi, dan suplemen probiotik bebas.

Petua Menggunakan Suplemen Penurun Kolesterol

Mengambil suplemen penurun kolesterol tentunya mesti dilakukan dengan mempertimbangkan faedah dan risiko kesan sampingan. Setelah kami mengetahui kandungan suplemen yang berkesan untuk menurunkan kolesterol, berikut adalah beberapa petua tentang cara menggunakannya:

  • Sebelum mengambil makanan tambahan, disyorkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini kerana jenis makanan tambahan tertentu boleh mempengaruhi kerja ubat-ubatan lain atau makanan tambahan yang sedang anda ambil. Doktor anda akan memberi anda nasihat mengenai keselamatan dan kemungkinan kesan sampingan.
  • Penggunaan suplemen sahaja kadang-kadang tidak cukup berkesan untuk mengurangkan kolesterol, jadi anda masih perlu mengambil ubat penurun kolesterol terutamanya jika tahap kolesterol sangat tinggi, atau ada faktor risiko, seperti sejarah penyakit jantung, strok, dan kegemukan.
  • Mengiringi penggunaan makanan tambahan dengan gaya hidup yang sihat, seperti makan banyak makanan berserat tinggi, menghindari makanan yang mengandung banyak lemak tidak sihat, dan melakukan senaman secara teratur.

 Mengambil suplemen penurun kolesterol dapat membantu dengan kolesterol tinggi, selagi anda mengikuti arahan penggunaan dan mengekalkan gaya hidup sihat.

Namun, sebelum menggunakan suplemen apa pun, termasuk suplemen penurun kolesterol, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, untuk mendapatkan hasil yang maksimum dan mengelakkan kesan sampingan.

Ditulis oleh:

dr. Riana Nirmala Wijaya