Kesihatan

Adakah Anda Mudah Bersedih atau Tertekan Semasa Musim Hujan? Cuba Lakukan Ini

Semasa musim hujan, ada sebilangan orang yang moodnya berubah menjadi sedih atau tertekan. Sebenarnya, tidak sedikit yang kita hadapi muat naik yang negatif atau mempunyai kesan 'tertekan' di media sosial. Ternyata fenomena sedih semasa musim hujan mempunyai penjelasan saintifik, kamu tahu.

Kajian mendapati bahawa hujan memang boleh mempengaruhi keadaan emosi seseorang. Sekiranya anda merasakan mood anda berubah menjadi lebih teruk ketika hujan, ada beberapa perkara penting yang dapat anda lakukan, sehingga anda dapat terus menjalankan aktiviti biasa.

Sebab orang mudah sedih semasa musim hujan

Kajian mengatakan bahawa perubahan suhu dan cuaca boleh mempengaruhi keadaan psikologi seseorang. Musim hujan boleh membuat orang merasa bosan, letih, mudah marah, malah boleh mencetuskan gangguan mood dikaitkan dengan kemurungan dan sakit kepala.

Sebabnya ialah kekurangan pendedahan cahaya matahari berkait rapat dengan tahap melatonin dan serotonin yang rendah. Kekurangan serotonin yang terhad menjadikan orang lebih mudah sedih dan tertekan semasa musim hujan.

Risiko lain yang terjadi ketika kurang terkena cahaya matahari adalah gangguan pola tidur, kenaikan berat badan, dan peningkatan selera makan, terutama makanan yang mengandung karbohidrat.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa di negara-negara barat, musim panas yang mencapai kemuncaknya pada bulan Jun adalah masa orang-orang yang paling gembira. Sebaliknya, musim sejuk adalah masa di mana orang lebih mudah mengalami kemurungan. Dari segi perubatan, keadaan ini juga dikenali sebagai gangguan afektif bermusim (SAD) atau kemurungan yang berkaitan dengan musim.

Supaya anda tidak sedih semasa musim hujan

Sekiranya hujan membuat anda merasa sedih atau mudah tertekan, jangan terlalu risau. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk kekal ceria di musim hujan:

1. Hidupkan lampu bilik

Apabila hujan, cuba nyalakan lampu bilik. Kajian menunjukkan bahawa cahaya diketahui membantu meningkatkan kadar serotonin, yang dapat meningkatkan mood.

2. Nikmati hujan di luar

Sekiranya hujan tidak disertai petir atau angin kencang, sedikit memaksa keluar dari rumah sebenarnya tidak menjadi masalah untuk anda lakukan. Contohnya, hanya berdiri di teras rumah untuk menikmati persekitaran di sekitarnya. Ini dianggap dapat membantu meningkatkan mood dan mengurangkan kesedihan.

3. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan

Cuba lakukan aktiviti yang menyeronokkan ketika hujan. Contohnya, menonton filem komedi, bermain permainan, atau membaca buku. Ini mungkin dapat membantu anda dalam suasana hati yang baik dan membuat anda kurang tertekan.

4. Cuba terus bersenam walaupun di dalam rumah

Sukan yang dilakukan di dalam rumah boleh menjadi pilihan yang tepat. Bersenam dapat menghasilkan endorfin yang menjadikan mood anda lebih positif, dan meningkatkan keyakinan diri dan daya hidup. Untuk lebih bersemangat, anda boleh melakukan pergerakan yang disertai dengan muzik atau mengikuti panduan pergerakan dari internet.

5. Luangkan masa dengan keluarga atau rakan

Musim hujan berisiko menurunkan mood anda, terutamanya jika anda bersendirian ketika hujan. Untuk mengatasinya, cuba luangkan masa untuk berbual dengan keluarga atau pasangan, atau anda boleh menghubungi rakan melalui telefon atau panggilan video.

Dengan menerapkan beberapa petua yang disebutkan di atas, diharapkan anda tidak lagi mudah merasa sedih atau tertekan semasa musim hujan. Namun, jika anda masih merasa sensitif, sedih, atau tertekan setiap kali hujan, terutamanya jika mengganggu aktiviti harian anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi.