Kehidupan yang sihat

Perlukan Berkelah Jangan Tertunda. Meninggalkan sekarang!

Tanda bahawa andamemerlukan berkelah adakah anda merasa tertekan dan tertekan dengan kerja yang berterusan dan tanpa henti. Sekiranya anda sudah berada di tahap ini, mungkin ada baiknya mengambilnya dengan segera cuti dan percutian, agar kesihatan mental dan fizikal anda terjaga.

Bercuti kadang-kadang adalah sesuatu yang diketepikan. Tidak jarang seseorang berusaha untuk terus bekerja, walaupun badannya tidak cergas. Kadang kala, mereka akan bekerja lewat hingga lewat atau membawa pulang kerja untuk diselesaikan tepat pada waktunya.

Sebenarnya, kebiasaan seperti ini sebenarnya bukanlah perkara yang baik untuk dilakukan. Sebabnya, terlalu keras pada diri sendiri juga tidak bagus. Anda masih perlu meluangkan masa untuk berehat dan bercuti. sehingga akal menjadi lebih segar, agar tenaga anda dapat diisi semula dan bersedia untuk kembali menunaikan tanggungjawab di pejabat selepas itu.

Adakah anda masih merasakan keperluan untuk bercuti? Jangan terlalu yakin dulu. Cuba periksa tanda-tanda yang menunjukkan bahawa anda mempunyai terbakar dengan bekerja dan memerlukan sedikit masa untuk berehat dari rutin kerja.

Tanda-tanda ini bermula dari marah atau sukar mengawal emosi, sering merasa tertekan, selalu memikirkan pekerjaan sebelum tidur, keletihan, membawa kerja pejabat ke mana sahaja, hingga lupa kapan terakhir kali anda bercuti.

Berkelah Tidak Perlu, Inilah Kelebihannya

Segera berehat dan tentukan destinasi percutian anda apabila anda mengalami perkara-perkara yang dinyatakan di atas. Dengan cara itu, anda akan mendapat faedah percutian berikut:

1. Menjaga kesihatan mental

Sekiranya tidak dikawal, tekanan dan tekanan hidup yang terkumpul dapat meningkatkan risiko anda untuk gangguan mental, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, bergantung pada minuman beralkohol atau rokok.

Berkelah dan percutian adalah aktiviti yang bermanfaat untuk kesihatan mental dan dapat mengelakkan masalah ini berulang. Sebabnya, dengan bercuti, tekanan dan tekanan kerja yang menghantui fikiran anda dapat dialihkan. Ini kerana otak juga memerlukan rehat seperti badan anda.

2. Membuat pemikiran kembali segar

Semasa bercuti, anda akan melihat dan melakukan perkara atau perkara baru di luar kebiasaan. Ini berguna kerana dapat menyegarkan minda, sehingga tekanan anda dapat dikurangkan dan anda tidak lagi merasa terbakar.

Selepas bercuti, idea baru yang lebih baru dapat muncul. Anda juga mungkin lebih bersedia untuk berjuang dengan pekerjaan, dan lebih produktif di tempat kerja, dan fokus untuk menyelesaikan tugas.

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Bukan hanya memberi kesan yang baik pada kesihatan mental, percutian yang dilakukan secara optimum juga mempengaruhi kesihatan fizikal anda, termasuk dari segi pengurangan risiko penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, bagi penghidap penyakit jantung, disarankan agar berjumpa doktor sebelum melakukan perjalanan, terutamanya jika anda menggunakan mod pengangkutan pesawat. Kemudian, jangan lupa untuk selalu membawa bekalan perubatan yang diperlukan, okey?

4. Meningkatkan semangat hidup

Bukan hanya baik untuk kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung, percutian atau berkelah juga diharapkan dapat meningkatkan semangat hidup. Dengan bercuti, tekanan akan berkurang dan meningkatkan semangat dan motivasi anda dalam mencapai tujuan hidup.

Lupakan Kerja Pejabat dan Ingatlah Ini Semasa Bercuti

Semasa bercuti, jangan lupa untuk kekal sihat, okey? Jangan biarkan setelah pulang bercuti, malah anda jatuh sakit. Ini tentu bukan perkara yang diingini kerana sakit setelah bercuti mungkin menyebabkan kesan yang anda alami semasa bercuti hilang begitu sahaja.

Untuk memastikan percutian anda menyenangkan, anda juga harus memperhatikan perkara-perkara berikut semasa bercuti:

Membmenunggu ubat yang mungkin dalammemerlukan

Anda perlu membawa ubat, seperti ubat sejuk, ubat ulser, ubat untuk mencegah dan merawat penyakit bergerak, ubat demam, ubat cirit-birit, atau ubat-ubatan tertentu yang biasanya anda ambil. Jangan lupa membawa kit pertolongan cemas sebagai pertolongan cemas apabila anda cedera.

Sekiranya anda selalu mengambil makanan tambahan tertentu, anda juga boleh mengambilnya semasa bercuti.

Notis makanan yang dimakan

Makan makanan biasa di tempat percutian yang anda lawati memang menjadi kewajipan. Namun, anda dinasihatkan untuk terus makan makanan sihat semasa bercuti, ya.

Untuk berada di tempat yang selamat, anda harus mencuba hidangan ini melalui perkhidmatan penghantaran. Ini dapat mengurangkan risiko anda dijangkiti COVID-19. Selain itu, ingatlah untuk selalu membawa air mineral ke mana sahaja anda pergi dan minum air secukupnya agar anda tidak mengalami dehidrasi.

Sediakan kasut yang selesa untuk terpakai

Sekiranya semasa bercuti anda harus berjalan lama, disarankan untuk membawa kasut yang selesa. Kriteria untuk kasut yang harus digunakan adalah kasut yang mempunyai alas kaki dan dapat menyokong kaki dengan selesa.

Sebaliknya, penggunaan kasut seperti sandal jepit harus dielakkan. Sebabnya, kasut jenis ini tidak digalakkan untuk digunakan dalam jangka masa panjang kerana diklasifikasikan sebagai kurang mampu menyokong bentuk dan pergerakan tapak kaki dengan betul.

Basuh tangan dengan kerap

Kuman ada di mana-mana dan mempunyai kemungkinan membawa penyakit ke dalam badan. Anda dinasihatkan untuk mencuci tangan atau selalu menyimpan tanganpembersih di dalam beg.

Percutian perlu dilakukan. Namun, di tengah-tengah wabak COVID-19, anda juga mesti memberi perhatian kepada keselamatan semasa bercuti. Sekiranya anda ingin melancong atau melancong, anda harus mengelakkan destinasi pelancongan dengan jumlah kes COVID-19 atau zon merah yang tinggi.

Selain itu, ingatlah untuk selalu membuat protokol kesihatan, iaitu dengan mencuci tangan, memakai topeng, menghindari orang ramai, dan menjaga jarak minimum 1 meter dari orang lain.

Untuk menjaga keselamatan semasa berkelah, anda juga boleh memilih penginapan. Pastikan juga bahawa anda telah menerima vaksin COVID-19 sebelum pergi bercuti.

Agar percutian anda dapat dinikmati dengan baik, tinggalkan komputer riba dan semua perkara yang berkaitan dengan kerja anda di pejabat atau di rumah. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk menyelaraskannya dengan atasan anda. Kemudian, perhatikan juga kesihatan anda semasa bercuti agar faedah percutian tetap diperoleh.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai petua dan syarat untuk melancong atau bercuti, terutama ketika berlaku wabak COVID-19, anda juga boleh berjumpa doktor.