Kesihatan

5 Penyakit Reproduksi Wanita Yang Berisiko Mengandung Kehamilan

Pelbagai jenis penyakit boleh menyerang sistem pembiakan wanita. Sebilangan penyakit ini bahkan berisiko merumitkan kehamilan di kemudian hari. Atas sebab ini, penting bagi wanita untuk mengetahui penyakit yang boleh mengganggu rancangan untuk melahirkan anak.

Beberapa jenis penyakit pembiakan wanita yang boleh merumitkan kehamilan adalah endometriosis, fibroid, dan sindrom ovarium polikistik. Selain itu, jangkitan kelamin (STI) dan radang pelvis juga diketahui boleh mencetuskan masalah kesuburan.

Penyakit yang boleh mengganggu sistem pembiakan wanita

Berikut adalah penjelasan mengenai pelbagai penyakit pembiakan wanita yang menimbulkan risiko merumitkan kehamilan.

1. Endometriosis

Endometriosis berlaku apabila tisu yang seharusnya melapisi dinding rahim benar-benar tumbuh di luar rahim, seperti ovari, tuba fallopi, vagina, dan bahkan boleh sampai ke organ lain di dalam badan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, lama kelamaan ia akan menyebabkan radang, kista, membentuk tisu parut, hingga kemandulan (kemandulan).

Sehingga kini, tidak ada rawatan khusus untuk endometriosis. Rawatan endometriosis umumnya bertujuan untuk mengurangkan gejala yang dialami, memperlambat pertumbuhan tisu yang tidak normal, dan meningkatkan kesuburan. Sekiranya kaedah rawatan ini tidak berkesan, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan.

2. Miom

Myoma adalah pertumbuhan tisu bukan rahim di rahim. Pertumbuhan tisu ini secara amnya tidak mempengaruhi proses kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes fibroid di mana lokasi pertumbuhannya boleh menyebabkan kemandulan atau keguguran.

Sekiranya pertumbuhan fibroid diketahui berisiko merumitkan kehamilan di kemudian hari, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan untuk membuangnya.

3. Sindrom ovari polikistik

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) atau sindrom ovarium polikistik adalah bentuk gangguan hormon pada wanita yang boleh merumitkan kehamilan. Sindrom ini dapat dikenali oleh kitaran haid yang tidak teratur, penampilan jerawat, dan pertumbuhan rambut yang berlebihan.

Sehingga kini, kaedah rawatan yang berkesan untuk merawat sindrom ovari polikistik belum dijumpai. Rawatan yang ada lebih bertujuan untuk mengawal gejala yang timbul akibat sindrom tersebut. Untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan, penghidap PCOS perlu menjalani rawatan biasa, di bawah pengawasan pakar sakit puan.

4. Keradangan pelvis

Penyakit radang pelvis atau penyakit keradangan pelvis (PID) berlaku apabila saluran pembiakan atas, seperti rahim, serviks, ovari, dan tiub fallopio, menjadi radang akibat jangkitan bakteria dari vagina. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, penyakit radang panggul dapat menyebabkan komplikasi serius yang menyulitkan kehamilan, seperti penampilan tisu parut dalam sistem pembiakan.

Jangkitan bakteria ini dapat diubati dengan antibiotik. Pesakit disarankan untuk menyelesaikan tempoh rawatan sepenuhnya, untuk mengurangkan risiko komplikasi lain yang lebih serius.

5. Jangkitan kelamin

Chlamydia dan gonorrhea adalah jangkitan kelamin yang sering dikaitkan dengan kemandulan, terutama pada wanita. Sebabnya, wanita sering tidak mengalami simptom khas ketika mengalami jangkitan ini, jadi sudah terlambat untuk mendapatkan rawatan.

Tanpa rawatan yang betul, klamidia dan gonore boleh merebak dari vagina ke rahim. Dalam keadaan yang lebih teruk, jangkitan ini dapat berkembang menjadi radang panggul dan merumitkan kehamilan.

Untuk mengesan penyakit dan menentukan sama ada seorang wanita masih boleh mempunyai anak atau tidak, diperlukan pemeriksaan oleh doktor, salah satunya adalah ujian kesuburan.

Penyakit organ pembiakan wanita tidak boleh dipandang rendah dan perlu segera diubati. Sekiranya anda mempunyai simptom penyakit ini, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan, terutama untuk mengekalkan fungsi pembiakan sehingga anda dapat hamil pada masa akan datang.