Keluarga

Cara Mengatasi Alergi Susu Lembu pada Kanak-kanak

Susus Daging lembu adalah minuman yang kaya dengan kalsium dan protein di dalamnya. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan kanak-kanak yang alah kepada susu lembu. Supaya pengambilan nutrien yang diperlukan oleh anak masih dipenuhi, adalah penting untuk: cari jalan untuk menyelesaikannya.

Alergi susu lembu adalah keadaan di mana sistem imun badan berlebihan terhadap kandungan protein dalam susu. Kanak-kanak yang alah pada susu lembu biasanya akan menunjukkan simptom dalam bentuk gatal, muntah, mengi atau mengi, serta gangguan pencernaan.

Sekiranya Si Kecil Alergi terhadap Susu Lembu

Adakah anda fikir anak anda mempunyai alahan susu lembu? Adalah disyorkan untuk segera berjumpa doktor. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan, sama ada ujian darah, najis atau alahan pada kulit. Caranya adalah dengan menyuntik sejumlah kecil protein susu di bawah permukaan kulit anak anda.

Jangan panik jika hasilnya positif. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan, sekiranya anak anda alah kepada susu lembu:

  • Elakkan memberi susu lembu atau makanan yang mengandungi susu lembu.
  • Elakkan produk tenusu dan produk tenusu, jika anak anda masih minum susu ibu. Ini kerana protein susu yang menyebabkan alergi boleh dimasukkan ke dalam susu ibu, dan meminumnya adalah berbahaya.
  • Sekiranya anda memberi susu formula untuk anak kecil anda, ganti susu anak dengan formula berasaskan soya.
  • Sekiranya anak anda alah kepada susu soya, doktor biasanya akan memberi anda formula hypoallergenic. Dalam formula ini, protein dipecah menjadi zarah-zarah kecil sehingga cenderung untuk mencetuskan alergi.

 Dapatkan pemakanan dengan cara ini

Beberapa kajian menunjukkan bahawa anak-anak yang tidak mengonsumsi susu sapi cenderung kekurangan vitamin D. Tetapi anda tidak perlu risau, kerana itu dapat dikendalikan dengan menyediakan makanan yang kaya dengan vitamin D, dan mengandung kalsium dan protein. Makanan yang kaya dengan vitamin D termasuk bayam, brokoli, produk kedelai yang diproses, salmon, tuna, sardin, dan telur.

Di samping itu, anda juga boleh mengajak anak-anak bermain di luar rumah pada waktu pagi, sehingga mereka terdedah kepada cahaya matahari. Apabila terkena sinar ultraviolet B (UVB), tubuh anak anda akan membentuk vitamin D. Namun, perhatikan juga berapa lama dan kapan waktu yang tepat untuk terkena sinar matahari. Hanya 10-15 minit pendedahan cahaya matahari pagi, tiga kali seminggu, cukup untuk membuat anak anda mendapat cukup vitamin D.

Walaupun anak anda didiagnosis alergi susu sapi, jangan putus asa untuk memenuhi nutrisi yang dia perlukan. Cuba lebih kreatif dalam menyediakan makanan alternatif atau pengganti, agar pertumbuhan dan kesihatan anak terjaga. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.