Keluarga

Ibu, inilah cara untuk menjaga kesihatan rambut dan kulit kepala si kecil

Umumnya, kanak-kanak sangat gemar bermain dengan air. Namun, itu tidak bermaksud si kecil anda menyukainya ketika anda mencuci rambut. kamu tahu. Ramai kanak-kanak kecil suka memercikkan air ketika mandi, tetapi mereka tidak dapat menikmati air ketika mencuci kerana beberapa sebab, misalnya, anak kecil anda takut air, mempunyai syampu di mata atau mulutnya ketika mencuci, merasa tidak selesa duduk di bilik mandi , atau hanya merasa cemas. kerana tidak boleh bergerak dengan bebas ketika dicuci.

Rambut dibuat dari sejenis protein yang disebut keratin. Sekiranya anda menganggap bahawa anda dan penjagaan rambut anak anda adalah sama, anda mungkin salah. Jenis rambut bayi anda boleh lurus, kerinting, kerinting, berminyak, kering, nipis, atau tebal. Dan memerlukan perawatan yang berbeza bergantung pada jenis rambut.

Ini adalah peraturan untuk mencuci anak anda

Rambut anak kecil anda mungkin kelihatan sihat dan tidak menimbulkan keluhan, tetapi itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan keadaan rambut anda, bukan? Penjagaan rambut anak kecil anda bermula dengan mencuci rambut. Ibu harus mencuci rambut anak kecil mereka dengan kerap. Sebenarnya, yang perlu anda cuci adalah kulit kepala anda. Bukan hanya untuk merawat rambut si kecil anda, syampu untuk bayi juga berguna untuk mengatasi kerak di kepala bayi atau kepala bayi. penutup buaian.

Biasanya, Ibu selalu mencuci atau mencuci rambut si kecil setiap kali dia mandi. Sebenarnya, mencuci rambut anak kecil anda terlalu kerap boleh menyebabkan kulit kepala menjadi kering. Ini kerana syampu selain menarik kotoran yang melekat pada rambut, ia juga menangkap minyak di kulit kepala. Oleh itu, jika anda mencuci rambut terlalu kerap, ia boleh mengeringkan rambut anda dan menjadikannya lebih mudah rosak.

Berikut adalah beberapa cadangan mengenai mencuci rambut untuk si kecil yang perlu anda ketahui, termasuk:

 • Untuk bayi

  Sekiranya si kecil masih bayi, beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang mencuci adalah menggunakan syampu yang direka khas untuk bayi, tidak menyakitkan pada mata, dan ringan pada kulit kepala bayi yang cenderung lembut. Carilah syampu dengan keseimbangan pH sekitar 4,5 hingga 6, kerana syampu dengan tahap pH lebih tinggi daripada ini akan menjadikan rambut si kecil lebih rentan keriting dan itu merisaukan anda. Rambut yang baru lahir hanya perlu dicuci dengan syampu seminggu sekali, dan bayi yang lebih tua dari itu disarankan untuk mencuci rambut setiap dua hari.

 • Untuk kanak-kanak kecil

  Sekiranya bayi anda masih kanak-kanak, sepertinya anda harus mempunyai strategi untuk mencuci rambutnya. Sebabnya, kanak-kanak pada usia ini agak sukar untuk mencuci rambut. Perkara yang perlu anda ketahui ialah anda tidak perlu mencuci rambut setiap kali mandi, tidak mengapa mencuci rambut seminggu sekali. Sekiranya anak anda boleh bercakap, tanyakan kepadanya mengapa dia tidak suka mencuci syampu? Dan cari jalan penyelesaian untuk mengatasinya. Cuba bawa anak patung atau mainan ke tab mandi, ini dapat membuatnya bahagia dan menikmati semasa anda mencuci rambutnya. Pilih syampu khas untuk kanak-kanak kecil, bayi, atau kanak-kanak. Perkara ini tentunya akan disukai oleh Si Kecil kerana tidak menyakitkan di mata.

 • Untuk kanak-kanak

  Sekiranya bayi anda berumur 8-11 tahun, disarankan agar dia mencuci rambutnya sekali atau dua kali seminggu. Dan untuk kanak-kanak yang berumur 12 tahun atau yang telah memasuki akil baligh, disyorkan untuk mencuci syampu sekurang-kurangnya 1 hingga 2 hari. Dianjurkan untuk tidak menggosok kepala terlalu keras ketika mencuci rambut, kerana ini dapat merengsakan kulit kepala atau merosakkan rambut.

Cara merawat rambut si kecil anda

Secara amnya, beberapa produk penjagaan rambut si kecil termasuk: minyak rambut, syampu khas untuk si kecil anda, dan pelembap rambut atau perapi. Selain menggunakan produk ini, beberapa nutrien yang penting untuk rambut termasuk zat besi dan zink, vitamin A, D, dan E, pro-vitamin B5, protein, biotin, dan omega 3.

Sudah tentu, kesihatan kulit kepala juga perlu dipertimbangkan. Beberapa sumber nutrien semula jadi berikut, sering digunakan untuk membantu kesihatan kulit kepala:

 • Minyak kelapa

  Ia dipercayai dapat membantu mengekalkan kekuatan rambut sambil mengekalkan kelembapan kulit kepala dan rambut.

 • Minyak Argan

  Sumber vitamin E dan antioksidan ini juga dapat membantu mengekalkan kulit kepala yang sihat.

 • Jeruk

  Bahan-bahan yang kaya dengan vitamin C sering terkandung dalam pelbagai produk penjagaan rambut, kerana mereka dapat menyegarkan dan menyuburkan kulit kepala.

Sekiranya si kecil mempunyai rambut nipis, rawat rambutnya dengan menyikatnya dengan lembut. Sekiranya rambut si kecil anda tebal dan keriting, selepas mencuci jangan lupa menggunakan perapi atau minyak bayi pada rambut si kecil. Lakukan ini seminggu sekali, terutamanya jika rambut anda sangat kering. Kemudian, sikat rambut dengan lembut dari akar ke kulit kepala sebelum menggunakan perapi.

Beberapa perkara yang harus anda ketahui yang boleh merosakkan rambut anda atau membuatnya kering adalah pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, bahan kimia seperti klorin di kolam renang, produk dan rawatan rambut (yang menyebabkan keriting, pelurus, atau perubahan warna), dan alat penata (seperti pelurus) dan pengeriting rambut).

Dengan mengetahui cara menjaga kesihatan rambut si kecil, anda tidak perlu bingung memilih syampu dan produk penjagaan rambut yang lain. Namun, jika ibu telah menggunakan kaedah di atas dan juga telah memenuhi pengambilan rambut yang baik tetapi rambut bayi masih bermasalah, segera berjumpa dengan keadaan anak kepada doktor untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.