Kehidupan yang sihat

Mengenal Asid Lemak Penting

Asid lemak adalah komponen utama lemak. Asid lemak penting adalah sejenis asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, tetapi diperlukan. Oleh itu, pengambilan makanan yang mengandungi asid lemak penting sangat penting memerlukan dilakukan dengan kerap.

Terdapat dua jenis asid lemak penting, iaitu omega-3 dan omega-6. Kedua-duanya adalah asid lemak tak jenuh ganda. Seperti yang kita semua ketahui, asid lemak tak jenuh ganda adalah sejenis lemak yang baik untuk kesihatan.

Tidak seperti jenis asid lemak lain, asid lemak penting tidak boleh dibuat oleh badan kita, tetapi kita sangat memerlukannya. Kedua-dua omega-3 dan omega-6 mempunyai fungsi masing-masing dalam mengekalkan tubuh yang sihat.

Kebaikan dan Sumber Asid Lemak Penting

Omega-3

Omega-3 adalah asid lemak penting yang terkenal dengan faedah kesihatannya. Terdapat tiga jenis omega-3, iaitu: asid eicosapentaenoik (EPA), asid docosahexanoic (DHA), dan asid alpha-linolenik (ALA).

Berikut adalah pelbagai faedah omega-3 untuk badan:

  • Menjaga kesihatan jantung dengan meningkatkan jumlah kolesterol baik (HDL), menurunkan kadar trigliserida, menurunkan tekanan darah, dan mencegah pembentukan plak pada saluran darah.
  • Membantu menjaga kesihatan mental dan mengurangkan gejala kemurungan, skizofrenia, dan gangguan bipolar.
  • Menyokong perkembangan otak dan mata pada janin yang belum lahir dan juga pada bayi yang menyusu.
  • Mencegah keradangan yang menjadi penyebab pelbagai penyakit kronik.
  • Mencegah demensia pikun dan membantu mengekalkan ingatan.
  • Menjaga kesihatan tulang.

Secara semula jadi, omega-3 dapat diperoleh dengan memakan ikan berminyak, seperti ikan tenggiri, salmon, sardin, trout, tuna, dan herring. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar setiap orang dewasa mengambil 2 hidangan ikan berminyak setiap minggu sebagai sumber omega-3.

Selain ikan, omega-3 juga dapat diperoleh dari makanan tumbuhan, seperti minyak sayuran, biji rami, sayuran berdaun hijau gelap, dan kacang-kacangan. walnut dan kacang hazel.

Satu kajian menunjukkan bahawa omega-3 yang diperoleh dari makanan tambahan tidak seefektif omega-3 dari sumber semula jadi dalam menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida. Selain itu, pengambilan suplemen omega-3 juga berisiko menyebabkan berlebihan omega-3 yang boleh menyebabkan pendarahan.

Omega-6

Jenis asid lemak penting yang kurang biasa adalah omega-6. Walaupun begitu, asid lemak penting ini mempunyai fungsi yang tidak kurang pentingnya untuk kesihatan, iaitu:

  • Mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • Menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
  • Mengurangkan risiko barah.
  • Membantu mengekalkan kadar gula dalam darah dengan meningkatkan kepekaan sel-sel tubuh terhadap hormon insulin.

Sumber semula jadi omega-6 adalah minyak bunga matahari, biji bunga matahari, minyak jagung, minyak zaitun, minyak safflower, dan biji labu.

Omega-6 pernah dikhuatiri akan memberi kesan negatif kepada kesihatan kerana salah satu asid lemak utama dalam kumpulan ini, iaitu asid linolenik, sangat mudah diubah oleh tubuh menjadi asid arakidonik. Asid arakidonik ini dapat membentuk molekul yang menyebabkan keradangan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lanjut menunjukkan bahawa hanya sebilangan kecil asid linolenik yang ditukarkan oleh badan menjadi asid arakidonik.

Omega-6 masih diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan jantung dan organ lain yang sihat. Nisbah penggunaan omega-6 dan omega-3 yang disyorkan adalah 4: 1. Sekiranya bahagian pengambilan omega-3 anda jauh lebih kecil daripada omega-6, maka anda perlu meningkatkan penggunaan omega-3 anda, bukan mengurangkan penggunaan omega-6 anda.

Asid lemak penting sangat penting untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, kerana jenis asid lemak ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh sendiri, anda perlu mengonsumsinya secara berkala, baik dari makanan dan makanan tambahan. Sekiranya anda memilih untuk mengambil suplemen asid lemak penting, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, terutamanya jika anda mempunyai sejarah pendarahan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur