Kesihatan

Ketahui Perkara Yang Berkaitan dengan Pembedahan Pediatrik

Pembedahan pediatrik adalah kumpulan prosedur pembedahan yang dilakukan untuk merawat pelbagai penyakit pada kanak-kanak, mulai dari kelainan organ dalaman hingga tumor. Terdapat banyak perbezaan antara prosedur pembedahan pada kanak-kanak dan orang dewasa. Oleh itu, doktor yang mengendalikan prosedur pembedahan pediatrik berbeza dengan pakar bedah umum.

Pembedahan pediatrik dikembangkan pada pertengahan abad ke-20, lebih tepatnya sekitar tahun 1950-an, di mana masih banyak ancaman kematian kepada bayi yang disebabkan oleh penyakit tertentu, tetapi rawatan dan rawatan belum tersedia. Pembedahan pediatrik hanya tertumpu pada pelaksanaan prosedur untuk menangani penyakit pada anak-anak. Doktor yang pakar dalam pembedahan pediatrik dipanggil pakar bedah pediatrik (Sp. BA).

Petunjuk untuk Pembedahan Pediatrik

Pembedahan pediatrik secara amnya dilakukan untuk merawat keadaan:

 • Penyakit jantung kongenital.Keabnormalan dalam struktur jantung sejak lahir yang mengganggu fungsi jantung, dan menyebabkan gejala seperti keletihan yang mudah, degupan jantung yang tidak teratur, dan sakit dada.
 • Patenductus arteriosus (PDA). PDA adalah keadaan di mana ductus arteriosus masih terbuka walaupun bayi telah dilahirkan. Ductus arteriosus adalah saluran darah yang diperlukan oleh bayi sebagai sistem pernafasan semasa dalam kandungan. Saluran darah ini biasanya ditutup semasa bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, sekiranya ductus arteriosus Sekiranya bayi masih terbuka semasa bayi dilahirkan, ia akan menyebabkan keluhan berupa sesak nafas, degupan jantung yang cepat, dan mudah letih.
 • Atresia usus.Atresia usus adalah kecacatan kongenital di mana beberapa bahagian usus menyempit atau terputus. Keadaan ini menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan bayi.
 • Atresia esofagus.Kecacatan kelahiran di mana esofagus tidak berkembang sebagaimana mestinya. Ini menyebabkan bayi mengalami kesukaran menelan dan sesak nafas.
 • Tracheoesophagealfistula. Keabnormalan pertumbuhan pada esofagus (esofagus) dan trakea. Esofagus dan trakea adalah dua tiub yang berasingan. Esofagus adalah tiub (saluran) untuk menyalurkan makanan yang dimakan dari mulut ke perut, sementara trakea adalah jalan masuk ke udara untuk memasuki paru-paru. Apabila seorang kanak-kanak menderita keadaan ini, esofagus terputus dan menyambung ke trakea. Sambungan esofagus ke trakea tentunya boleh mengganggu fungsi paru-paru dan perut.
 • Hernia diafragma.Kecacatan kelahiran di mana terdapat celah diafragma sehingga organ di rongga perut, seperti usus, melekat keluar melalui diafragma dan masuk ke rongga dada. Keadaan ini menyebabkan sesak nafas dan degupan jantung yang cepat.
 • Omphalocele.Gangguan di mana usus atau organ tubuh lain keluar melalui lubang atau celah di pusar. Keadaan ini boleh menyebabkan organ yang keluar dari pusar tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi, sehingga fungsinya terganggu.
 • Tumor Wilms.Tumor Wilms adalah tumor yang menyerang buah pinggang. Keadaan ini menyebabkan simptom seperti demam, sembelit, dan sakit di bahagian perut.
 • Neuroblastoma.Kanser yang berkembang dari sel saraf yang belum matang. Gejala termasuk demam, penurunan berat badan, dan kehilangan selera makan.
 • Stenosis pilorik. Stenosis pilorik adalah gangguan di mana otot pilorik meningkat dalam ukuran dan ketebalan. Otot pilorus adalah otot yang berfungsi menahan makanan yang masuk, sehingga perut siap untuk proses pencernaan berikutnya. Keabnormalan pada otot pilorus boleh menyebabkan halangan dalam proses pencernaan makanan di dalam perut.
 • Intussusception. Bahagian usus yang dilipat dan disusupi ke bahagian usus yang lain. Ini mengganggu pengedaran makanan dan cecair, bekalan darah, malah boleh menyebabkan pembengkakan dan kesakitan.
 • Volvulus Midgut.Gangguan di mana usus dipintal atau diikat kerana kesalahan berpusing semasa janin berkembang di rahim. Keadaan ini boleh menyebabkan simptom dalam bentuk muntah dan sakit di bahagian perut.

Amaran

Setiap prosedur pembedahan pada kanak-kanak mempunyai ketentuan yang berbeza. Rujuk doktor sebelum prosedur dijalankan.

Prosedur pembedahan umumnya menggunakan anestesia. Selain itu, beberapa prosedur juga menggunakan antibiotik untuk mengelakkan jangkitan. Sekiranya anda mempunyai sejarah alergi terhadap anestetik atau antibiotik, berjumpa dengan doktor anda supaya pengurusannya dapat disesuaikan.

Semasa menggunakan ubat bius, doktor akan menasihati pesakit agar tidak menggunakan ubat yang mengandungi aspirin. Juga, beritahu doktor anda jika anda mengambil makanan tambahan atau produk herba, seperti:

 • Ginseng
 • Bawang putih
 • Ginkgo biloba

Begitu juga, ubat penipisan darah dapat meningkatkan risiko pendarahan. Biasanya doktor akan meminta pesakit berhenti menggunakan ubat tersebut, sekurang-kurangnya 1 minggu sebelum pembedahan. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat penipisan darah, seperti:

 • Apixaban
 • Aspirin
 • warfarin
 • Heparin
 • Rivaroxaban
 • Dabigatran

Persediaan Pembedahan Pediatrik

Pada mulanya, doktor akan memulakan dengan menjalankan sesi soal jawab. Ibu bapa pesakit atau pesakit itu sendiri akan diminta untuk menjelaskan keluhan, sejarah penyakit yang dihidapinya, dan ubat-ubatan yang sedang diambilnya. Beberapa prosedur juga mempunyai syarat atau memerlukan tindakan khusus, seperti ujian air kencing pada pembedahan tumor Wilms.

Setiap teknik pembedahan pediatrik mempunyai persiapan yang berbeza. Tetapi secara amnya, doktor akan melakukan pemeriksaan terlebih dahulu. Pemeriksaan dilakukan untuk mengetahui penyakit lain yang mungkin dihidapi atau alahan yang ada.

Pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor boleh dilakukan dalam bentuk kaedah pencitraan seperti MRI dan CT scan, atau dalam bentuk ujian darah. Hasil pemeriksaan akan digunakan untuk menyokong kelancaran prosedur. Kerana secara amnya pembedahan pediatrik menggunakan anestesia umum, Doktor akan meminta pesakit berpuasa selama 6 jam sebelum anestesia diberikan dan prosedurnya dimulakan.

Prosedur Pembedahan Pediatrik

Pada peringkat awal, pesakit akan dibawa ke bilik operasi. Doktor akan mengenakan pakaian khas yang telah disediakan untuk pesakit. Seterusnya, pesakit akan ditempatkan di tempat pembedahan, baik dalam keadaan duduk, terlentang, atau rawan, bergantung pada prosedur pembedahan yang akan dilakukan.

Kemudian doktor akan memberikan anestesia, boleh berupa anestesia tempatan, serantau, atau umum (total anesthesia), sehingga pesakit tidak merasa sakit akibat sayatan semasa prosedur. Apabila pesakit mula tidak sedarkan diri, doktor akan memasukkan saluran pernafasan melalui mulut pesakit. Sebelum proses pembedahan dijalankan, kawasan kulit yang akan dikendalikan dibersihkan terlebih dahulu dengan cecair antiseptik khas. Ini dilakukan supaya pesakit dilindungi dari jangkitan.

Setelah kawasan kulit yang akan dikendalikan dibersihkan, prosedur dilanjutkan dengan membuat sayatan. Bilangan dan ukuran sayatan dan lokasinya berbeza, bergantung pada keadaan yang dirawat. Sebagai contoh, dalam prosedur rawatan hernia, sayatan yang dibuat hanya 1-2 cm.

Terdapat juga beberapa prosedur yang menggunakan alat dalam pelaksanaannya. Seperti dalam pembedahan yang dilakukan untuk merawat hernia, laparoskop digunakan untuk membantu doktor melihat keadaan organ sambil mempermudah proses operasi.

Selepas Pembedahan Pediatrik

Secara amnya, setelah dilakukan prosedur pembedahan pada anak, doktor akan mengesyorkan agar pesakit tinggal di hospital selama beberapa hari sehingga keadaannya pulih dan ada kemungkinan untuk pulang. Ini bertujuan untuk memudahkan doktor menjalankan pengawasan pasca operasi.

Dalam beberapa prosedur, tiub pernafasan masih melekat pada pesakit. Selang akan dikeluarkan apabila keadaan pesakit telah pulih dan dapat melakukan aktiviti normal.

Kesan sampingan prosedur boleh berlaku pada mana-mana pesakit. Prosedur yang berbeza, kesan sampingan yang berbeza yang boleh berlaku. Dalam beberapa kes, sayatan pembedahan akan menyebabkan rasa sakit, kemerahan, atau bengkak. Ini agak normal dan boleh berlangsung selama beberapa hari selepas pembedahan. Sekiranya kesakitan di tapak sayatan menyusahkan, doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit.

Ibu bapa pesakit juga dapat melakukan rawatan diri untuk luka sayatan, agar luka tidak terinfeksi dan pulih lebih cepat. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

 • Elakkan memaparkan sayatan ke air, sekurang-kurangnya 24 jam selepas pembedahan. Namun, akan lebih baik jika berkonsultasi dengan doktor.
 • Bersihkan kulit di sekitar sayatan dengan kain lembut dan steril.
 • Elakkan membersihkan kulit di sekitar sayatan dengan sabun antibakteria, alkohol, yodium, atau peroksida. Penggunaan bahan-bahan ini dapat melambatkan tempoh pemulihan sayatan.
 • Elakkan aktiviti atau pergerakan yang boleh menarik atau menekan kulit di sekitar sayatan.

Pesakit dibenarkan pulang ketika keadaan mereka cukup baik. Panjang prosedur dan pemulihan akan berbeza-beza, bergantung pada tindakan yang diambil dan keadaan yang dirawat.

Risiko Pembedahan Pediatrik

Risiko untuk setiap prosedur adalah berbeza. Namun, kerana prosedur pembedahan pediatrik umumnya memerlukan sayatan, ada beberapa risiko yang dapat terjadi, yaitu:

 • Kawasan sayatan menyakitkan
 • Sayatan dan kulit di sekitarnya bengkak
 • Warna kulit kemerahan di kawasan sekitar sayatan

Di samping itu, banyak prosedur pembedahan pediatrik juga menggunakan anestesia. Penggunaan anestesia boleh menyebabkan aduan dalam bentuk:

 • Mual
 • mulut kering
 • Sakit tekak
 • Mengantuk
 • Serak
 • Gag

Dalam beberapa prosedur, antibiotik diberikan kepada pesakit untuk meminimumkan terjadinya jangkitan. Walau bagaimanapun, antibiotik itu sendiri boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti:

 • Cirit-birit
 • Gag
 • Sakit perut