Kesihatan

Serak Kerana Fungsi Kerongkong Terganggu

Serak suara sering mengganggu dan menghalang aktiviti harian. Menyedari pelbagai sebab suara serak, dapat membantu anda mencegah dan merawat pelbagai masalah yang berkaitan dengan suara serak.

Pada dasarnya bunyi dihasilkan oleh getaran kedua pita suara di tekak, tepat di laring. Sekiranya fungsi tekak terganggu, suara yang keluar dari mulut boleh menjadi serak. Sebelum aktiviti anda terganggu, anda harus mengetahui punca suara serak dan cara mengatasinya.

Pelbagai Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Serak

Suara yang dihasilkan oleh setiap orang berbeza, bergantung pada bentuk dan ukuran pita suara, tekak, hidung, dan mulut. Umumnya suara menjadi serak kerana fungsi tekak dan organnya terganggu. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan suara serak, termasuk:

  • Terlalu bising

    Berteriak, menjerit, bersorak, menangis, bercakap dengan kuat atau cepat, bernyanyi dengan kuat, dan bercakap terlalu lama boleh menyebabkan suara menjadi serak untuk sementara waktu. Suara serak ini dapat ditenangkan dengan berehat, mengurangkan penggunaan suara dan minum banyak air. Tetapi kadang-kadang, suara serak penyanyi, guru, awamc pembesar suara, atau mereka yang kerjanya bergantung pada suara, sukar disembuhkan sehingga terapi suara diperlukan untuk mengatasi ini.

  • Sakit tekak

    Sakit tekak kadang-kadang disertai oleh suara serak. Sakit tekak sangat kerap berlaku pada kanak-kanak berumur 5-15 tahun. Walau bagaimanapun, orang dewasa dari semua peringkat usia juga dapat mengalaminya. Sakit tekak boleh disebarkan dari satu orang ke orang lain dan mengganggu fungsi kerongkong. Untuk merawat keadaan ini, doktor boleh memberikan antibiotik dan sakit tenggorokan. Selain itu, orang yang mengalami radang tekak juga disarankan untuk minum banyak air dan berkumur dengan air masin.

  • Laringitis

    Laringitis adalah salah satu penyebab serak. Laringitis boleh menyebabkan pita suara membengkak kerana alergi, jangkitan pernafasan, atau selesema. Rawatan untuk laringitis berbeza-beza, bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya keadaan ini berlaku kerana jangkitan pernafasan atas atau selesema, anda hanya perlu berehat secukupnya, minum banyak air dan minum ubat penahan sakit di kaunter. Walau bagaimanapun, jika laringitis disebabkan oleh alahan, ubat anti-alergi atau antihistamin diperlukan.

Untuk mengelakkan suara serak, selalu berusaha menjaga kesihatan umum dan fungsi tekak. Anda boleh melakukan beberapa cara untuk menjaga tekak yang sihat, misalnya dengan minum lebih banyak air, mengurangkan alkohol dan kafein, tidak merokok, dan makan makanan berkhasiat. Lawati doktor jika aduan terasa lebih mengganggu, untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found