Kehidupan yang sihat

7 Kebaikan Air Soda untuk Kesihatan

Mungkin anda sudah biasa dengan nama minuman yang satu ini, iaitu air berkilau. Tidak hanya segar dan enak, manfaat air berkilau juga beragam untuk kesihatan, mulai dari meningkatkan pencernaan hingga menjaga kesehatan tulang.

Air soda atau air berkarbonat adalah air yang terbentuk dari proses karbonasi, sehingga di dalamnya terdapat gelembung gas karbon dioksida. Proses karbonasi boleh berlaku secara semula jadi di mata air atau secara buatan dengan menambahkan gas karbon dioksida ke dalam air.

Secara amnya soda juga mengandungi natrium, magnesium, kalium, atau kalsium. Pelbagai mineral ini dipercayai menjadikan air berkilau mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Kebaikan Air Soda untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan air berkilau yang perlu anda ketahui:

1. Melancarkan pencernaan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan air berkilau dapat membantu dan mencegah seseorang mengalami sembelit. Ini kerana adanya magnesium yang bermanfaat untuk pencernaan, jadi ini akan memudahkan anda membuang air besar.

2. Mencegah penyahhidratan

Untuk mengelakkan dehidrasi, anda perlu mendapat pengambilan cecair badan yang mencukupi, iaitu dengan minum air secukupnya. Namun, jika anda bosan minum air, anda boleh mengambil minuman lain, seperti air berkilau, jus buah segar, teh, atau air yang dimasukkan.

Air soda dan air biasa dapat memenuhi keperluan cairan tubuh anda, jadi baik untuk mengatasi dan mencegah dehidrasi.

3. Memberi rasa kenyang dan mengekalkan berat badan

Manfaat ketiga air berkilau adalah untuk memberikan rasa kenyang dan menjaga berat badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa minum air atau air berkilau sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan dapat menjadikan tubuh anda kenyang lebih cepat, jadi anda dapat mengurangkan porsi makanan dan tidak makan berlebihan.

Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk mengawal selera makan anda dan berat badan anda dapat dijaga dengan lebih mudah. Namun, untuk faedah ini, pilih air berkilau yang tidak mengandungi banyak gula.

4. Membantu mengatasi gangguan menelan

Air soda kaya dengan gas karbon dioksida yang baik untuk meningkatkan kemampuan menelan di tekak, terutama pada orang tua dan orang yang mengalami disfagia.

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan air berkarbonat, iaitu air berkilau, dapat membantu membersihkan kerongkong dan merangsang kemampuan menelan badan, yang dapat membantu orang yang mengalami kesukaran menelan untuk makan dan minum dengan lebih lancar.

Walau bagaimanapun, gangguan menelan disfagia belum terbukti dapat diatasi dengan air soda. Oleh itu, jika anda mengalami gangguan menelan ini, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

5. Menjaga kebersihan dan kesihatan kulit

Satu kajian mengatakan bahawa kandungan gas karbon dioksida, mineral, dan air dalam air soda berguna untuk meningkatkan aliran darah ke kulit dan membersihkan kulit dari debu dan kuman.

Oleh itu, anda boleh mencuba menggunakan air berkilau untuk mandi dan mencuci muka, agar kulit anda bersih dan sihat. Namun, untuk lebih selamat, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu jika anda mempunyai atau menderita penyakit kulit tertentu, ya.

6. Mengubati keracunan jengkol

Manfaat air soda seterusnya adalah merawat keracunan jengkol. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan air soda dapat menyembuhkan kerosakan ginjal akut yang disebabkan oleh keracunan jengkol.

Ini kerana air berkilau dapat meningkatkan keasidan (pH) dalam darah, sehingga kadar pH ginjal yang terlalu berasid dapat kembali seimbang.

7. Menjaga kesihatan tulang

Air soda yang mengandungi kalsium dan magnesium berkhasiat untuk menjaga kesihatan tulang. Menurut satu kajian, air berkarbonat yang mengandungi dua mineral ini dikatakan dapat membantu menjadikan tulang lebih kuat.

Walaupun begitu, pengambilan kalsium dari air berkilau saja tidak mencukupi, kerana keperluan kalsium yang disarankan untuk tulang yang sihat adalah 1,200 mg sehari.

Untuk mengekalkan kekuatan tulang, anda perlu mengambil sumber kalsium dan vitamin D, seperti susu, keju, yogurt, tauhu, dan bayam. Selain itu, untuk menjaga tulang dan sendi yang kuat, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur, misalnya dengan berjalan kaki, berlari, berenang, yoga, bermain tenis, atau badminton.

Elakkan memakan air berkilau yang mengandungi asid fosforik, kerana bahan ini sebenarnya boleh mengganggu proses penyerapan kalsium ke dalam tulang, sehingga tulang berisiko mudah berpori dan lemah.

Risiko Minum Soda Terlalu Banyak

Walaupun air berkilau mempunyai pelbagai manfaat, anda tetap harus berhati-hati, kerana pengambilan air soda yang berlebihan dapat menyebabkan hakisan atau hakisan enamel gigi, perut kembung, dan bersendawa.

Sebilangan besar air berkilau juga mengandungi gula dan pemanis buatan. Untuk mendapatkan faedah air berkilau, pilih air berkilau rendah gula atau bebas gula (bebas gula), atau air berkilau dengan pemanis yang lebih sihat, seperti stevia dan ekstrak buah.

Itulah pelbagai khasiat air soda untuk kesihatan tubuh. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai manfaat soda air atau keselamatan penggunaan minuman ini pada keadaan badan anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.