Kehidupan yang sihat

Ketahui 5 Khasiat Daun Kelor untuk Ibu Menyusu

Bukan hanya wanita hamil, khasiat daun kelor untuk ibu menyusu juga telah lama diketahui di kalangan masyarakat. Pelbagai kandungan nutrisi di dalamnya diketahui dapat meningkatkan penghasilan susu, jadi baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Secara amnya, ibu yang menyusu memerlukan lebih banyak kalori untuk memenuhi pengambilan nutrien setiap hari dan memastikan pengeluaran susu lancar.

Untuk meningkatkan pengambilan nutrien ini, ibu menyusu disarankan untuk makan makanan berkhasiat seimbang, seperti beras perang, daging tanpa lemak, telur, kacang-kacangan, dan buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk daun Moringa.

Daun kelor (Moringa oleifera) diketahui mengandungi pelbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin B6, vitamin C, zat besi, dan magnesium. Bukan hanya itu, daun kelor juga mengandungi asid amino dan antioksidan yang diperlukan oleh ibu menyusu.

Pelbagai Khasiat Daun Kelor untuk Ibu Menyusu

Kerana kandungan nutriennya, kelebihan daun Moringa untuk ibu menyusui juga berbeza-beza, termasuk:

1. Melancarkan pengeluaran susu ibu

Daun kelor telah lama dikenal sebagai makanan penghalus susu ibu. Manfaat daun kelor untuk ibu menyusu berasal dari kandungan sebatian fitolesterol yang dapat merangsang dan melancarkan pengeluaran susu ibu.

Selain memakan daun kelor, Busui juga disarankan untuk menyusukan anak anda lebih kerap atau mengepam susu ibu untuk memudahkan pengeluaran susu.

2. Meningkatkan daya tahan

Semasa menjaga bayi, terutama beberapa minggu pertama setelah kelahiran, Busui sering bangun pada waktu malam atau bangun lewat untuk memberi makan atau menukar lampinnya. Perubahan rutin ini tentunya memerlukan sistem imun yang lebih kuat agar Busui tidak mudah sakit dan letih.

Nah, agar sistem kekebalan tubuh terjaga, Busui dapat memakan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dan antioksidan, seperti daun kelor. Selain meningkatkan imuniti, khasiat daun kelor untuk ibu menyusu juga dapat melindungi tubuh dari terkena radikal bebas.

3. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Semasa menyusu, Busui berisiko kehilangan kepadatan jisim tulang dan mengembangkan osteoporosis. Untuk mengelakkan keadaan ini, Busui boleh mengambil daun kelor yang kaya dengan kandungan kalsium. Daun kelor juga diketahui baik untuk menjaga kesihatan gigi.

4. Membaiki tisu badan yang rosak

Kandungan vitamin C pada daun kelor dipercayai berguna untuk ibu menyusu untuk membantu proses penyembuhan luka akibat air mata di saluran kelahiran atau episiotomi. Selain itu, daun kelor juga dapat mencegah terjadinya keloid, terutama bagi ibu yang menjalani pembedahan caesar.

5. Mencegah anemia

Ibu yang menyusui terdedah kepada anemia kerana kehilangan darah yang berlebihan semasa melahirkan atau kekurangan pengambilan zat besi setiap hari. Keadaan ini dapat dicirikan oleh keletihan, kelemahan, kulit pucat, dan sesak nafas yang mudah.

Makan sayur-sayuran yang kaya dengan zat besi, seperti daun kelor dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan dapat mencegah anemia. Daun kelor juga kaya dengan vitamin C yang dapat memaksimumkan penyerapan zat besi dalam badan.

Walaupun pengambilan daun kelor memberikan banyak manfaat untuk ibu menyusu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya.

Oleh itu, Busui masih disarankan untuk mengimbangkan pengambilan nutrien dengan memakan makanan berkhasiat seimbang, memenuhi keperluan cecair badan, dan mengelakkan minuman berkafein atau bersoda.

Sekiranya Busui mempunyai masalah, seperti pengeluaran susu rendah atau susu ibu tidak lancar, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mengetahui cara atau penyelesaian yang tepat untuk mengatasinya.