Kesihatan

4 Kaedah Perubatan Alternatif yang Selamat Semasa Mengandung

Tidak digalakkan melakukan ubat alternatif semasa mengandung, kerana risiko mengganggu kesihatan janin. Walau bagaimanapun, tidak semua ubat alternatif tidak baik untuk wanita hamil (wanita hamil). Terdapat beberapa rawatan yang sebenarnya selamat dilakukan semasa kehamilan, kamu tahu!

Beberapa rawatan alternatif dipercayai selamat semasa kehamilan, tetapi wanita hamil masih disarankan untuk berjumpa doktor sebelum mula mencubanya.

Beberapa Ubat Alternatif Semasa Kehamilan

Berikut adalah beberapa rawatan alternatif yang selamat dan boleh dilakukan oleh ibu hamil:

1. Aromaterapi

Pada trimester awal kehamilan, wanita hamil secara amnya merasa mual dan muntah dengan lebih mudah. Keadaan ini dikenali sebagai sakit pagi. Sekarang, Untuk mengurangkan keadaan ini, wanita hamil dapat menyedut aroma minyak aromaterapi.

Selain melegakan sakit pagiMenghirup minyak aromaterapi semasa mengandung juga dapat membantu ibu hamil tidur lebih nyenyak, merasa lebih santai, dan bertenaga.

Selain disedut secara langsung, minyak aromaterapi juga dapat ditambahkan ke air suam untuk mandi. Tetapi perlu diingat, tidak semua ramuan minyak aromaterapi baik untuk wanita hamil. Tanya doktor anda terlebih dahulu mengenai jenis minyak aromaterapi yang selamat digunakan semasa mengandung.

2. Urut

Menurut satu kajian, terdapat sejumlah manfaat yang dapat diperoleh ketika melakukan urutan semasa hamil, termasuk:

 • Menjadikan mood lebih baik.
 • Mengurangkan tekanan, kemurungan dan kegelisahan.
 • Mengurangkan ketidakselesaan semasa kehamilan, seperti sakit otot di kaki atau lengan, sakit belakang, atau sakit kepala.
 • Melancarkan peredaran darah.
 • Menjadikan tidur lebih nyenyak.
 • Membantu memudahkan proses kelahiran.

Walaupun begitu, urut semasa mengandung mesti dilakukan dengan teliti. Wanita hamil disarankan untuk tidak mengurut kawasan perut pada trimester pertama kehamilan. Wanita hamil boleh mengurut bahu, lengan, atau kaki dengan tekanan lembut, untuk menjadikan badan lebih rileks.

3. Rfleksologi

Walaupun tidak ada bukti perubatan, refleksologi diyakini dapat mengatasi sakit kepala ringan semasa hamil. Wanita hamil boleh melakukan urutan sendiri pada jari kaki, untuk mengurangkan keluhan ini.

4. Akupunktur

Kaedah ini boleh digunakan sebagai rawatan alternatif untuk merawat beberapa keadaan semasa kehamilan, seperti:

 • Kemurungan
 • Mual
 • Sakit belakang
 • Sakit pelvis
 • Sakit kepala

Untuk mengelakkan risiko kepada janin, disarankan untuk melakukan akupunktur ketika usia kehamilan melebihi 12 minggu.

Perkara penting yang perlu diingat oleh wanita hamil adalah bahawa ubat alternatif tidak dapat menggantikan rawatan perubatan yang disyorkan oleh doktor. Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan kesihatan tertentu, teruskan menjalani rawatan dan berjumpa doktor dengan kerap.

Sekiranya wanita hamil ingin melakukan ubat alternatif, pilihlah pengamal yang cekap dan mempunyai izin latihan rasmi. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu.