Kesihatan

Ketahui Kebaikan Susu untuk Sistem Kekebalan Tubuh

Susu mempunyai banyak faedah. Salah satunya adalah menjaga dan meningkatkan sistem ketahanan badan. Sistem kekebalan tubuh adalah pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan. Oleh itu, fungsi imun perlu dijaga agar tubuh terhindar dari pelbagai penyakit.

Sistem kekebalan tubuh adalah kumpulan tisu, sel, organ, dan protein yang tugasnya melindungi tubuh dari antigen, iaitu bakteria, virus, jamur, atau benda asing lain yang berpotensi menjadi kuman bagi tubuh.

Apabila antigen dikesan di dalam badan, sistem kekebalan tubuh akan membentuk antibodi untuk menyerang sumber penyakit untuk mencegahnya menjadi penyakit.

Selepas itu, sistem imun juga akan mengingati setiap sumber penyakit yang dihidapinya. Jadi, jika suatu hari sumber penyakit itu masuk kembali ke dalam tubuh, sistem kekebalan tubuh dapat mengenali dan menyerang antigen dengan cepat.

Peranan Susu dalam Menyokong Sistem Kekebalan Tubuh

Pemakanan yang betul diperlukan agar sistem ketahanan badan berfungsi dengan optimum. Susu adalah salah satu pengambilan yang kandungan nutriennya mempunyai banyak manfaat untuk menyokong kerja sistem ketahanan badan.

Berikut adalah beberapa kandungan nutrien dalam susu yang bermanfaat untuk sistem ketahanan badan:

1. Protein

Susu adalah sumber protein yang sangat baik. Secara amnya, 1 cawan susu mengandungi sekitar 8 gram protein. Protein diperlukan dalam banyak fungsi penting dalam badan. Salah satunya adalah memaksimumkan kerja sistem imun dalam memerangi pelbagai jangkitan.

2. Zink

Zink atau zink adalah salah satu mineral yang terdapat dalam susu. pengambilan zink mencukupi untuk menyokong tindak balas sistem imun badan terhadap antigen. Ini seterusnya dapat mengurangkan risiko jangkitan.

3. Vitamin B12

Susu juga merupakan sumber vitamin B12 yang baik. Vitamin ini memainkan peranan penting dalam pengeluaran sel darah putih, yang merupakan komponen penting dalam fungsi imun badan.

Kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan kekebalan tubuh menjadi lemah, sehingga kuman lebih mudah menyerang dan menyebabkan jangkitan.

4. Vitamin D

Vitamin D juga merupakan salah satu vitamin yang terdapat dalam susu. Vitamin ini diketahui dapat meningkatkan kerja sel imun dalam memerangi penyakit dan mengaktifkan tindak balas imun tubuh ketika antigen masuk. Selain itu, vitamin D juga diketahui mempunyai kesan perlindungan pada sistem pernafasan.

Dengan memenuhi keperluan tubuh akan vitamin ini, anda dapat dilindungi dari pelbagai penyakit, terutama penyakit yang menyerang sistem pernafasan, seperti COVID-19 yang kini bersifat endemik.

5. Vitamin A

Selain vitamin B12 dan vitamin D, susu juga merupakan sumber vitamin A. Vitamin ini dikenal sebagai vitamin anti-radang kerana mempunyai peranan penting dalam mengawal peradangan.

Selain itu, vitamin A juga terlibat dalam penghasilan sel darah putih yang berfungsi untuk melawan antigen dalam badan dan mampu mengekalkan kekuatan kulit untuk menyekat kemasukan antigen.

Itulah senarai kandungan nutrien susu dan faedahnya untuk sistem ketahanan badan. Dapat disimpulkan bahawa susu boleh menjadi sumber nutrien yang baik untuk meningkatkan kerja sistem ketahanan badan. Oleh itu, selagi anda tidak mempunyai alahan susu atau mengalami intoleransi laktosa, minum susu secara berkala setiap hari.

Selain meminum susu, ada beberapa tabiat hidup sihat yang juga penting dilakukan untuk menyokong kerja sistem ketahanan badan, iaitu makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, cukup rehat, minum air secukupnya, dan menguruskan tekanan dengan baik .

Sekiranya anda menerapkan tabiat ini sebagai gaya hidup, risiko anda untuk pelbagai penyakit akan menjadi lebih kecil. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu yang memerlukan pengaturan pemakanan khas, baik dari makanan dan susu, jangan ragu untuk berjumpa doktor.