Kehidupan yang sihat

Senarai Makanan Berkalori Rendah untuk Diet

Ramai orang takut makan makanan berkalori tinggi kerana boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Sebenarnya, setiap orang memerlukan kalori untuk memenuhi keperluan tenaga mereka. Supaya keperluan tenaga dapat dipenuhi tetapi berat badan dapat dijaga, makan makanan dengan kalori rendah.

Menuduh makanan yang padat kalori sebagai penyebab kenaikan berat badan tentu saja tidak bijak. Sebenarnya, makan banyak tetapi tidak bersenam adalah penyebab kenaikan berat badan yang tidak terkawal.

Untuk mengekalkan berat badan yang ideal atau menurunkan berat badan semasa menjalani diet, anda harus memilih makanan yang rendah kalori tetapi kaya dengan nutrien dan dapat menjaga perut kenyang lebih lama.

Senarai Makanan Kalori Rendah yang baik Dpenggunaan ikon

Bagi anda yang fokus menjaga atau menurunkan berat badan, makanan rendah kalori berikut dapat membantu mencapai matlamat diet anda:

 • Asparagus

  Asparagus yang mempunyai kandungan antioksidan tinggi juga diyakini baik untuk mencegah barah. Sebelum memasak, kupas kulit terlebih dahulu. Anda boleh memakan sayur yang sihat ini dengan merebus, mengukus, atau memprosesnya menjadi sup.

 • Brokoli

  Makanan rendah kalori lain yang bagus untuk diet adalah brokoli. Seratus gram brokoli hanya mengandungi kira-kira 30 kalori. Selain itu, brokoli kaya dengan antioksidan yang dianggap berpotensi untuk mencegah barah, seperti barah payudara dan barah usus besar. Selain baik untuk diet, sayur yang satu ini juga bagus untuk membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.

 • Kobis

  Dalam 100 gram kubis hanya terdapat 25 kalori. Selain itu, makanan rendah kalori ini juga mengandung vitamin A, C, K, folat, serat, kalsium, kalium dan antioksidan yang berperanan melawan barah. Kubis juga mengandungi zat glukosinolat yang berguna untuk membersihkan racun dalam sistem pencernaan.

 • Acuan

  Enak dan mempunyai banyak variasi adalah kelebihan makanan berkalori rendah ini. Hanya ada 15 kalori dalam secawan cendawan. Hampir semua jenis cendawan mengandungi antioksidan yang berguna untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Selain itu, cendawan juga kaya akan kalium, vitamin B, D, protein, serat, kalium, selenium, kalsium, dan tembaga.

 • Bayam

  Dalam 100 gram bayam hanya mengandungi 23 kalori. Makanan rendah kalori ini juga kaya akan zat besi, folat, magnesium, vitamin A, C, dan K. Selain itu, bayam juga mengandungi lutein yang berguna untuk melindungi mata dari degenerasi makula, yang merupakan penyakit mata yang berkaitan dengan usia.

Sekiranya anda ingin mengekalkan berat badan yang ideal, jangan ragu untuk makan makanan rendah kalori. Memang, manusia masih memerlukan kalori untuk menjalankan aktiviti dan menyokong kerja organ tubuh. Selain makan makanan rendah kalori, jangan lupa bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari untuk menyokong kejayaan diet anda.