Kesihatan

Kenali Potensi Kista Ovari Benigna Menjadi Malignan

Kista ovari umumnya jinak. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, kista ovari jinak berpotensi menjadi kista ovari yang ganas atau barah. Sekiranya dikesan lewat dan tidak dirawat dengan cepat, sista ovari boleh menjadi lebih teruk dan menjadi barah ovari.

Kista ovari adalah kantung berisi cecair yang tumbuh di ovari atau ovari. Sebilangan besar sista ovari tidak berbahaya dan akan hilang sendiri tanpa rawatan khas.

Kehadirannya sering tanpa gejala dan hanya dapat dikesan apabila kista itu besar, parah, atau berkembang menjadi tumor ganas. Kista ovari malignan memerlukan rawatan perubatan yang segera dan sesuai.

Pelbagai Gejala Kista Ovari

Gejala sista ovari biasanya hanya dirasakan ketika kista membesar, pecah, atau mengganggu aliran darah ke ovari. Dalam beberapa kes, sista ovari boleh menyebabkan gejala seperti:

  • Kembung
  • Kerap membuang air kecil
  • Kitaran haid berubah
  • Lemah
  • Sakit ketika membuang air besar
  • Sakit pelvis
  • Kesakitan atau kesakitan semasa hubungan seksual

Gejala kista ovari jinak dan ganas sering sukar dibezakan kerana ia serupa. Namun, jika anda mengalami gejala di atas disertai dengan gejala lain, seperti penurunan berat badan, demam, kaki bengkak, dan sesak nafas, anda harus segera berjumpa doktor.

Selain itu, risiko terkena kista ovari ganas atau barah juga lebih tinggi pada wanita pascamenopause. Namun, jangan menolak kemungkinan kista ovari ganas juga boleh terjadi pada wanita muda.

Jenis Kista Ovari

Kira-kira 70 peratus sista ovari jinak dan hanya sekitar 6 peratus sista ovari ganas dan mengandungi sel barah. Berikut adalah beberapa jenis sista dan penjelasannya:

Kista berfungsi

Kista berfungsi adalah jenis sista ovari yang paling biasa pada wanita, terutamanya semasa kitaran haid. Kista fungsional terbahagi kepada dua jenis, iaitu sista folikular dan kista corpus luteum.

Secara umum, jenis sista ini tidak menyakitkan dan akan hilang sendiri dalam beberapa bulan tanpa memerlukan rawatan khas.

sista jinak

Terdapat pelbagai jenis sista ovari jinak, termasuk:

  • Kista dermoid, yang merupakan kista yang mengandungi tisu badan, seperti rambut, kulit, atau gigi, dan jarang berkembang menjadi barah.
  • Cystadenoma cyst, iaitu sista yang timbul dari permukaan ovari dan berpotensi mempunyai sel barah.
  • Kista endometrioma, yang merupakan sista yang disebabkan oleh endometriosis dan dalam kes tertentu, kista ini dapat berkembang menjadi sel barah.

Sebarang kista jinak sebenarnya berpotensi berkembang menjadi barah ovari. Oleh itu, sista biasanya dikeluarkan secara pembedahan atau dipantau secara berkala kerana ada yang boleh hilang sendiri tanpa rawatan perubatan.

Kista malignan

Kista ovari malignan mengandungi sel barah yang boleh menyebabkan barah ovari. Secara umum, kista ovari malignan berasal dari kista jinak yang tumbuh terlalu lama, sehingga berubah menjadi ganas kerana terlambat menjalani rawatan.

Cara Mengesan Kista Ovari Benigna atau Malignan

Untuk mengesan sama ada anda mempunyai sista ovari jinak atau malignan, doktor anda akan melakukan beberapa ujian. Dalam mendiagnosis kista ovari dan menentukan jenisnya, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal disertai dengan pemeriksaan sokongan, seperti:

ujian darah

Doktor boleh melakukan ujian darah untuk mencari protein CA-125, yang merupakan penanda untuk barah tertentu, termasuk barah ovari. Tahap CA-125 pada pesakit dengan barah ovari umumnya tinggi. Namun, ini bukan satu-satunya penanda aras.

Tahap CA-125 wanita juga boleh meningkat ketika mereka sedang haid, hamil, atau menderita keadaan tertentu, seperti penyakit radang panggul dan endometriosis.

Ultrasound (USG)

Pemeriksaan ultrabunyi boleh dilakukan untuk mengesan jenis, bentuk, ukuran, dan lokasi sista ovari. Pemeriksaan ini juga dapat dilakukan ketika doktor ingin melakukan ujian lain, seperti biopsi.

Biopsi

Biopsi adalah prosedur mengambil sampel tisu dari bahagian badan untuk pemeriksaan lebih lanjut di bawah mikroskop. Melalui pemeriksaan ini doktor dapat menilai dan menentukan sama ada sista atau kelainan yang muncul adalah jinak atau ganas.

Laparoskopi

Kadang kala, doktor melakukan prosedur pembedahan laparoskopi untuk membuang salah satu tisu ovari dan memeriksa tanda-tanda barah di ovari.

Tidak semua kista ovari boleh menjadi ganas, tetapi anda masih disarankan untuk melakukan pemeriksaan perubatan kepada doktor sekiranya anda mengalami simptom sista ovari.

Ini penting agar doktor dapat memastikan bahawa kista itu jinak dan tidak berpotensi menjadi malignan. Sekiranya hasil pemeriksaan doktor menunjukkan bahawa kista yang dijumpai itu ganas, anda boleh mendapatkan rawatan secepat mungkin, sehingga kemungkinan penyembuhannya lebih besar.