Kehidupan yang sihat

Berikut adalah 8 Gejala Kehamilan Yang Boleh Mengejutkan Anda

Mual, muntah, sakit belakang, atau sakit badan adalah gejala kehamilan yang mungkin pernah anda dengar. Walau bagaimanapun, perubahan hormon semasa kehamilan kadang-kadang boleh menyebabkan gejala kehamilan yang terdengar aneh atau tidak biasa.

Pelbagai perubahan yang berlaku semasa kehamilan, baik perubahan fizikal dan hormon, membuat wanita hamil mengalami sejumlah keluhan atau gejala. Walaupun begitu, gejala kehamilan yang dialami oleh setiap wanita tidak semestinya sama.

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh hampir semua wanita hamil, tetapi ada juga yang hanya dialami oleh sebilangan kecil wanita hamil, sehingga dianggap aneh atau tidak biasa. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa gejala kehamilan yang tidak biasa ini adalah sesuatu yang berbahaya dan perlu dibimbangkan.

Fahami 8 Gejala Kehamilan Yang Mungkin Rasa Pelik

Berikut adalah 8 gejala kehamilan yang tidak biasa yang mungkin anda tidak pernah bayangkan sebelum ini:

1. Air liur berlebihan

Kehamilan boleh menjadikan pengeluaran air liur menjadi lebih banyak. Keadaan ini juga dikenali sebagai ptyalisme Ini adalah perkara biasa bagi wanita hamil. Pakar sebenarnya tidak pasti apa yang menyebabkan wanita hamil mengalami keluhan ini. Walau bagaimanapun, perubahan hormon dianggap sebagai pelakunya.

Untuk mengatasinya, anda disarankan untuk kerap menggosok gigi dan menggunakan ubat kumur yang disyorkan oleh doktor, minum air secukupnya, mengunyah permen karet bebas gula, dan meludah untuk menghilangkan air liur yang berlebihan.

2. Mimisan

Walaupun kelihatan menakutkan, mimisan semasa kehamilan sebenarnya normal dan tidak berbahaya. Mimisan semasa kehamilan boleh disebabkan oleh peningkatan jumlah dan aliran darah ke hidung selama kehamilan, menjadikan saluran darah hidung lebih cenderung pecah.

Apabila anda mengalami mimisan, segera duduk dan bersandar ke depan, kemudian cubit hidung anda dengan jari anda dan bernafas melalui mulut selama 10-15 minit. Selepas itu, tekan hidung dengan ais untuk menyekat saluran darah dan melambatkan pendarahan, sehingga mimisan dapat berhenti dengan segera.

Walaupun mimisan semasa kehamilan adalah normal, anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya mimisan tidak berhenti walaupun anda telah mengikuti langkah di atas, mimisan berlaku setelah memukul kepala atau wajah anda, dan jika mimisan menyebabkan anda merasa lemah , pening, atau keliru.

3. Menginginkan sesuatu yang pelik

Mengidam adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita hamil. Namun, ada beberapa wanita hamil yang menginginkan sesuatu yang terlalu ekstrem dan bahkan cenderung berbahaya, seperti kapur, kopi, dan juga tanah. Sekiranya ia menjadi kebiasaan, ini dikenali sebagai pica.

Sebenarnya, tidak ada yang tahu pasti tentang sebab yang dialami oleh wanita hamil pica, tetapi satu kajian menjelaskan bahawa keadaan ini sering dikaitkan dengan kekurangan zat besi.

4. Dorongan seks menurun

Tidak sedikit wanita hamil yang merasa kurang ghairah, malah menolak apabila diajak oleh pasangannya untuk melakukan aktiviti seksual. Ini sebenarnya normal kerana ia kongenital mood teruk semasa mengandung.

Bukan hanya itu, perasaan takut mencederakan bayi di dalam rahim juga boleh menjadi sebab lain mengapa wanita hamil enggan melakukan hubungan seks.

Sekiranya anda mengalami ini, jangan ragu untuk bersikap jujur ​​dengan pasangan anda tentang apa yang anda rasa dan bimbangkan. Dan anda perlu tahu, selagi keadaan rahim dan janin anda sihat, hubungan seks sebenarnya dibenarkan dan selamat dilakukan ketika hamil. Macam mana boleh jadi.

5. Tidak dapat menahan kencing

Beberapa hormon yang muncul semasa kehamilan akan menjadikan otot pelvis anda lebih relaks. Ini menyukarkan anda menahan kencing, walaupun anda tiba-tiba membasahi katil ketika anda ketawa atau bersin terlalu keras.

Sekiranya anda mengalami ini, cubalah memakai pelindung agar air kencing anda tidak meneteskan seluar dalam anda. Selain itu, kerana biasanya disebabkan oleh melonggarkan otot-otot pelvis, cubalah melakukan latihan Kegel untuk membantu mengencangkan otot-otot pelvis.

6. Gusi berdarah

Anda mungkin mendapati gusi berdarah dengan lebih mudah semasa mengandung. Biasanya anda akan melihat ada kesan darah ketika menggosok gigi. Tahukah anda bahawa ini sebenarnya normal dan biasanya akan bertambah baik setelah anda melahirkan.

Walaupun ini adalah keadaan biasa, anda masih harus berhati-hati, kerana keadaan ini cenderung membuat gusi anda mengalami jangkitan dan radang, seperti periodontitis. Untuk memperbaikinya, cubalah ganti sikat gigi dengan bulu lembut, gosok gigi perlahan-lahan, dan jangan lupa melakukan rawatan gigi secara rutin di doktor gigi.

7. Perubahan suara

Semasa mengandung, anda mungkin mengalami perubahan suara anda menjadi serak, malah terdengar lebih besar. Jangan terkejut, ini sering terjadi pada wanita hamil, penyebabnya tidak lain adalah perubahan hormon yang menyebabkan pembengkakan pita suara dan akhirnya mengubah suara anda.

Apabila anda mengalaminya, tetap tenang, ya, perubahan suara ini tidak kekal, Macam mana boleh jadi. Suara lama anda akan kembali sebaik sahaja anda melahirkan. Namun, jika perubahan suara disertai dengan keluhan lain, seperti sakit tekak, atau sakit ketika menelan, anda mesti berjumpa doktor, ya.

8. Impian pelik

Semasa mengandung, anda mungkin mempunyai mimpi aneh yang tidak masuk akal. Anda juga tidak perlu terlalu risau, kerana biasanya mimpi aneh ini muncul kerana gabungan kegelisahan dan keletihan yang anda alami.

sekarang, jika anda mengalaminya, cubalah okey beritahu pasangan anda, orang tersayang, atau doktor mengenai impian anda. Seboleh-bolehnya jangan menyimpan semua kerisauan di dalam hati anda untuk diri sendiri. dan jangan biarkan mimpi aneh ini mengganggu kualiti dan kuantiti tidur anda.

Nah, itulah penjelasan mengenai 8 gejala kehamilan yang boleh anda alami. Jadi sekarang anda masih takut sekiranya anda mengalami gejala kehamilan yang "tidak wajar" atau kelihatan "pelik"?