Kesihatan

Pengendalian Epilepsi pada Wanita Hamil Penting untuk Tahu

Epilepsi boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk ibu hamil (mengandung).Pengendalian epilepsi pada wanita hamil perlu dilakukan dengan betul untuk mencegah risiko berbahaya, baik untuk wanita hamil sendiri maupun janin yang dikandungnya.

Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat yang dicirikan oleh kejang berulang. Epilepsi pada wanita hamil boleh menyebabkan degupan jantung janin yang lambat, kelahiran pramatang, dan kecederaan pada janin.

Pengendalian Epilepsi saat mengandung

Sebelum kejang muncul, epilepsi dapat dicirikan oleh beberapa gejala awal, seperti sakit kepala, pening, perubahan mood (mood, kekeliruan, dan pengsan.

Pada wanita hamil yang mengalami sawan, doktor akan melakukan pemeriksaan menyeluruh untuk memeriksa keadaan wanita hamil dan janinnya. Doktor juga akan menentukan sama ada kejang disebabkan oleh epilepsi atau sebab lain.

Apabila wanita hamil mengalami epilepsi, beberapa cara akan dilakukan untuk mengawal epilepsi dan mengurangkan kesan buruk epilepsi pada kehamilan yang berterusan, termasuk:

1. Pengambilan ubat-ubatan anti-sawan

Mengambil ubat anti-kejang diperlukan untuk mengawal epilepsi yang dialami oleh wanita hamil. Wanita yang mengalami epilepsi sebelum hamil disarankan untuk terus mengambil ubat anticonvulsant atau anticonvulsant semasa hamil. Mengambil ubat anti-kejang semasa kehamilan berguna untuk mengekalkan tahap darah ubat-ubatan yang dapat mengatasi dan mengawal epilepsi yang dialami wanita hamil.

Doktor akan memberikan rawatan yang paling selamat dengan dos yang paling sesuai untuk wanita hamil.

2. Pengambilan vitamin pranatal yang mengandungi asid folik

Pilihan ubat semasa kehamilan sangat terhad kerana boleh memberi kesan pada janin, termasuk pilihan ubat untuk epilepsi. Beberapa ubat antiseizure dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan tiub saraf. Untuk mengurangkan risiko ini, wanita hamil biasanya akan diberi nasihat dan diberi tambahan vitamin pranatal yang mengandungi asid folik.

Umumnya wanita hamil yang menderita epilepsi memerlukan dos asid folik yang lebih tinggi. Oleh itu, disarankan untuk terus mengikuti saranan dan nasihat doktor.

3. Lakukan pemeriksaan kandungan yang lebih kerap

Wanita hamil dengan epilepsi disyorkan untuk berjumpa doktor lebih kerap untuk mengawal kehamilan mereka. Wanita hamil biasanya juga dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan ultrasound dan darah lebih kerap. Adalah berguna untuk mengetahui tahap ubat dalam darah dan pertumbuhan janin semasa kehamilan.

Bagi wanita yang telah didiagnosis menghidap epilepsi sebelum hamil, disarankan berjumpa pakar sakit puan sebelum merancang kehamilan. Ini berguna agar doktor dapat menentukan perancangan yang tepat untuk program kehamilan yang akan anda lalui.

Epilepsi semasa mengandung memang mempunyai risiko bagi wanita hamil dan janin. Sekiranya wanita hamil menderita epilepsi, beberapa pilihan rawatan yang dijelaskan di atas perlu diketahui. Sentiasa berjumpa doktor agar keadaan wanita hamil dapat dipantau dengan baik iya.