Kehidupan yang sihat

Wanita Hamil Mengalami Sakit Pagi Pada Waktu Malam? Inilah jalan penyelesaiannya

Istilah "sakit pagi"Bermaksud mual yang muncul pada waktu pagi. Tetapi sebenarnya, sakit pagi juga boleh berlaku pada waktu malam, kamu tahu. Supaya tidur wanita hamil tidak terganggu, ketahui cara mengatasi sakit pagi pada waktu petang.

Penampilan sakit pagi dicetuskan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Biasanya, keadaan ini akan mereda setelah wanita hamil melewati trimester pertama kehamilan.

Aduan sakit pagi pada waktu pagi dan petang sering membuat wanita hamil jadi malas untuk makan. Sementara itu, jika ia berlaku pada waktu malam, sakit pagi boleh membuatkan ibu hamil tidak dapat tidur lena. Sebenarnya, kurang tidur dan kurang rehat boleh membahayakan wanita hamil.

Cara mengatasi Sakit Pagi pada waktu petang

Semasa mengalami loya dan muntah pada waktu malam, wanita hamil boleh mencuba cara berikut untuk melegakannya:

1. Minum teh halia

Selain membuat badan terasa lebih panas, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa minum teh halia sebelum tidur dapat mengatasi rasa mual pada waktu malam, kamu tahu.

Tetapi ingat, jika wanita hamil mempunyai masalah kesihatan atau lebih sensitif terhadap aroma tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan kaedah ini.

2. Sediakan makanan ringan di tepi katil

Sekiranya wanita hamil tiba-tiba bangun pada waktu malam kerana loya, cubalah makan sedikit makanan ringan. Kaedah ini dapat melegakan loya yang dirasakan oleh wanita hamil. Agar anda tidak perlu bersusah payah keluar dari tempat tidur dan meninggalkan bilik, selalu sediakan makanan ringan, seperti biskut atau kacang, di atas meja tempat tidur wanita hamil.

3. Elakkan makan makanan berlemak pada waktu malam

Hadkan pengambilan makanan berlemak pada waktu malam, wanita hamil. Sekiranya anda boleh, hindari sama sekali. Makanan jenis ini akan memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan dan boleh mencetuskan loya. Sebaliknya, wanita hamil boleh makan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti roti, kentang, biji-bijian, atau sayur-sayuran.

Di samping itu, cubalah untuk tidak tidur atau berbaring sebaik sahaja makan. Oleh itu, tetapkan waktu makan malam agar tidak terlalu dekat dengan waktu tidur, ibu hamil.

4. Cuba bersikap tenang

Apabila anda mula merasa mual pada waktu malam, tarik nafas dalam-dalam, kemudian hembuskan perlahan-lahan. Lakukan ini beberapa kali sehingga wanita hamil berasa tenang dan loya reda.

Wanita hamil juga dapat menyedut aromaterapi dengan bau segar, seperti lemon atau pudina. Sekiranya bilik tidur terasa sesak, cubalah dapatkan udara segar dengan membuka tingkap bilik tidur sebentar.

sekarang, wanita hamil boleh mencuba beberapa cara di atas untuk mengatasi sakit pagis pada waktu petang. Namun, jika aduan bertambah buruk, terutamanya jika wanita hamil terus muntah dan tidak dapat makan atau minum, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.