Kesihatan

Diet Buah, Ketahui Faedah dan Risiko

Diet buah sering digunakan sebagai cara menurunkan berat badan. Bukan hanya itu, diet jenis ini juga diketahui dapat mencegah penyakit jantung. Walaupun sihat, diet buah juga boleh menimbulkan risiko jika tidak dilakukan dengan betul.

Buah dikenali sebagai sumber nutrien yang baik untuk tubuh. Buah mengandungi gula semula jadi, antioksidan, serta pelbagai vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh untuk berfungsi dengan baik.

Oleh kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, sebilangan orang menjadikan buah sebagai makanan harian utama mereka. Makanan berasaskan buah ini juga dikenali sebagai diet buah.

Walaupun buah dijadikan menu utama, itu tidak bermaksud bahawa diet ini tidak membenarkan memakan makanan lain. Pemakanan buah masih boleh makan sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian, tetapi hanya dengan sederhana.

Namun, ada juga pemakan buah yang membatasi atau tidak memakan biji-bijian, kacang-kacangan, dan ubi.

Kebaikan Diet Buah untuk Kesihatan Tubuh

Terdapat beberapa faedah diet buah untuk kesihatan tubuh, termasuk:

1. Penghadaman yang sihat

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi serat semula jadi dan mudah dicerna. Serat ini dapat melegakan atau mencegah sembelit, sehingga menjadikan pergerakan usus lebih lancar dan lebih teratur.

Makanan buah yang tinggi serat dan air juga dapat memberi anda kesan kenyang lebih lama, sehingga anda dapat menunda kelaparan dan menjaga berat badan.

2. Menurunkan tekanan darah

Satu kajian menunjukkan bahawa penghidap hipertensi yang makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu rendah lemak, dan membatasi pengambilan lemak mereka, akan mengalami tekanan darah yang lebih stabil.

Penurunan tekanan darah mencapai sekitar 11 mmHg dalam tekanan sistolik dan 6 mmHg pada tekanan diastolik atau hampir menyerupai kesan ubat.

3. Menurunkan risiko penyakit jantung

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Anda boleh memilih pelbagai jenis buah untuk mendapatkan faedah ini, seperti jeruk, lemon, limau, dan anggur.

4. Menurunkan risiko diabetes

Penyelidikan menunjukkan bahawa memakan banyak buah segar, terutama epal, jeruk, dan jambu batu, dapat mengurangi risiko terkena diabetes jenis 2. Pilih buah yang rasanya kurang manis dan elakkan buah kalengan, kerana buah olahan umumnya tinggi gula.

5. Menjaga kesihatan mata

Makanan buah-buahan dan sayur-sayuran juga dapat menjaga kesihatan mata. Di samping itu, diet ini juga dapat mencegah penyakit mata yang sering diderita oleh orang tua, seperti katarak dan degenerasi makula.

Manfaat diet buah ini berasal dari kandungan antioksidan, seperti lutein dan zeaxanthin, serta vitamin C, yang tinggi buahnya.

6. Melawan barah

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan epal, pisang, dan anggur dapat membantu tubuh melawan barah payudara. Di samping itu, diet buah juga dapat mencegah barah mulut, barah tekak, barah perut, barah usus besar, dan barah paru-paru.

Perkara yang perlu diperhatikan ketika menjalani diet buah

Walaupun baik untuk kesihatan, disarankan untuk tidak membatasi pengambilan makanan yang dimakan secara berlebihan. Makanan yang sihat adalah makanan yang menggabungkan pelbagai pengambilan nutrien seimbang, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, daging tanpa lemak untuk protein yang mencukupi, dan karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Makanan buah yang terlalu ketat akan membuat anda kekurangan pelbagai nutrien penting, seperti protein, lemak, kalsium, vitamin B, dan asam lemak omega-3. Ini tentu saja boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti anemia, keletihan, dan penurunan sistem imun.

Di samping itu, diet buah juga dapat meningkatkan berat badan dan berbahaya bagi pesakit diabetes. Ini kerana buah kaya dengan kandungan gula semula jadi, jadi apabila dikonsumsi dalam jumlah besar dapat meningkatkan berat badan dan kadar gula darah.

Petua Sokongan Diet Buah

Agar diet yang anda jalankan lebih memanfaatkan, berikut adalah beberapa petua sihat yang dapat menyokong diet buah:

  • Makan buah segar lebih kerap daripada jus buah bungkus atau buah tin.
  • Gantikan makanan berkalori tinggi dengan buah-buahan dan sayur-sayuran berserat tinggi jika anda ingin menurunkan berat badan.
  • Pilih buah-buahan berwarna terang, seperti anggur, mangga, dan jambu batu, kerana mengandung lycopene dan karotenoid.
  • Hadkan atau hentikan penggunaan minuman beralkohol, makanan yang diproses, dan kafein.
  • Tambahkan biji-bijian, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran ke menu diet buah agar keperluan pemakanan selalu terpenuhi.

Selain memperhatikan jenis dan pola makan, Anda juga perlu berolahraga secara teratur dan berhenti merokok sehingga diet buah yang diikuti dapat memberikan manfaat yang optimal.

Walau bagaimanapun, sebelum memulakan diet, termasuk diet buah, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda. Doktor kemudian akan memberi nasihat mengenai jenis diet yang berkesan dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda.