Kehidupan yang sihat

Tabiat Kanak-kanak Yang Boleh Mencetuskan Batuk Selsema

Adakah anak kecil anda sering demam? Jangan risau, Ibu. Kanak-kanak mudah dijangkiti penyakit ini. Terutama jika si kecil sering melakukan tabiat buruk seperti yang ada di bawah.

Anak kecil anda yang berumur kurang dari 2 tahun boleh mendapat selesema 8-10 kali setahun. Walaupun pada kanak-kanak yang berumur lebih dari 2 tahun, batuk dan selsema boleh berlaku hingga 9-12 kali dalam setahun.

Anak-anak mudah terkena batuk dan selsema kerana sistem imun mereka belum dapat melawan virus yang masuk. Tetapi bukan hanya itu, beberapa tabiat buruk yang dapat dilakukan oleh si kecil anda juga dapat meningkatkan risiko terkena batuk.

Tabiat Buruk Mencetuskan Selsema Batuk Poppet

Berikut adalah beberapa tabiat buruk kanak-kanak yang boleh menyebabkan mereka terkena batuk selesema:

1. Malas mencuci tangan

Sebilangan besar kanak-kanak suka menyentuh dan memegang objek di sekelilingnya. Walaupun objek ini boleh menjadi sarang kuman yang menyebabkan penyakit. Semasa menyentuh objek, debu, kotoran, bakteria, virus, parasit, atau kulat yang berada di permukaan objek akan berpindah ke tangan si kecil.

Oleh itu, selalu ajar si kecil supaya rajin mencuci tangan mereka dengan sabun dan air bersih selama 20 saat, terutamanya sebelum dan selepas makan, selepas membuang air kecil dan buang air besar, dan selepas bermain. Sekiranya tidak ada air dan sabun, gunakan pembersih tangan terutamanya untuk kanak-kanak membersihkan tangan mereka.

2. Menyentuh wajah

Menyentuh mulut, hidung dan mata dengan tangan yang kotor boleh menyebabkan anak kecil anda demam. Kuman pada tangan si kecil boleh memasuki badan melalui organ-organ ini dan membuatnya sakit.

Makan, tetapi bukan hanya kebersihan tangan anak kecil anda yang memerlukan perhatian, Ibu! Tangan Ibu, Bapa, dan orang lain juga perlu dibersihkan sebelum menyentuh Si Kecil, terutama pada wajah.

3. Jangan menukar pakaian selepas sekolah atau bermain

Virus dan bakteria yang menyebabkan selsema dan batuk boleh melekat dan bertahan di pakaian selama berjam-jam. Oleh itu, ketika si kecil pulang dari sekolah atau pulang dari bermain, minta dia menukar pakaian dan segera mencuci tangannya.

4. Berkongsi penggunaan alat makan

Minum air dari jerami atau gelas yang sama dengan orang lain juga boleh menjadikan anak kecil anda lebih mudah terkena batuk dan selsema, walaupun orang lain adalah ibu bapa atau saudara kandung.

Perkara yang sama berlaku jika dia menerima sedikit makanan dari sudu atau tangan orang lain. Terutama jika orang lain batuk selesema.

5. Sukar dimakan dan diminum

Terdapat sebilangan kanak-kanak yang perlu dipujuk untuk mahu makan atau minum, terutamanya untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan. sekarang, malas makan dan minum, ditambah dengan kebiasaan mengunyah sembarangan, akan menjadikan anak kecil anda lebih mudah terkena batuk dan selsema.

Kekurangan pengambilan nutrien kerana tabiat ini boleh menjadikan sistem imun anak lebih lemah. Pada akhirnya, anak kecil anda lebih mudah terkena batuk dan selsema.

6. Kesukaran tidur

Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan daya tahan, kanak-kanak memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa. Anak kecil yang berumur 3-5 tahun memerlukan 10-13 jam tidur sehari, sementara anak kecil yang berumur 6-13 tahun memerlukan 9-11 jam tidur sehari.

Sekiranya si kecil anda tidak cukup rehat, sistem ketahanan badannya akan lemah sehingga dia lebih mudah diserang penyakit. Oleh itu, jangan terkejut jika anak kecil anda sering sakit selesema ketika dia jarang tidur atau sering tidur lewat malam.

Untuk menjadikan anak kecil anda lebih selesa ketika mereka batuk dan selsema dan dapat tidur lena, anda boleh menggunakan balsem yang mengandungi bahan semula jadi, seperti kayu putih dan ekstrak chamomile, yang hangat dan mempunyai kesan yang menenangkan.

Namun, jika batuk tidak hilang selama lebih dari tiga hari, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Di rumah, anda dapat mempercepat pemulihannya dengan memberi makanan berkhasiat kepada si kecil. Pastikan juga dia minum air secukupnya dan berehat secukupnya.