Kehidupan yang sihat

Mengapa wanita mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada lelaki?

Anggapan bahawa wanita adalah makhluk yang lemah jika dibandingkan dengan lelaki, sepertinya tidak dibenarkan, bukan. Kerana hakikatnya, wanita boleh hidup lebih lama daripada lelaki.

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa jangka hayat manusia di dunia sekarang adalah sekitar 71 tahun, dengan wanita dianggarkan hidup hingga 73 tahun dan lelaki hanya 68 tahun.  

Apa yang Menyebabkan Wanita Hidup Lebih Lama Daripada Lelaki?

Sebenarnya, jangka hayat seseorang berkait rapat dengan corak kehidupan yang diterapkan setiap hari. Namun, satu kajian menunjukkan bahawa wanita dapat bertahan lebih lama jika dibandingkan dengan lelaki. Sebab apa?

1. Kromosom X tahan terhadap mutasi genetik

Wanita mempunyai dua kromosom X (XX), sementara lelaki hanya mempunyai satu kromosom X (XY). Kromosom ini juga menyokong kerja sistem imun dalam badan.

Oleh itu, wanita dianggap lebih tahan terhadap kerosakan kromosom (mutasi) kerana mereka mempunyai kromosom X yang tersisa, sementara lelaki tidak. Selain itu, risiko jangkitan pada wanita lebih kecil daripada lelaki.

2. Peranan hormon estrogen

Lelaki dan wanita mempunyai hormon estrogen. Tetapi pada wanita, tahapnya lebih tinggi. Hormon estrogen mempunyai peranan penting dalam sistem imun seseorang.

Hormon ini dapat meningkatkan peredaran darah dan mempunyai sifat antioksidan, sehingga dapat mengurangi risiko berbagai penyakit, seperti strok, penyakit jantung, dan diabetes.

3. Tahap keprihatinan terhadap kesihatan

Jika dibandingkan dengan lelaki, wanita mempunyai tahap keprihatinan yang lebih tinggi terhadap kesihatan mereka sendiri. Ini dapat dilihat dari gaya hidupnya yang cenderung tidak merokok, tidak minum minuman beralkohol, makan makanan yang lebih sihat, dan memeriksa kesihatannya lebih kerap berdasarkan kesedarannya sendiri.

4. Kelakuan berisiko

Secara amnya, lelaki cenderung melakukan tindakan agresif berisiko lebih kerap daripada wanita. Contohnya, sering melaju di jalan raya yang memberi kesan kepada pergaduhan atau kemalangan jalan raya.

5. Keupayaan untuk bersosial

Tidak jarang wanita merasa lebih senang menjalin hubungan daripada lelaki. Hubungan yang menjadikan wanita mempunyai kemampuan untuk bersosial dengan baik, walaupun dalam lingkungan baru sekalipun.

Jadi apa kaitannya dengan jangka hayat seseorang? Sebenarnya, orang yang bergaul dipercayai mempunyai risiko kematian 50% lebih rendah daripada mereka yang selalu menyendiri.

Ini sejajar dengan tingkah laku lelaki dan wanita dalam menangani tekanan. Walaupun kebanyakan lelaki lebih suka menjaga tekanan dan bimbang pada diri mereka sendiri, wanita pada umumnya lebih suka mempercayai dan berkongsi cerita dengan orang yang mereka percayai. Selain bersenang-senang, berkongsi cerita dengan saudara terdekat dapat menghilangkan tekanan, sehingga kualiti hidup menjadi lebih baik.

Walaupun wanita hidup lebih lama daripada lelaki, itu tidak bermakna semua lelaki akan hidup lebih pendek daripada wanita. Tidak semua lelaki sering melakukan perkara yang tidak baik untuk kesihatan mereka sendiri, kerana ada juga lelaki yang sangat prihatin dengan keadaan kesihatan mereka.

Selain itu, perkahwinan juga dianggap memberi kesan positif terhadap kesihatan lelaki.

Lelaki yang sudah berkahwin dapat menjalani kehidupan yang panjang kerana ada pasangan yang selalu bersedia untuk menemani, mendorong, dan membahagiakannya.

Supaya anda dan pasangan dapat kekal muda dan menjalani kehidupan yang panjang, sangat penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Ajak pasangan anda bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, jangan merokok, dan lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala setiap beberapa bulan kepada doktor.