Kehidupan yang sihat

Memilih Ahli Oftalmologi yang Tepat Mengikut Keadaan Anda

Memeriksa kesihatan mata tidak hanya diperlukan bagi mereka yang mempunyai masalah penglihatan. Orang yang mempunyai mata yang sihat juga disarankan untuk memeriksa penglihatan mereka secara berkala kepada doktor mata.

Bagi anda yang tidak mempunyai masalah penglihatan, berjumpa dengan pakar oftalmologi adalah salah satu langkah pencegahan yang patut dilakukan. Ini bertujuan untuk mengesan masalah mata sebelum gejala muncul. Di samping itu, anda juga dapat mengetahui masalah kesihatan lain yang boleh mempengaruhi mata, seperti diabetes.

Siapa Yang Perlu Anda Periksa?

Sekiranya anda mengalami masalah penglihatan, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi atau pakar kesihatan mata, sesuai dengan masalah penglihatan anda. Berikut adalah panduan untuk pakar kesihatan mata.

 • Ohlmahli talmologi (pakar oftalmologi)

  Pakar oftalmologi atau pakar oftalmologi adalah pakar yang pakar dalam penjagaan mata, pembedahan mata, dan sistem visual. Mereka memiliki kelayakan dan kompetensi untuk melakukan pemeriksaan, diagnosis, memberikan perawatan, terapi, atau operasi, serta pengelolaan komplikasi penyakit yang berkaitan dengan mata. Pakar mata dapat mendiagnosis dan merawat penyakit mata seperti glaukoma, konjungtivitis, gangguan kornea, katarak, retinopati diabetes, gangguan penglihatan seperti rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme. Bukan hanya itu, pakar oftalmologi juga dapat memberikan nasihat mengenai pencegahan kecederaan dan penyakit mata. Dengan kata lain, pakar oftalmologi dapat menyediakan semua jenis perkhidmatan yang berkaitan dengan mata secara keseluruhan, dari pencegahan hingga rawatan. Terdapat juga pakar oftalmologi yang mempelajari pengetahuan yang lebih mendalam berkaitan dengan penyakit mata atau subspesialisasi penyakit mata. Beberapa contoh subspesialisasi ini termasuk pakar mata yang pakar dalam glaukoma dan pakar oftalmologi yang pakar dalam jangkitan dan imunologi.

 • Pakar Optometris (ahli mata)

  Jenis oftalmologi kedua adalah optometris atau lebih dikenali sebagai pakar oftalmologi. Di Indonesia, pakar oftalmologi adalah lulusan diploma yang mengambil jurusan pembiasan optik. Tugas utama optometris adalah untuk memeriksa ketajaman visual pesakitnya secara berkala. Selain itu, mereka juga dapat menetapkan alat bantu penglihatan sederhana (cermin mata, kanta lekap) dan pendidikan untuk menjaga kesihatan mata dan penglihatan. Mereka juga mempunyai kewenangan untuk merujuk pesakit ke pakar oftalmologi jika disyaki penyakit mata yang serius.

 • Ahli optik (ahli cermin mata)

  Pakar kesihatan mata lain yang tidak dilesenkan oleh doktor adalah pakar optik (ahli optik). Mereka biasanya bekerja rapat dengan pakar oftalmologi dan pakar oftalmologi. Kehadiran mereka sangat penting untuk menyediakan perkhidmatan bantuan penglihatan yang sesuai dengan keperluan pesakit. Bukan hanya itu, pakar optik ini juga bertanggungjawab untuk memesan dan memeriksa alat bantu penglihatan (cermin mata dan kanta lekap).

Petua Memilih Pakar Mata

Beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengunjungi doktor mata, iaitu:

 • Pilih pakar oftalmologi yang berpengalaman

  Sebelum berjumpa dengan pakar oftalmologi, anda harus terlebih dahulu mengetahui pengalaman doktor. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai pengalaman anda di laman web institusi perubatan rasmi, seperti Majlis Perubatan Indonesia (KKI).

 • Pilih pakar oftalmologi yang bertauliah

  Untuk mengelakkan kes penyelewengan, pastikan doktor mata yang anda pilih diperakui oleh Ikatan Doktor Indonesia (IDI) dan Persatuan Dokter Mata Indonesia (Perdami).

 • Minta cadangan pakar oftalmologi dari doktor umum

  Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari doktor mata kanan, jangan ragu untuk meminta cadangan rakan, keluarga, atau pakar oftalmologi anda.

 • Pilih doktor yang boleh membuat anda selesa

  Selain mempunyai kecekapan dan kemahiran klinikal yang boleh dipercayai, pastikan juga memilih pakar oftalmologi yang dapat berkomunikasi dengan baik dan memberikan penjelasan yang mudah untuk anda terima. Ini penting agar anda merasa selesa semasa berunding dan menjalani rawatan mata.

Perlu diingat, apabila anda ingin berjumpa dengan pakar oftalmologi, disarankan untuk terlebih dahulu menyesuaikan keadaan yang anda alami dengan kepakaran pakar oftalmologi atau pakar oftalmologi. Ini supaya rawatan atau rawatan yang diberikan dapat sesuai dengan keadaan mata anda.