Kesihatan

Petua Merawat Faraj Selepas Bersalin

Mmelahirkan secara normal boleh menyebabkan beberapa perubahan atau keluhan pada faraj. YUK, Lihat petua berikut untuk merawat vagina selepas melahirkan untuk mengatasi keluhan dan ketidakselesaan ini.

Wanita yang melahirkan secara vagina mungkin mengadu beberapa keadaan di faraj, seperti sakit, mati rasa, bengkak, kering, atau merasa lebih longgar. Perubahan dan keluhan ini disebabkan oleh tekanan pada kawasan faraj ketika bayi melewati saluran kelahiran.

Perubahan Faraj dan Cara Mengatasinya

Berikut adalah beberapa perubahan dan keluhan pada faraj setelah melahirkan dan perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya:

1. Sakit faraj

Tidak lama selepas melahirkan, vagina anda mungkin terasa sakit dan bengkak. Untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh menggunakan kompres sejuk ke kawasan faraj. Caranya, balut ketulan ais dengan kain, kemudian lekatkan ke kawasan faraj selama 10-20 minit. Aduan ini biasanya akan hilang kira-kira 1-3 bulan selepas bersalin.

2. Faraj kering

Penurunan kadar hormon estrogen setelah melahirkan dapat mengurangkan pengeluaran cecair faraj dan membuat vagina terasa kering. Keadaan ini boleh mengganggu aktiviti seksual anda.

Untuk mengatasi kekeringan faraj, lakukan perkara berikut:

 • Minum air untuk memastikan badan tetap stabil.
 • Memanjangkan masa foreplay sebelum seks.
 • Menggunakan produk pelincir faraj berasaskan air semasa hubungan seks.
 • Sapukan pelembap pada vagina.

3. Pembukaan faraj yang longgar

Bukaan faraj yang longgar biasanya disebabkan oleh peregangan otot lantai pelvis semasa melahirkan. Untuk membantu mengetatkan otot di dasar panggul, anda boleh melakukan latihan Kegel.

Cara melakukan latihan Kegel adalah sama seperti ketika anda berusaha menahan kencing. Pada awal latihan, lakukan perlahan dan elakkan toning lebih dari 10 saat. Ulangi 10 kali dalam setiap set latihan. Latihan Kegel boleh dilakukan sebanyak 4-6 set setiap hari.

4. Jahitan di kawasan faraj atau episiotomi

Sekiranya semasa melahirkan anda mendapat jahitan di kawasan faraj, pastikan jahitan tetap bersih dan kering untuk mengurangkan risiko jangkitan pada kawasan faraj. Cara yang boleh dilakukan adalah:

 • Mandi sekurang-kurangnya sekali sehari untuk memastikan jahitan sentiasa bersih.
 • Tukar pad secara berkala. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas menukarnya.
 • Membiarkan jahitan terkena udara dan tidak membiarkannya kering Untuk menjadikan jahitan kering lebih cepat dan tidak terdedah kepada geseran atau tekanan yang berlebihan, pakai seluar dalam kapas yang longgar.

5. Sakit pada jahitan

Selain sakit pada faraj, anda juga dapat merasakan sakit pada jahitan. Untuk mengatasinya, lakukan cara berikut:

 • Kompres kawasan jahitan selama 30 minit dengan kompres sejuk. Ulangi 1 jam kemudian jika masih
 • Sentiasa bawa sebotol air suam bercampur antiseptik dengan anda. Cecair ini boleh digunakan untuk membilas akhir setelah membuang air kecil atau buang air besar.
 • Campurkan cecair antiseptik dengan air suam, dan gunakan untuk merendam kawasan faraj. Kaedah ini dapat mengurangkan rasa sakit pada jahitan dan menjaga kebersihannya.
 • Sekiranya jahitan sakit semasa duduk, letakkan bantal lembut di bawah punggung.
 • Semasa membuang air besar (BAB), jangan terlalu kuat. Untuk mengelakkan sembelit atau sukar buang air besar, perbanyakkan pengambilan makanan berserat dan minum air secukupnya.
 • Lakukan latihan Kegel secara berkala untuk meningkatkan aliran darah ke kawasan jahitan dan mempercepat proses penyembuhan.
 • Sekiranya rasa sakit semakin teruk, ambil ubat anti-sakit, seperti: parasetamol. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda sebelum meminumnya.

Anda boleh melakukan petua merawat vagina setelah melahirkan seperti yang dijelaskan di atas. Namun, jika perubahan pada vagina setelah melahirkan semakin membimbangkan, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan rawatan yang tepat.