Kesihatan

Bolehkah Perkembangan Janin Terlambat Semasa Di Rahim?

Berat bayi akan terus meningkat seiring usia kehamilan meningkat. Ini menunjukkan bahawa janin menyerap nutrien dengan baik. Walau bagaimanapun, jika berat janin tidak meningkat mengikut usia kehamilan, wanita hamil mesti berhati-hati. Ini boleh menjadi tanda perkembangan janin yang terbantut.

Dalam dunia perubatan, perkembangan janin yang terhambat semasa dalam kandungan dikenali sebagai sekatan pertumbuhan intrauterin (IUGR). Janin dengan keadaan IUGR sememangnya lebih kecil daripada janin normal, tetapi itu tidak bermaksud janin kecil mesti mempunyai keadaan ini, wanita hamil.

Bukan sahaja berat badan lahir rendah atau kelihatan kurus, bayi yang dilahirkan dengan IUGR biasanya mempunyai kulit pucat, dan degupan jantung serta pergerakan yang lemah.

Jenis IUGR

IUGR terbahagi kepada dua jenis, iaitu IUGR simetri (primer) dan asimetris (sekunder). Dalam IUGR simetri, seluruh badan janin, termasuk organ dalaman, kecil.

Manakala pada IUGR yang tidak simetri, perkembangan janin tidak sekata. Contohnya, ukuran kepala dan otak janin adalah normal untuk usianya, tetapi bahagian badannya lebih kecil. Asimetri IUGR umumnya hanya dikesan setelah janin memasuki trimester ketiga.

Ini Menyebabkan Kelewatan Perkembangan Janin

IUGR boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, tetapi umumnya berlaku kerana gangguan pada plasenta atau plasenta. Plasenta yang terganggu tidak dapat memberikan oksigen, darah, dan makanan yang mencukupi kepada janin. Akibatnya, janin mengalami halangan dalam perkembangannya.

Selain masalah dengan plasenta, gangguan genetik, cairan ketuban yang terlalu sedikit (oligohydramnios), dan kehamilan berganda juga boleh menyebabkan IUGR.

Perkembangan janin tidak hanya dipengaruhi oleh keadaan kehamilan dan kesihatan janin itu sendiri. Kesihatan ibu juga boleh mempengaruhi perkembangan janin, kamu tahu. Berikut adalah masalah kesihatan pada wanita hamil yang berisiko menyebabkan janin mengalami IUGR:

  • Jangkitan semasa kehamilan, seperti rubella atau toxoplasma.
  • Kekurangan zat makanan semasa mengandung.
  • Anemia.
  • Tekanan darah tinggi (hipertensi).
  • Penyakit jantung.

Pengurusan Janin dengan IUGR

Janin dinilai menghidap IUGR jika tidak menunjukkan tanda-tanda perkembangan yang sesuai untuk usia kehamilan. Ini dapat dilihat melalui pemeriksaan ultrasound ketika wanita hamil memeriksa kehamilannya dengan pakar sakit puan. Di samping itu, perhatikan juga tendangan anak kecil anda, wanita hamil. Tendangan boleh menjadi tanda janin yang sihat atau tidak.

Sekiranya pakar obstetrik mendapati bahawa janin hamil mempunyai IUGR, maka pemeriksaan kehamilan perlu dilakukan lebih kerap untuk memantau perkembangan janin. Doktor juga akan meningkatkan pengambilan nutrisi wanita hamil, sehingga janin dapat mencapai berat badan yang sesuai dengan usia. Wanita hamil juga diminta untuk berehat sepenuhnya untuk mengoptimumkan peredaran darah ke janin.

Di samping itu, wanita hamil perlu mengamalkan gaya hidup sihat, dengan tidak meminum minuman beralkohol, merokok, atau mengambil ubat yang tidak digalakkan oleh doktor.

Sekiranya janin bertambah berat semasa tempoh pemantauan, doktor akan menjaga janin dalam rahim sehingga hari kelahiran tiba. Walau bagaimanapun, jika janin dalam bahaya, doktor akan melahirkan lebih awal secara induksi atau pembedahan caesar.

Untuk memantau pertumbuhan janin dan mengesan perkembangan janin yang terbantut, wanita hamil perlu memeriksa kehamilan secara berkala dengan pakar sakit puan. Jadual pemeriksaan yang disyorkan adalah setiap bulan hingga 28 minggu kehamilan, setiap 2 minggu pada usia kehamilan 28-36 minggu, dan setiap minggu hingga sebelum melahirkan.